Huggormsesongen er i gang: Agria advarer hundeeiere
I fjor fikk forsikringsselskapet Agria inn 303 skademeldinger som gjaldt hunder som dessverre var bitt av huggorm. Nå har årets første skademeldinger om dette begynt å tikke inn.

Se deg for og tramp
Tidlig i sesongen trekker huggormen ofte til åpne plasser slik at de kan sole seg. Det er derfor ikke uvanlig å kunne støte på en huggorm som ligger og soler seg på stien eller en stein. Se deg ekstra godt når du går på slike steder.
– Huggormen er ofte treig tidlig vår, noe som gjør at den kan bruke lengre tid på å oppdage deg og hunden din. Tramp derfor gjerne litt ekstra hardt når du går på steder der du tror at huggormen kan holde til, slik at den kan rekke å gjemme seg før du kommer, forteller veterinær Sara Solheim.
Farligst å bli bitt i labben
Hunder blir som oftest bitt i snute eller labb. De fleste tror at huggormbitt i snuten er de farligste, da man er redd for at hevelse skal presse på luftveiene, men slik er det ikke.
– Hunder som blir bitt i labbene risikerer å få de mest alvorlige symptomene. Blodsirkulasjonen i beina er bedre samtidig som det er mindre vev som tillater hevelse. Dette gjør at giften raskere tas opp i kroppen, sier Solheim.
Mengden innsprøytet gift har stor betydning for hvor dårlig hunden blir. Noen ganger er det et såkalt «tørrbitt», altså at ormen ikke har sprøytet inn gift i det hele tatt. Andre ganger sprøytes mye gift inn.
– Huggormgiften er en blanding av flere giftstoffer og enzymer som påvirker blant annet blodet, nyrene og leveren. I enkelte tilfeller kan hjertet og lunger også bli påvirket, forteller Solheim.
Symptomer på ormebitt
- To små hull eller prikker der ormen har bitt
- Rød eller blålig, smertefull hevelse på bittstedet som sprer seg
- Slapp og trøtt
- Feber
- Sikler, kaster opp eller slutter å spise
- Peser/ puster raskt
- Bleke slimhinner
- Raske hjerteslag
- Blod i urinen
- Blødninger i slimhinner og hud
- Kramper eller kollaps
Hvis hunden blir bitt – gjør dette:
- Om mulig, bær hunden til bilen for å unngå at giften sprer seg. Dersom det ikke er mulig å bære hunden, gå rolig.
- La bittstedet være i fred.
- Dra til veterinæren med en gang.
- Det er lurt å ringe veterinæren så hen vet at dere er på vei og kan ha nødvendig utstyr og medisiner klart.
- På vei til veterinæren, forsøk å holde hunden i ro.
- Prøv å være rolig selv. Hunder er eksperter på å lese kroppsspråket vårt, og kan bli ekstra stresset om vi er det.
Hos veterinæren
Avhengig av mengde gift fra ormen og hundens generelle helsetilstand er det ulike behandlingsformer. Veterinæren vil også ta blodprøver for å sjekke hundens organstatus.
Noen ganger må hunden kun legges inn for observasjon, hvile og monitorering av hjertet. I andre tilfeller må hunden ha smertestillende og intravenøs væskebehandling i et par dager for å minske de mulige skadene som kan komme på nyrer og lever. I alvorlige tilfeller kan det gis motgift.
– Prisen på hva det koster hos veterinæren dersom hunden din skulle være så uheldig å bli bitt av huggorm er veldig varierende. Faktorer som hvor på kroppen dyret blir bitt, hvor mye gift ormen sprøyter inn, hvor stort hunden er og hvor raskt den kommer inn til veterinæren, spiller alle inn på hvor intensiv behandling den trenger, forteller Camilla Stenseng, administrerende direktør i Agria.
Det er vanlig at veterinæren tar flere blodprøver både under behandlingen og ved oppfølgingsbesøk i etterkant. Dette for å oppdage eventuelle skader giften kan ha forårsaket.
– Dessverre er det slik at noen hunder ikke klarer seg selv om de får behandling, men dette er heldigvis sjeldent, forteller Solheim.
Hvordan skiller jeg huggorm fra andre ormer?
Man kan gjenkjenne huggormen ved å se etter det karakteristiske svarte sikksakk-mønsteret denne ormen har langs ryggen. Huggormen finnes i både grå- og brune nyanser. Noen kan være helt sorte slik at det kan være vanskelig å se sikksakk-mønsteret. Den kan da forveksles med en ufarlig buorm eller slettsnok. Huggormen har i motsetning til de to andre rødlige øyne med vertikale pupiller.
Nøkkelord
Kontakter
Ida M. NisjaPressekontakt, Agria
Tel:97142026idamarie.nisja@agria.noBilder


Lenker
Om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er Norges eneste forsikringsselskap for kun dyr, og tilbyr gode og fleksible forsikringer til hunder, katter, hester, smådyr og fugl.
Agria Dyreforsikring er en filial av Agria International som er et datterselskap av Agria Djurförsäkring. I tillegg til Norge har Agria virksomhet i Sverige, Danmark, Finland, England, Frankrike, Tyskland, Nederland og Irland.
Følg pressemeldinger fra Agria Dyreforsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Agria Dyreforsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Agria Dyreforsikring
Skjer til helgen: Agria arrangerer hundepromenade til inntekt for Norske Redningshunder21.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
For åttende året på rad arrangerer Agria Hundepromenade. Hundeeiere over hele landet inviteres til å gå en tur med hunden sin til inntekt for Norske Redningshunder helgen 24.-25. mai 2025.
Hundeeiere: Tenk på dette på 17.mai14.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
17. mai er rett rundt hjørnet og det bakes kaker, strykes skjorter og forberedes til folkefest over hele landet. Men hvis du har hund, er det noen ekstra ting du bør tenke på. Forsikringsselskapet Agria gir deg syv viktige tips.
Agria inviterer til hundepromenade til inntekt for Norske Redningshunder5.5.2025 12:49:06 CEST | Pressemelding
For åttende året på rad arrangerer Agria Hundepromenaden. Hundeeiere over hele landet inviteres til å gå en tur med hunden sin til inntekt for Norske Redningshunder, helgen 24.-25. mai 2025.
Samfunnstrend: Dyr får stadig mer sentral rolle i menneskers liv5.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse fra forsikringsselskapet Agria viser at rundt halvparten av katte- og hundeeiere mener at dyr helt eller til en viss grad kan være et alternativ til å få barn. Det er spesielt de yngre dyreeierne som mener dette.
Dette er de vanligste sykdommene og skadene hos hundene våre23.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Visste du at i snitt så vil hele 1 av 4 norske hundeeiere ha behov for veterinærforsikringen sin en eller flere ganger i løpet av ett år? Forsikringsselskapet Agria gir deg fersk statistikk på hvilke diagnoser de har fått inn flest skademeldinger på de siste fire årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom