Redningsselskapet inngår teknologisamarbeid
Ny bruk av teknologi kan utgjøre forskjellen mellom liv og død, og Redningsselskapet tar nå i bruk sikkerhetsløsninger for å styrke den maritime beredskapen.

Samarbeidet dreier seg blant annet om utviklingen og testingen av Jotron PLB, en personlig nødpeilesender, som kan festes på fiskere eller andre sjøfarere. Skulle en person falle i vannet, kan han eller hun aktivere senderen, som umiddelbart varsler Hovedredningssentralen med nøyaktig posisjon.
– Dette kan spare livsviktige minutter og gi redningsmannskapene bedre sjanser til å finne og redde personer i nød, sier generalsekretær i Redningsselskapet Grete Herlofson.
I tillegg testes AIS/GPS-baserte strømbøyer, som samler inn data om havstrømmer. Disse bøyene kan bidra til mer effektive søk- og redningsoperasjoner ved å gi en mer presis indikasjon på hvor en savnet person sannsynligvis befinner seg.
Redningsskøyten Stormbull i Stavern har allerede testet ut strømbøyen med lovende resultater.
– Strømbøyen festes til et objekt som flyter og kastes i vannet. Den registrerer umiddelbart strømmens retning og hastighet, og dataene sendes direkte til vårt system om bord. Dette gir oss en mer presis indikasjon på hvor vi bør starte søket etter en person i nød, forklarer skipsfører Kristian Olsen.
Et samarbeid for tryggere sjøliv
Disse teknologiske fremskrittene er mulig takket være samarbeid mellom Redningsselskapet og Jotron, en verdensledende aktør innen maritime kommunikasjons- og sikkerhetsløsninger.
– Vi skal jobbe sammen for å øke tryggheten til sjøs. Redningsselskapet er avhengig av solide næringslivspartnere som kan bidra til å utvikle vårt arbeid og sikre at den maritime beredskapen holder høyest mulig nivå, sier Stine Steffensen Børke, direktør for marked og kommunikasjon i Redningsselskapet.
Samarbeidet har særlig hatt et fokus på fiskere gjennom Redningsselskapets kampanje «Trygg Fisker». Fiske er et av Norges farligste yrker, og siden år 2000 har 156 fiskere mistet livet på havet. Jotron bidrar til kampanjen ved å spre kunnskap om viktigheten av sikkerhetsutstyr.
– Det betyr mye for oss å være med på å fortelle om viktigheten av sikkerhetsutstyr om bord. Dette samarbeidet er viktig for oss og inngår som en del av vår bærekraftsstrategi om å gi tilbake til samfunnet, forteller Vegar Pettersen, Sales Director for Maritime i Jotron.
Lokalt samarbeid styrker beredskapen
Jotron er en viktig aktør innen sjøfartsrettet teknologi og tilpasser sine produkter for å møte Redningsselskapets behov.
– Det er inspirerende å se at lokale bedrifter i Vestfold, som Jotron, blir en del av RS-laget. Sammen kan vi gjøre en forskjell og redde liv til sjøs, avslutter Steffensen Børke.
Fakta om Jotron:
Jotron er en norsk verdensledende produsent av kommunikasjonsutstyr innen luftfart og maritim sektor. Selskapet, med hovedkontor i Larvik, har over 50 års erfaring og utvikler høyteknologiske produkter fra A til Å internt. Deres løsninger brukes globalt for å styrke sikkerhet og beredskap til sjøs og i luften.
Fakta om Redningsselskapet:
Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne». Våre 1 500 redningsmenn og -kvinner bemanner 58 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er som regel de første på stedet når uhellet er ute
Fakta om Trygg Fisker:
Siden 2000 har hele 157 yrkesfiskere mistet livet på havet, og fiskeryrket betegnes som Norges farligste. For å bidra til å styrke sikkerhetskulturen i næringen lanserte Redningsselskapet i februar kampanjen «Trygg fisker», som setter søkelys på gode rutiner og riktig bruk av sikkerhetsutstyr om bord. Årets «Trygg fisker 2025» skal også kåres i samarbeid med Norges Fiskarlag, Norges Kystfiskarlag, Sjøfartsdirektoratet og Jotron.
Kontakter
MedievaktRedningsselskapets medievakttelefonRedningsselskapet
Tel:+47 911 07 777redaksjonen@rs.noBilder


Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne». Våre 1 500 redningsmenn og -kvinner bemanner 53 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er ofte de første på stedet når uhellet er ute.
Følg pressemeldinger fra Redningsselskapet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Redningsselskapet
Priv. til red. : STOR MARKERING: RS 125 «Det Norske Veritas» tilbake i beredskap på Ballstad30.4.2025 09:07:49 CEST | Presseinvitasjon
Redningsskøyta RS 125 «Det Norske Veritas» kommer nå tilbake i beredskap, etter ulykken utenfor Stamsund i januar i fjor. Det blir en stor markering i neste uke!
Redningsselskapets tips for en trygg båtpåske10.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Påsken er høytid for fremdriftshavarier på sjøen. Lekkasjer, urent drivstoff og motorstopp som følge av manglende vedlikehold er en gjenganger i forbindelse med årets første båttur.
Ingen drukningsulykker i mars7.4.2025 07:40:00 CEST | Pressemelding
For første gang har Redningsselskapet registrert en måned uten omkomne i drukningsulykker i Norge. Tallene for første kvartal viser også en betydelig nedgang: Fire personer har druknet så langt i år, sammenlignet med 21 i samme periode i fjor.
Nytt digitalt verktøy skal styrke beredskapen til sjøs – Norske Shell går inn som hovedsamarbeidspartner4.4.2025 15:00:51 CEST | Pressemelding
Redningsselskapet og Hovedredningssentralen (HRS) initierer nytt innovativt Samvirkeverktøy, en digital løsning som skal styrke koordineringen av redningsoperasjoner langs kysten. Nå går Norske Shell inn som hovedsamarbeidspartner og bidrar med økonomisk støtte til Redningsselskapet for å realisere prosjektet.
Totalombygget redningsskøyte døpt i Lillesand1.4.2025 16:16:24 CEST | Pressemelding
RS 127 «Anne-Lise» er klar for å trygge kysten på Sørlandet. – Denne ombyggingen er bærekraftig beredskap i praksis og gir redningsskøyta 20 nye år i tjeneste for det norske folk, for å redde liv og berge verdier. sier generalsekretær i Redningsselskapet, Grete Herlofson.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom