Nå skal internett bli tryggere
Nkom i Lillesand får økt ansvar når ny lov skal sørge for at det blir tryggere å bruke tjenester på internett. –Det er på tide at techselskapene tar mer ansvar for å beskytte barn og unge på internett.

Det sier direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), John-Eivind Velure. Han leder virksomheten som får ansvar for å koordinere forordningen for digitale tjenester (DSA) i Norge. Det blir forbud mot adferdsbasert, eller målrettet, markedsføring mot mindreårige. Det legges særlig vekt på å beskytte barn og unge mot skadelig innhold og å forebygge at barn utvikler avhengighet.
Statsråd i digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, Karianne Tung, sier det er på høy tid at norske forbrukere får større beskyttelse på nett.
– Nå starter regjeringen arbeidet med gjennomføringen av DSA som skal gjøre det tryggere å bruke internett og styrke forbrukernes rettigheter. Regelverket vil særlig bidra til økt beskyttelse av barn på internett. Vi stille mye strengere krav til store tek-giganter som Google, Meta, Temu og Amazon. Strengere regulering av disse selskapene er av svært høy prioritet for regjeringen, sier Tung.
Hun understreker at Nkom har lang erfaring med tilsynsarbeid
–Det er viktig at vi som forbrukere får bedre klagemuligheter og konkrete steder vi kan henvende oss. Nkom har lang erfaring med tilsyn med aktørene i bransjen, og vil bidra med å sikre et trygt internett, sier Tung.
John-Eivind Velure er glad for tilliten Nkom nå får:
–Vi er svært stolte over å få denne tilliten fra digitaliserings- og forvaltningsministeren. Vi har jobbet godt med dette lenge og har bygd opp kompetanse over tid, og nå med nytt ansvar skal vi styrke laget ytterligere. Ikke minst vil denne lovgivningen øke behovet for informasjon og veiledning til befolkningen, andre offentlige myndigheter og privat næringsliv.
– Vi som bruker internett vil få flere rettigheter og plattformene vil få mer ansvar. Blant annet vil det bli forbud mot visse typer reklame, du får vite mer om hvorfor du ser det du ser på nett fordi selskapene pålegges større åpenhet om algoritmene sine. Regelverket styrker også folks klagemuligheter på globale plattformtjenester, sier Velure.
Han sier videre:
–Loven skal for eksempel redusere mengden desinformasjon og ulovlige produkter, og rett og slett gjøre at internett blir et tryggere digitalt rom med felles kjøreregler for alle. DSA blir et svært viktig regelverk for det norske markedet og norske internettbrukere, og det vil bidra til å beskytte demokratiet vårt bedre. Nå begynner jobben, og vi ser frem til å samarbeide med andre fagmyndigheter i Norge slik at loven kommer raskt på plass, avslutter Velure.
Det er ikke endelig avklart hvilke norske selskaper som vil omfattes av loven, men dette er eksempler på bedrifter som kan omfattes:
-
Schibsted Marketplaces/Vend fra ca. Q2/2025 (flere aktuelle plattformer og digitale markedsplasser, særlig FINN.no)
-
Telenor, Telia, Lyse (rene formidlingstjenester og hostingtjenester)
-
Domeneshop (og lignende domeneforhandlere i Norge)
-
Story House Egmont (flere aktuelle plattformer og digitale forum, f.eks. Kvinneguiden.no, Blogg.no, Doktoronline.no, Diskusjon.no)
-
Miinto, Tise, Jollyroom (og lignende nettbutikker/digitale markedsplasser)
Viktige samfunnsoppgaver for DSA-koordinatoren
Ansvaret som norsk DSA-koordinator innebærer blant annet følgende for Nkom:
-
Håndheve regelverket: koordinatoren skal sikre at digitale plattformer overholder regelverket. Dette inkluderer å overvåke og dokumentere brudd på bestemmelsene.
-
Nasjonalt og internasjonalt samarbeid: koordinatoren skal samarbeide med Europakommisjonen, det europeiske DSA-rådet og kompetente myndigheter i Norge.
-
Sertifiseringer og godkjenninger: koordinatoren er ansvarlig for å sertifisere tvisteløsningsorganer og godkjenne betrodde varslere av ulovlig og skadelig innhold på internett.
-
Innhente data fra plattformene: koordinatoren kan be om data fra store digitale plattformer og søkemotorer for å undersøke og håndtere potensielle risikoer
I tillegg vil det utpekes kompetente myndigheter med ansvar for spesifikke bestemmelser eller fagfelt i loven.
Nøkkelord
Kontakter
Rita Lund ThuneKommunikasjonsdirektørNasjonal Kommunikasjonsmyndighet
Tel:+47 922 06 466rlt@nkom.noBilder

Lenker
Følg pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Fem mobilvett-reglar i påska16.4.2025 08:27:32 CEST | Pressemelding
Enten du skal på fjellet, til sjøs eller flykte andre stader i påska, har dei fleste av oss med seg mobilen og smartklokka. Men kan du eigentleg stole på teknologien?
Ikke alle vil ha fiberbredbånd14.4.2025 14:01:57 CEST | Pressemelding
Selv om fiberdekningen i Norge er høy, velger fortsatt mange husstander å ikke koble seg til fibernettet. – Dette kan gi fremtidige utfordringer når samfunnet vårt krever mer bredbåndskapasitet enn det vi ser behovet for i dag.
God helg - nå er det mindre sjans for å bli svindlet11.4.2025 09:56:12 CEST | Pressemelding
Svindlere kan stå bak mer enn 500 telefonforsøk i sekundet mot norske mobilkunder, men innen tacoen serveres på fredag er sjansen for å bli svindlet over telefon betraktelig lavere.
Etterlyser utstyr som er avhengig av 2G-nett7.4.2025 13:51:29 CEST | Pressemelding
Nkom skal undersøke om det er sikkerhet- og beredskapssystemer som ikke vil virke etter at 2G-nettet slukkes. Nå bes offentlige og private virksomheter om å melde fra.
Nå må smartklokken din bli sikrere2.4.2025 12:04:21 CEST | Pressemelding
Utstyr som kan kobles på internett må følge nye sikkerhetskrav fra 1. august. Produsenter og importører bør allerede nå sette seg inn i de nye reglene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom