Israel kutter strømforsyning i Gaza: – Kollektiv avstraffelse
Israel har stengt grensene til Gaza for nødhjelp. Nå er også strømmen kuttet. – Dette er kollektiv avstraffelse, sier CARE Norge.

Søndag erklærte Israel at de kutter strømtilførselen inn til Gazastripen. Dermed stanser og strømforsyningen til det siste avsaltingsanlegget på Gazastripen.
Vanligvis sørger anlegget for 18.000 kubikkmeter drikkevann daglig til folk i Deir al-Balah sentralt i Gaza. Nå vil man forsøke å drifte anlegget ved hjelp av aggregater og solcellepaneler, men produksjonen vil likevel gå ned til 2.500 kubikkmeter vann om dagen. Dette ifølge AP.
– Befolkningen på Gazastripen har verken nok mat, medisiner eller et trygt sted å bo. Israel har allerede stengt grensene for nødhjelp. Nå kuttes også strømmen. Dette er kollektiv avstraffelse, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge.
Ifølge flere medier var målet med strømstansen å presse Hamas til å frigi gisler.
– Det er umoralsk å bruke sivile som pressmiddel i forhandlinger. Halvparten av befolkningen på Gazastripen er under 18 år. Kollektiv avstraffelse er også ulovlig i henhold til internasjonal lov, sier Bertinussen.
Hun legger til at strømstansen struper en allerede svært begrenset tilgang til vann for befolkningen på Gazastripen.
– Vannmangelen er stor fra før, blant annet fordi det ikke har vært nok drivstoff til å kjøre lastebilene som distribuerer vann. Uten rent vann brer sykdommer som kolera om seg, og enda flere menneskeliv vil gå tapt, sier Bertinussen.
Hun har tidligere bodd og arbeidet i Gaza og har et stort kontaktnett.
– Folk jeg snakker med i Gaza nå er fortvilet. De kan ikke forstå at deres grunnleggende menneskerettigheter brytes på et nivå som truer hele befolkningens liv, mens verden ser på. Dette skjer jo ikke i det stille – dette er åpent annonsert av Israel, sier Bertinussen.
Nøkkelord
Kontakter
Hilde Sofie PettersenLeder for kommunikasjon og samfunnCARE Norge
Tel:47370190hildesofie.pettersen@care.noIrene Thoresen RønoldSenior PR-rådgiverCARE Norge
Tel:48354814irene.ronold@care.noBilder

Om CARE
CARE ble grunnlagt i 1945 og er nå en av verdens største hjelpeorganisasjoner, med prosjekter i 102 land. CARE Norge jobber med langsiktig utviklingsbistand og nødhjelp i 11 av disse landene, med jenter og kvinners rettigheter i fokus. CAREs bistand nådde mer enn 100 millioner mennesker i 2021.
Følg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
CARE i Myanmar: – Vi må gjenoppbygge tryggheten25.4.2025 13:55:12 CEST | Pressemelding
En måned etter jordskjelvet viser en ny analyse fra CARE at kvinner utgjør flertallet av de som er hardest rammet.
Nok et dødelig angrep i Ukraina24.4.2025 14:30:13 CEST | Pressemelding
– Vi er vitner til nye angrep omtrent hver natt, sier CARE-ansatte i Ukraina.
CARE skalerer opp jordskjelvrespons i Myanmar11.4.2025 15:24:47 CEST | Pressemelding
– Lidelsene er enorme, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
CARE og Norad med ny avtale for kvinners rettigheter globalt8.4.2025 10:39:37 CEST | Pressemelding
Over de neste fem årene skal 500 millioner kroner brukes til å fremme likestilling i land som Afghanistan, Burundi, Mali, Myanmar og Niger. – Kvinners rettigheter møter tilbakeslag verden over. Derfor er denne avtalen spesielt viktig nå, sier Kaj-Martin Georgsen.
Nødhjelp deles ut mens dødstallene stiger i Myanmar4.4.2025 13:11:05 CEST | Pressemelding
De katastrofale følgene av jordskjelvet blir tydeligere for hver time som går, forteller CARE i Myanmar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom