Norsk Romsenter og Isar Aerospace signerer kontrakt om satellittoppskyting fra Andøya Spaceport
Oslo/München, 12. mars 2025 – Norsk Romsenter har signert kontrakt med det europeiske satellittoppskytingsselskapet Isar Aerospace om å skyte opp satellitter i Arctic Ocean Surveillance (AOS)-programmet. Isar Aerospaces rakett «Spectrum» vil frakte to satellitter til solsynkron bane (SSO) fra selskapets dedikerte oppskytingskompleks ved Andøya Spaceport i Norge.

- Isar Aerospace skal skyte opp satellitter i Norsk Romsenters Arctic Ocean Surveillance-program innen 2028
- Isar Aerospace forbereder for øyeblikket sin første testoppskyting fra Andøya Spaceport
- Norge styrker sine romkapasiteter med Andøya Spaceport som operativ oppskytingsbase
Avtalen mellom Norsk Romsenter og Isar Aerospace omfatter oppskyting av to norske satellitter som en del av AOS-programmet, et nasjonalt maritimt overvåkningssystem. Det er planlagt at oppskytingen skal finne sted innen 2028 fra Andøya Spaceport, Europas første operative romhavn på fastlandet.
– Oppskytingen av AOS-satellittene fra Andøya Spaceport blir virkelig en milepæl for norsk romvirksomhet. Vi ser frem til et solid partnerskap med Isar Aerospace og til å se «Spectrum» i aksjon, sier Christian Hauglie-Hanssen, administrerende direktør i Norsk Romsenter.
– Vi jobber målrettet for å muliggjøre uavhengig tilgang til verdensrommet fra Andøya Spaceport og for å styrke nasjonal og europeisk sikkerhet og robusthet ved å tilby kostnadseffektive og pålitelige oppskytingstjenester, sier Daniel Metzler, administrerende direktør og medgründer av Isar Aerospace.
Første testoppskyting
Isar Aerospace forbereder for øyeblikket sin første testoppskyting fra Norge. Etter å ha fullført statisk testing av begge trinnene i «Spectrum»-raketten, vil den første testoppskytingen finne sted fra Andøya Spaceport så snart godkjenning og lisens fra Luftfartstilsynet er på plass. Den første oppskytingen av Isar Aerospaces «Spectrum» vil være den første integrerte testen av titusenvis av komponenter og har som mål å generere data og erfaringer som kan brukes i fremtidige oppdrag.
Om den kommende første oppskytingen sier Daniel Metzler: – Teamet vårt står i startgropa, og vi er nesten klare for testoppskytingen.
Kritisk oppskytingskapasitet
Andøya Spaceport, Norges første romhavn for oppskyting av satellitter, ble etablert for å legge til rette for kommersielle satellittoppskytinger. Byggingen av romhavnen startet i 2021, og den ble offisielt åpnet i 2023.
– For øyeblikket er det en betydelig underdekning på raketter og oppskytningssteder, sier Christian Hauglie-Hanssen. – Andøya Spaceport og Isar Aerospace vil tilby kritisk oppskytingskapasitet for satellittmarkedet.
Ingun Berget, administrerende direktør for Andøya Spaceport, uttaler:
– Andøya Spaceport er stolt over å være oppskytingsstedet for AOS-satellittene. Dette understreker den strategiske betydningen av at Norge får en operativ romhavn, særlig for norske myndigheters oppskytinger. I samarbeid med vår første kunde, Isar Aerospace, er vi klare til å vise frem Andøya Spaceport som en tjenesteleverandør for trygge og effektive oppskytinger fra europeisk jord.
Norske satellitter fra norsk jord
De to satellittene som skal skytes opp med Isar Aerospaces rakett «Spectrum», er AOS-Demo, utviklet av EIDEL for å teste innovativ maritim overvåkingsteknologi, og AOS-Precursor, systemets første operative satellitt, utviklet av Kongsberg Defence & Aerospace.
– For første gang leverer norsk industri satellitter som er designet og bygget i Norge under en statlig kontrakt fra en norsk oppskytingsbase. Vårt samarbeid med den europeiske oppskytningsleverandøren Isar Aerospace styrker både nasjonens ekspertise og kapasitet, samtidig som det posisjonerer Andøya Spaceport som en strategisk oppskytingsbase for Europa, avslutter Christian Hauglie-Hanssen.
Kontakter
Marianne MoenKommunikasjonssjef Norsk Romsenter
Tel:48063743marianne.moen@spaceagency.noTina SchmittIsar Aerospace
Tel:+49-170-8584834press@isaraerospace.comJon HarrAndøya Spaceport
Tel:+47 90641665jon.harr@andoyaspace.noBilder



Om Norsk Romsenter
Norges romsatsing tar utgangspunkt i at rommet kan løse viktige behov i samfunnet og bidra til verdiskapning, innovasjon, klima og miljø, kunnskapsdeling og samfunnssikkerhet. Norsk Romsenter er en etat under Nærings- og fiskeridepartementet. Romsenterets ansvar er å følge opp norsk rompolitikk, bidra til romaktiviteter som adresserer samfunnsmessige behov, og legge til rette for vekst og utvikling i den norske romsektoren. Norsk Romsenter koordiner norsk rompolitikk og romindustri for å sikre internasjonal konkurransekraft og nyskaping. Dette gjøres gjennom deltakelse i ESA, EU-programmer og bilaterale avtaler. Norsk Romsenter holder til i Oslo og har 50 ansatte. Mer informasjon: https://www.romsenter.no/en
Pressekontakt Norsk Romsenter
Marianne Moen
M: +47 48063743
E: marianne.moen@spaceagency.no
Om Isar Aerospace
Det europeiske romselskapet Isar Aerospace utvikler, bygger og opererer raketter for å transportere små og mellomstore satellitter samt satellittkonstellasjoner i bane rundt jorden, med mål om å åpne verdensrommet for fremtidige generasjoner. Hovedkontoret ligger nær München, Tyskland. Isar Aerospace ble grunnlagt i 2018 og har vokst til over 400 ansatte fra mer enn 50 nasjoner, fordelt på fem internasjonale lokasjoner. Med over 400 millioner euro i total finansiering fra internasjonale investorer har selskapet et sterkt grunnlag for sin pionerinnsats innen industrialisering av oppskytingsfartøyer gjennom vertikal integrasjon. Isar Aerospaces to-trinns oppskytningsfartøy «Spectrum» er spesialdesignet for oppskyting av satellittkonstellasjoner og muliggjør tilgang til en av de mest kritiske teknologiske plattformene: verdensrommet. Mer informasjon: www.isaraerospace.com
Pressekontakt Isar Aerospace
Tina Schmitt
M: +49-170-8584834
E: press@isaraerospace.com
Om Andøya Spaceport
Andøya Spaceport er strategisk plassert på Andøya i Nord-Norge, på 69° nord og 16° øst, et optimalt sted for horisontale, sjøbaserte, mobile eller vertikale oppskytninger. Denne nordlige posisjonen, fri for betydelig luft- og sjøtrafikk, gir optimale forhold for trygge og effektive operasjoner over de store havområdene i nord. Med avansert infrastruktur legger Andøya Spaceport til rette for design og innovasjon for fremtidige oppskytinger med opptil 1 500 kg nyttelastkapasitet. Når romhavnen er fullt operativ, vil den kunne støtte opptil 30 oppskytingsoppdrag per år til baner med inklinasjoner fra 90° til 110,6°, for kommersielle, militære, statlige og institusjonelle satellittkunder. Mer informasjon: https://andoyaspace.no/spaceport/
Pressekontakt Andøya Spaceport
Jon Harr
Tlf: +47 90641665
E-post: jon.harr@andoyaspace.no
Følg pressemeldinger fra Norsk Romsenter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Romsenter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Romsenter
Politiet tester satellittsystemer29.10.2024 10:42:27 CET | Pressemelding
Det kan gjøre sikker kommunikasjon mellom myndigheter lettere og den digitale motstandskraften større.
Jomfrutur for Europas nye rakett4.7.2024 13:15:00 CEST | Pressemelding
Ariane 6 er den nye europeiske bæreraketten for store nyttelaster. Flere norske bedrifter leverer teknologien ombord. Første oppskyting skjer 9. juli.
Svensknorsk astronaut klar for romstasjonen12.1.2024 09:07:32 CET | Pressemelding
Marcus Wandt skytes opp til romstasjonen som den første ESA-astronauten på kommersielt oppdrag. Han har både svensk og norsk statsborgerskap.
Norske rombedrifter omsetter for 11 milliarder25.10.2023 12:43:30 CEST | Pressemelding
For første gang er det gjennomført en bred undersøkelse av nøkkeltallene for norsk romsektor.
Tar i bruk satellittbilder mot arbeidslivskriminalitet19.10.2023 11:15:04 CEST | Pressemelding
Riktig timing kan være avgjørende for å avsløre arbeidslivskriminalitet. A-krimsenteret i Vestland tester om satellittbilder kan hjelpe dem til å treffe riktig tidspunkt for kontroller. Så langt ser det lovende ut.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom