Fra i dag koster dette deg 10 450 kroner
Hvis du blir tatt i å sjekke mobilen bak rattet venter en bot på 10 450 kroner fra og med i dag. - Det svir!

Det sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge, om at botnivået økes enda en gang fra lørdag 15. mars. I tillegg til boten får du som tidligere tre prikker i førerkortet. I fjor skrev politiet ut 5838 bøter for mobilbruk i bil.
- Botnivået for mobilbruk i bil begynner å bli voldsomt høyt, så her vil du virkelig ikke gå på en smell. Jeg merker at jeg må jobbe selv for å endre dårlige vaner som å gløtte bort på skjermen når jeg står i ro på rødt lys, sier Ytre-Hauge.
Kan få katastrofale følger
De siste årene har nivået på boten du får hvis politiet fersker deg i å bruke mobilen økt betydelig. I januar 2019 slapp du unna med 1700 kroner.
- Jeg forstår at folk spør seg om effekten når nivået blir så høyt, men for oss er trafikksikkerheten det aller, aller viktigste. Jeg vil ikke blande meg i hvor høy boten bør være, men jeg støtter absolutt at den svir kraftig. Hvis du sjekker mobilen bak rattet, blir du distrahert. Da kan du skape ekstremt farlige situasjoner for deg selv og helt uskyldige mennesker rundt deg på et par sekunder, sier han.
Undersøkelse avdekker dårlige holdninger
Motorfagsjefen mener altfor mange blikker bort på mobilen mens de kjører.
- Enten du tar telefonen, svarer på meldinger eller lar deg forstyrre av pushvarslinger, stjeler det fokuset ditt. Når du kjører skal du følge med på veien, ikke noe som helst annet, sier fagsjefen.
Norstat har spurt et representativt utvalg nordmenn om deres holdninger og tanker om mobilbruk i bil. Undersøkelsen er gjort for Frende Forsikring. Dette er noen av funnene:
- 95 prosent er klar over at de bryter loven når de sjekker mobilen i bil
- Folk som bruker mobilen, kommer på 2. plass over hva folk synes er skummelt i trafikken. Kun slått av folk som kjører i rus.
- 45 prosent sier at de selv kikker på mobilen mens de sitter bak rattet
- Én prosent synes det er greit å bruke mobilen mens de kjører
Kilde: Frendeundersøkelsen
Hvor går grensa?
- Den går når du ser på mobilen. Så enkelt og så vanskelig. Hvis du får et pushvarsel og gløtter bort på telefonen mens du bremser ned mot rødt lys. Eller hvis partneren din sender en melding du bare må svare på mens du venter i et kryss. Eller hvis du sender en melding om at du er litt sen til henting i barnehagen fordi du står i stillestående kø. Alt dette ender med 10 450 kroner og tre prikker i førerkortet hvis politiet ser deg, sier Roger Ytre-Hauge.
Nøkkelord
Kontakter
Marius Solberg Anfinsenseniorrådgiver og pressekontakt
Tel:+47 959 31 440msa@frende.noBilder


Om Frende Forsikring
Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine!
Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.
Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring
Flåtten er i gang: - På tide å ta vaksine3.5.2025 08:25:00 CEST | Aktuelt
En mild vår gjør at flåtten er på plass mange steder i landet. - Nå bør en del vurdere å vaksinere seg mot TBE-viruset.
Kraftig løft for Frende30.4.2025 06:30:11 CEST | Pressemelding
Svært positivt første kvartal med gode skaderesultater og betydelig forbedring fra i fjor. Solid finansresultat til tross for store svingninger.
Disse digitale truslene må du vite om nå29.4.2025 07:54:00 CEST | Aktuelt
En fersk undersøkelse viser at 1 av 3 nordmenn har blitt svindlet digitalt. - Folk er spesielt redde for kunstig intelligens og frykter at de ikke lukter lunta før det er for sent.
Unge vet ikke hvor farlig dette kan være24.4.2025 07:55:00 CEST | Aktuelt
Nå blir flere hundre tusen elsparkesykler hentet fram til en ny sesong. En helt fersk undersøkelse viser at mange ikke vet hvordan de lades trygt. - Da vet de ikke hvor galt det kan gå.
Sesongstart på sjøen: Mange får skadesjokk22.4.2025 07:57:00 CEST | Aktuelt
For mange båteiere markerte den sene påska sesongstart på sjøen. - Men mange har ikke sett til båten siden i fjor. Det kan straffe seg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom