Steinsprut-sesongen kom tidlig i år
Steinsprutskader i trafikken er et sikkert vårtegn, og antallet som får slike skader har økt kraftig de siste årene. - Tidlig snøsmelting gir gode vilkår for mer steinsprut på veiene. Hold ekstra avstand til andre biler, særlig ved påkjøringsfiler hvor farten økes raskt, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Tallenes tale er klare. Stadig flere opplever å få irriterende steinsprutskader på frontruta. Fra 122.178 innmeldte glasskader i 2000 økte antallet til 309.578 innmeldte tilfeller i 2020. Dette viser tall fra Finans Norge.
Når snøen smelter kommer grus og sand fram. Derfor er våren den perioden da flest frontruter får steinsprutskader.
- Vinterdekk med myk gummi fanger opp mye småstein fra grusen som ligger i veibanen. Når hastigheten øker skytes steinene ut av dekkene igjen og fyker bakover på bilene som kommer etter deg i trafikken, sier Nils Sødal.
Hold avstand
Kjører du på motorvei eller landevei, er det lurt å følge med der det er påkjøringsfiler. Biler som kommer fra påkjøringene øker farten raskt, og da er det ekstra stor fare for steinsprut.
- Da gjelder det å holde litt ekstra avstand for å unngå steinene. Da minsker i hvert fall sjansen for å få en stein i ruta, sier NAF-rådgiveren.
Får du en stein i ruta som lager merke, er det lurt å fikse skaden så raskt som mulig. Veldig mange av skadene kan repareres uten å skifte frontrute. Hvis du har kasko- eller delkasko-forsikring koster det deg heller ingenting.
- En liten steinsprut kan spre seg om du ikke reparerer den raskt. Da må frontruta skiftes. Det er en sur egenandel å betale når du kunne sluppet, mener Nils Sødal.
Steinsprutskader er viktig å reparere fordi frontruten er en del av bilens bærende konstruksjon.
Ripe i lakken
Steinspruten kan også lage hakk i lakken, spesielt på panseret og stolpene rundt frontruta. Gå gjerne over bilen når du har vasket den og se etter prikker.
- Har steinspruten lagd et hakk som går helt ned til stålet, utvikles det rust. Bruk derfor en lakkstift for å dekke dette så fort som mulig. Er det noe rust i hakket, skrap det vekk med en spiss kniv eller lignende før du legger på lakk, sier Sødal.
Viktig å feie vekk grusen
Medlemsorganisasjonen NAF har også en oppfordring til myndighetene som har ansvaret for å holde veiene i orden.
- Få feiebilene ut så tidlig som mulig. Det er fint med rene gater til 17. mai, men for å forebygge skader på biler er det litt sent. Det er når snøen smelter det er viktig å få gjort ren gatene, for å unngå unødvendige steinsprutskader, avslutter Nils Sødal.
Nøkkelord
Kontakter
Nils SødalSenior kommunikasjonsrådgiver i NAF
Tel:+47 901 83 276nils.sodal@naf.noBilder

Om oss
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
Slik unngår du bilkø og ladekø på påskehjemturen20.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Første påskedag er den store hjemfartsdagen og da blir det fort kø både på veiene og ladeplassene. - Tenk alternativt om tidspunktet du reiser på, da unngår du køer, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
På tur med tilhenger i påsken: - Lett å bryte reglene16.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hageavfall, oppussing, kanskje nye hagemøbler og grill. Mange hekter tilhengeren til bilen i påsken. - Dessverre ser vi at mange bryter regelverket og utsetter seg selv og andre for fare, advarer rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen.
NAF MC: - Vi vil ha flere slike langs norske veier14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Rett type autovern kan redde motorsyklistenes liv. - Flesteparten av dødsulykkene på motorsykkel skyldes utforkjøring i sving, og underskinner på autovern kan redde liv, sier leder for NAF MC, Jan Harry Svendsen.
NAFs 10 ladevettregler i påsken11.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Påsken står for døren og da blir det fort kø både på veiene og ladestasjonene. - Med godt ladevett går det fortere unna på ladestasjonen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Totalforbud mot å røre mobilen i bilen: - Fartsblindt, advarer NAF10.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
NAF går imot forslaget om å totalforby å røre mobilen når du kjører bil. – Du kan ta imot en bolle fra sidemannen, men ikke flytte telefonen fra ladeplaten i bilen til setet. Et slikt forbud går på tvers av hva folk oppfatter som rimelig og rettferdig, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom