Lokal mat – nasjonal trend
Trygg, lokal og ren norsk mat er blitt mer viktig for nordmenn. Bare i fjor melder dagligvarehandelen om tidenes høyeste omsetning av lokalmat. - Dette er en tillitserklæring til norske bønder, sier Bodhild Fjelltveit, nestleder i Norges Bondelag.

Vi har fulgt med på utviklingen en god stund og har merket en stor vekst i interessen for norsk mat generelt, derav også lokal mat og drikke. Forbrukeren er mer opptatt av norsk, trygg og kortreist mat enn tidligere, sier Fjelltveit.
Fjelltveit forteller at norske bønder er klare til å levere på det forbrukeren vil ha.
– Ett eksempel er at lokale gårdsutsalg får mye mer besøk enn tidligere, noe som kan tyde på at forbrukerne i større grad forstår betydningen av å ha en løpende og trygg matproduksjon i hele landet, sier Fjelltveit.
En trend som ser ut til å fortsette
Nylig kunne TV2.no fortelle at matvarebransjen opplevde tidenes høyeste omsetning for lokalmat. Fjelltveit sier hun ikke er overrasket over at trenden ikke ser ut til å stoppe.
– Det handler om kortreist mat som vi har forutsetninger for å produsere i Norge, og som også er bedre i et klimaperspektiv. Det handler også om trygg, ren mat, forteller Fjelltveit.
God dyrevelferd og svært lite antibiotika
Norske bønder bruker minst antibiotika og plantevernmidler i matproduksjonen når vi sammenlikner oss med andre land, både i Europa og resten av verden.
– Vi er også fremst i verden når det kommer til god dyrevelferd. Vi ser også at stadig flere som ikke er bønder ønsker å være medlem i Norges Bondelag, og det handler mye om interessen for norsk mat og at de vil støtte opp om dette, avslutter hun.
Kontakter
Bodhild Fjelltveit1. nestleder Norges Bondelag
Tel:90985932bodhild.fjelltveit@bondelaget.noKevin Karlsen NordnesKommunikasjonsrådgiver
Tel:48438886kevin.karlsen.nordnes@bondelaget.noOm Norges Bondelag
Norges Bondelag arbeider for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet. Bondelaget er partipolitisk uavhengig og den ledende organisasjonen for næringspolitikk og service i landbruket. Med over 60.000 medlemmer, om lag 500 lokallag, 14 fylkeslag, gode politiske kontakter og høy faglig kompetanse er vi en sterk organisasjon.
Følg pressemeldinger fra Norges Bondelag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Bondelag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges Bondelag
Tid for å løfte hele landbruket14.4.2025 12:54:16 CEST | Pressemelding
- Vi er fornøyde med at inntektene i landbruket er på vei opp. Det viser at politikk virker. Men jobben er på langt nær ferdig. For å øke matproduksjonen og sikre rekrutteringen trenger vi fortsatt et løft, ikke minst for de produksjonene som henger lengst etter, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.
Ny standard for dyrevelferden11.4.2025 10:14:10 CEST | Pressemelding
Den nye dyrevelferdsmeldinga bygger videre på den kontinuerlige utviklingen i dyrevelferden, ledet an av husdyrnæringa selv.
Klimameldingen kan være i strid med klimaavtalen10.4.2025 15:08:11 CEST | Pressemelding
Regjeringen legger klimaavtalen med jordbruket til grunn i den nye klimameldingen. Samtidig foreslås tiltak som kan være i strid med avtalen. En ny klimaavgift vil svekke norsk matproduksjon og gjøre det vanskeligere å nå klimamålene.
Velkommen til årets Bondefrokost foran Stortinget!8.4.2025 18:01:02 CEST | Presseinvitasjon
Norges Bondelag inviterer Stortingspolitikere til vaffelfrokost og god prat i forkant av årets jordbruksforhandlinger, onsdag 9. april kl 9.
Bondens inntektsgrunnlag på plass - nå starter jobben med å løfte hele næringa8.4.2025 15:22:53 CEST | Pressemelding
Et bredt flertall på Stortinget har i dag vedtatt prinsippene for hvordan bondens inntekt skal beregnes. Norges Bondelag omtaler vedtaket som en nødvendig milepæl for framtidas matproduksjon og norsk beredskap.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom