Konsistensmidler og tarm: En oppdatert oversikt
Få studier har undersøkt effekter av konsistensmidler på mage-tarmkanalen. Det viser en oppdatert forsknings-kartlegging fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).
VKM har oppdatert en kartlegging fra 2023, der vi så på forskningen av hvilke effekter i mage-tarmkanalen som er studert hos dyr, mennesker eller i organmodeller.
Ingen av de inkluderte nye studiene var egnet til å vurdere langtidsvirkninger hos mennesker, og VKM fant at de fleste studiene hadde en stor grad av systematiske feil som kan føre til misvisende resultater og konklusjoner.
Hvorfor bruker vi konsistensmidler?
Konsistensmidler er tilsetningsstoffer som brukes i mat for å forbedre og bevare konsistensen. Emulgatorer brukes for å blande vann og fettstoffer, fortykningsmidler brukes for å gjøre maten mer tyktflytende, og stabilisatorer kan brukes for å hindre utfelling av stoffer. Stoffer som ikke oppfyller kriteriene i EU-regelverket for tilsetningsstoffer, som også følges i Norge, kan ha andre biologiske egenskaper enn de godkjente tilsetningsstoffene. Studier av konsistensmidler som ikke beskriver stoffene slik at det er entydig at de tilfredsstiller kriteriene, kunne derfor ikke inkluderes i den nye oversikten.
Konsistensmidlene som er inkludert i kartleggingen er karragenan (E 407), bearbeidet Eucheuma-tang (E 407a), natriumkarboksymetylcellulose (E 466), natriumalginat (E 401), agar (E 406), guarkjernemel (E 412), xantangummi (E 415) og gellangummi (E 418). Disse konsistensmidlene som er uttrykt med E-nummer, er godkjent som tilsetningsstoffer i mat i EU og Norge.
Få nye studier ble inkludert i den oppdaterte kartleggingen
I 2023 kartla VKM forskningen av hvilke effekter i mage-tarmkanalen som er studert hos dyr, mennesker eller i organmodeller som ble eksponert for de overnevnte åtte konsistensmidlene. VKM fant at det var mangelfull informasjon om stoffene i 214 studier, og dermed kunne vi ikke vurdere om de rapporterte effektene i disse studiene skyldtes godkjente konsistensmidler eller lignende stoffer med andre egenskaper.
- I arbeidet med denne oppdaterte kartleggingen kontaktet vi forfatterne av studiene for å få tak i den manglende informasjonen, sier Trine Husøy, som er faglig ansvarlig for den nye rapporten.
- Det resulterte i at seks av studiene som ble ekskludert i den første kartleggingen kunne inkluderes. Vi fikk også bekreftet at det i noen studier var brukt stoffer som det ikke er tillatt å bruke som konsistensmidler i EU og Norge. Vi gjorde også et nytt litteratursøk for å se om det var publisert relevante studier i etterkant av litteratursøket som ble gjort i forbindelse med den opprinnelige kartleggingen, men ingen nye studier ble inkludert, sier Husøy.
Totalt identifiserte VKM 21 studier av de ovennevnte konsistensmidlene, 5 på mennesker og 16 på dyr. Studiene på mennesker undersøkte kun akutt inntak av konsistensmidlene, med varighet fra én dag til én uke.
- Vi vurderte risiko for systematiske skjevheter i studiene. Det vil si om ulike faktorer i gjennomføringen av studiene kunne føre til misledende resultater og konklusjoner, sier Husøy.
– Risikoen for systematiske skjevheter ble vurdert som høy i studiene på mennesker og som høy eller moderat i dyrestudiene.
Konklusjon
Det er få inkluderte studier som har undersøkt effekter av agar (E 406), natriumalginat (E 401), karragenan (E 407), bearbeidet Eucheuma-tang (E 407a), natriumkarboksymetylcellulose (E 466), guarkjernemel (E 412) og xantangummi (E 415) på fordøyelseskanalen. I de fleste inkluderte studiene var det høy risiko for systematiske feil i resultatene eller funnene. Ingen av studiene var egnet til å vurdere langtidseksponering hos mennesker. Dermed vil evidensgrunnlaget være svakt for å vurdere risiko for eventuelle negative effekter på mage-tarmkanalen hos mennesker.
Konklusjonen i denne oppdaterte kartleggingen, med tillegg av seks studier, forblir den samme som i forrige kartlegging (VKM, 2023).
Nøkkelord
Kontakter
Trine HusøyLeder av VKMs faggruppe for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk. Dr.Scient.
Tel:97644459Trine.Husoy@fhi.noLenker
Om VMK
VKM er en uavhengig og tverrfaglig vitenskapskomité
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurderer risiko for Mattilsynet og Miljødirektoratet, som bruker vurderingene til å utarbeide råd, gi tillatelser, utvikle regelverk og gi innspill til departementene.
VKM sikrer at myndighetene får uavhengige vitenskapelige risikovurderinger av forhold som har betydning for helsemessig trygg mat og for miljøet.
Komiteen har ca. 120 medlemmer, som sammen har bred tverrfaglig kompetanse. De har sine primærarbeidsgivere i andre kunnskapsinstitusjoner, men arbeider uavhengig når de løser VKM-oppdrag.
Følg pressemeldinger fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)
Ingen økt miljørisiko ved bruk av GMO-vaksine på fjellrev7.3.2025 10:18:05 CET | Pressemelding
Det er ikke høyere miljørisiko ved bruk av den genmodifiserte vaksinen Recombitek®C4 på fjellrev, enn ved bruk av tilsvarende godkjente vaksiner.
Påvirker steril oppdrettsfisk biologisk mangfold?28.2.2025 13:01:00 CET | Pressemelding
Rømt oppdrettslaks er et stort problem for villaksen i Norge, og steril oppdrettsfisk kan være løsningen. Nå har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurdert hvilke effekter steril oppdrettsfisk kan ha på biologisk mangfold.
Risiko for revens dvergbendelorm i Norge4.12.2024 09:00:00 CET | Pressemelding
Hvis du har hund, kjenner du trolig til parasitten revens dvergbendelorm: Hunder som krysser grensen til Sverige må nemlig behandles. Nå fastslår Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) at det er betydelig risiko for at parasitten innføres og etablerer seg her.
Import av levende mat-krabber kan true norsk natur3.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Import av fremmede krabber til bruk i mat- og restaurantbransjen kan medføre en høy risiko for negative effekter på norsk biologisk mangfold.
Presseinvitasjon til fagseminar 20. november11.11.2024 11:00:00 CET | Presseinvitasjon
"Nye farer og muligheter, og kunnskapens plass i samfunnet" Opptatt av dyr, mat, miljø, genteknologi, fremmede organismer .... eller forskning generelt? I 20 år har VKM vurdert risiko rundt mat og miljø, og det markerer vi med et bredt fagseminar. Vi tar på oss fremtidsbrillene, ser på hva som venter og hvilken kunnskap trenger fremover. Vi tar også en titt i bakspeilet, og løfter tidligere risikovurderinger. Det skjer 20. november, kl 09-15, Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo . Og det er fortsatt mulig å melde seg på. Åpent for presse ved påmelding til kommunikasjonssjef, kontaktinfo nederst i PM
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom