FN-sambandet

Denne uka i FN: Krigen i Ukraina – Hva er utsiktene?

Del

Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Nå er det tre år siden Russlands fullskala invasjon av Ukraina. Men, har man kommet et skritt nærmere fred? FN-sambandet forklarer. Foto: OCHA/Matteo Minasi
Nå er det tre år siden Russlands fullskala invasjon av Ukraina. Men, har man kommet et skritt nærmere fred? FN-sambandet forklarer. Foto: OCHA/Matteo Minasi

Krigen i Ukraina: Hva er utsiktene?

Nå har det gått tre år siden Russlands fullskala invasjon av Ukraina. Hva er utsiktene for fred, og hva mener FN om veien videre? FN-sambandet forklarer. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

Én av verdens verste humanitære kriser utspiller seg nå i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo). Den siste uken har FNs sikkerhetsråd vedtatt en resolusjon som ber Rwanda til å slutte å støtte opprørsgruppen M23. Foto: OCHA

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:

I februar har Kina presidentskapet. Månedens arbeidsprogram finner du her. I mars tar Danmark over presidentskapet.

Mandag: Avstemning om et amerikansk resolusjonsforslag om krigen mellom Russland og Ukraina. Orientering om Ukraina for å markere treårsdagen for Russlands invasjon av landet i februar 2022.

Tirsdag: Månedlig orientering og konsultasjoner om «Situasjonen i Midtøsten, inkludert Palestina».

Onsdag: Orientering og konsultasjoner om situasjonen i Sudan. Orientering i lukkede konsultasjoner om arbeidet i sanksjonskomiteen for Nord-Korea. Diskusjon, under agendapunktet «eventuelt», om pengekrisen FN står overfor. Kina, Rådets president for februar, planla møtet etter at generalsekretær António Guterres sendte et brev om saken til alle medlemsland den 7. februar.

Torsdag: Avstemning om et utkast til en resolusjon som fornyer sanksjonsregimet mot Al-Shabaab. Orientering fra lederne for politikomponentene i FNs fredsoperasjoner.

Fredag: Kinas FN-ambassadør Fu Cong, Rådets president for februar, skal etter planen lede en oppsummering av månedens aktiviteter.

Ellers denne uken kan Rådet fortsette å vurdere et utkast til en resolusjon om Myanmar. Sikkerhetsrådet vil også trolig holde et møte i den uformelle ekspertgruppen for klimaendringer, fred og sikkerhet med søkelys på Afghanistan.

DR Kongo-krisen: Sikkerhetsrådet oppfordrer Rwanda til å slutte å støtte M23

FNs sikkerhetsråd vedtok fredag enstemmig en resolusjon som på det sterkeste fordømmer M23-opprørernes pågående offensiv i den østlige delen av Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo). Les saken på UN News.

DR Kongo-krisen: Volden har drevet 35 000 mennesker til Burundi, sier UNHCR

Den eskalerende volden i den østlige delen av Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo) har fortsatt å drive tusenvis av mennesker på flukt til nabolandene, der de lever under svært vanskelige forhold uten mange grunnleggende nødvendigheter, opplyser FN-ansatte. Les saken på UN News.

Hva skjer i DR Kongo?

Én av verdens verste humanitære kriser utspiller seg nå i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo). Men hvorfor skjer dette, og hva gjør FN? Les saken på fn.no.

Gaza: FNs generalsekretær fordømmer Hamas' «avskyelige og forferdelige» behandling av avdøde gisler

FNs generalsekretær fordømte torsdag Hamas' «fremvisning» av kister med likene av døde israelske gisler tidligere på dagen, og beskrev måten overleveringen i Gaza foregikk på som avskyelig. Les saken på UN News.

Øst-Jerusalem: Unge palestinere utestengt fra UNRWAs opplæringssenter

FNs organisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA, fordømte tirsdag israelske myndigheters forsøk på å stenge et UNRWA-drevet opplæringssenter i det okkuperte Øst-Jerusalem. Les saken på UN News.

Vestbredden: Uttalelse om situasjonen

— Jeg ser med dyp bekymring på fordrivelsen av palestinere fra flyktningleire på Vestbredden i Palestina, og uttalelser fra israelske myndigheter om at israelske styrker skal bli værende i området og hindre befolkningen i å returnere, sier utenriksminister Espen Barth Eide. Dette er uakseptabelt. Alle internt fordrevne må få vende hjem til sine egne boliger. Ødelagt infrastruktur må repareres, sier Espen Barth Eide. Les saken på regjeringens sider.

Sudan: Uttalelse om opptrappingen av kamphandlinger og angrep mot sivile

— Jeg er dypt bekymret over den kraftige økningen i sivile dødsfall som følge av den intensiverte konflikten i Sudan. Jeg er også sjokkert over rapporter om vilkårlige angrep mot sivile og sivil infrastruktur. Alle slike angrep må opphøre umiddelbart, understreker utviklingsministeren. Norge er en mangeårig venn av det sudanesiske folk. Vi deler deres ønske om frihet, fred og rettferdighet. Les saken på regjeringens sider.

Colombia: På flukt fra volden i Catatumbo

Rundt 80 000 mennesker i det nordøstlige Colombia lider under de ødeleggende konsekvensene av en væpnet konflikt som eskalerte den 15. januar i år. Tusener har blitt fanget i kryssilden mellom væpnede grupper og har blitt tvunget til å flykte uten annet enn klærne de har på ryggen, mens andre er fanget i hjemmene sine. Les saken på UN News.

Den sentralafrikanske republikk: Vedvarende utfordringer i forkant av valget

Det nylige angrepet på en FN-patrulje i Den sentralafrikanske republikk, som resulterte i at en tunisisk fredsbevarer omkom, understreker de konstante farene fredsbevarende styrker står overfor fra væpnede grupper i landet, fortalte sjefen for FN-oppdraget (MINUSCA) til Sikkerhetsrådet torsdag. Les saken på UN News.

Karibia: Guterres oppfordrer karibiske ledere til å fortsette å presse på for fred og klimatiltak

I en tale onsdag til karibiske ledere som møtes på Barbados, kunngjorde FNs generalsekretær António Guterres en mulig plan for å støtte en «effektiv styrke» i Haiti, der væpnede gjenger fortsetter å terrorisere befolkningen. Les saken på UN News.

Ny melding til Stortinget om Norges langsiktige innsats for fred og konfliktløsning

Utenriksdepartementet skal levere en melding til Stortinget om Norges langsiktige innsats for fred og konfliktløsning. Meldingen skal legges fram i løpet av august 2025. Formålet med meldingen er å gjøre greie for den norske innsatsen for fred og konfliktløsning, hvordan dette arbeidet bidrar til å fremme Norges bredere utenrikspolitiske interesser og peke retning for videre innsats. Les saken på regjeringens sider.

FN under press

I år er det 80 år siden FN ble opprettet etter annen verdenskrig. — FN er ikke perfekt, men det er det beste vi har. I tillegg til å være en sentral møteplass for medlemslandene har organisasjonen gitt oss som verdenssamfunn regler og normer som gjør det enklere å samhandle og samvirke, understreker FN-sambandets leder. Foto: UN Photo/Manuel Elías

Trumps forkastelige angrep på FN

Trumps angrep på FN må føre til sterkere alliansebygging internt i organisasjonen. Norge er i en unik posisjon til å være brobygger, understreker FN-sambandets leder Catharina Bu. Les innlegget i Dagens næringsliv og hør på debatt i P2 om «Trumps krig mot bistand» med Catharina Bu og Hans Jacob Huun Thomsen fra Civita på NRKs sider.

Etterkrigsordenen står overfor «den største testen siden den ble opprettet», mener FNs nødhjelpssjef

Det internasjonale systemet som ble opprettet «i asken» etter andre verdenskrig, og som etablerte FN og andre multilaterale institusjoner, står nå overfor den «største prøven siden opprettelsen», advarer FNs nødhjelpskoordinator. Les saken på UN News.

Multilateralisme: Hva er det, og hvorfor er det viktig?

Multilateralisme er et begrep som brukes hyppig i FN, men det er ikke et begrep som bare er relevant for korridorene og konferanserommene der det internasjonale diplomatiet foregår. Les saken på UN News.

Menneskerettigheter

I Norge, som i flere andre land, oppholder det seg statsløse personer. Enkelte statsløse havner i lengeværende juridisk limbo, uten særlige rettigheter. Foto: iStock Photo/andersen_oystein

Behov for retningslinjer for å sikre statsløses rettigheter

I Norge, som i flere andre land, oppholder det seg statsløse personer. Dette er mennesker som ikke har statsborgerskap i noe land. En person kan bli statsløs av flere grunner. Det kan for eksempel skje hvis en stat slutter å eksistere, grensene mellom stater endres, eller statsborgerskap blir fjernet på en diskriminerende måte. Enkelte statsløse havner i lengeværende juridisk limbo, uten særlige rettigheter. Les saken på NIMs sider.

5 vanlige myter om barneekteskap

Hver dag blir nesten én av fem unge kvinner giftet bort mens de fortsatt er barn, ifølge FNs befolkningsfond, UNFPA, som oppfordrer land til å si «nei» til barneekteskap – en ulovlig praksis som nesten alle fordømmer, men som fortsatt er utbredt over hele verden. Les saken på UN News.

Sudan: Straffefrihet gir næring til grove menneskerettighetsbrudd og overgrep

En rapport fra FNs menneskerettighetskontor slår fast at den etablerte straffefriheten bidrar til grove menneskerettighetsbrudd og overgrep i Sudan, etter hvert som kampene sprer seg til flere deler av landet og involverer flere væpnede aktører, og oppfordrer til en bredere internasjonal innsats for å ansvarliggjøre og stanse våpenflyten. Les saken på OHCHRs sider.

Ecuador: Eksperter er rystet over rapporter om politisk trakassering og forfølgelse av visepresidenten

 Uavhengige menneskerettighetseksperter har uttrykt dyp bekymring over rapporter om politisk, administrativ og rettslig trakassering av Ecuadors visepresident María Verónica Abad Rojas, og den spesifikke kjønnsdimensjonen av disse angrepene. Les saken på OHCHRs sider.

FNs torturforebyggende organ utsetter første besøk i 2025 på grunn av FNs økonomiske krise. Les saken på OHCHRs sider.

Religiøse ledere må samarbeide for å fremme felles prinsipper om menneskeverd og medmenneskelighet, understreker FNs rettighetssjef. Les saken på OHCHRs sider.

Arbeidsliv

Den 20. februar markerte mange land Verdens dag for sosial rettferdighet, som legger vekt på at alle skal få like muligheter i arbeidslivet, men også overalt. Foto: Better Work Indonesia

Hva er Verdensdagen for sosial rettferdighet?

— Sosial rettferdighet er et bredt konsept, men det innebærer at alle skal ha like muligheter til å lykkes, sier FN-sambandets leder, Catharina Bu, på NRK nyheter. Dette er en dag som er svært viktig å markere, understreker hun. Se sendingen på NRKs sider (fra 02:24).

Sosial rettferdighet er innen rekkevidde, sier ILOs generaldirektør

På verdensdagen for sosial rettferdighet den 20. februar oppfordret ILOs generaldirektør Gilbert F. Houngbo til ambisjoner, samarbeid og handling for å fremme og sikre sosial rettferdighet i en arbeidsverden i rask utvikling. Les saken på ILOs sider.

Matsikkerhet

Bukavu er hovedstaden i Sør-Kivu-provinsen i DR Kongo. I en melding på mandag skrev WFP at de «fordømmer plyndringen av lagerbygningene i Bukavu i Sør-Kivu ... matvarene som ble oppbevart der, var ment å gi livsviktig støtte til de mest sårbare familiene som nå står overfor en voksende humanitær krise». Foto: UNOCHA/Antoine Lemonnier

DR Kongo-krisen: WFP fordømmer plyndring i Bukavu etter at M23-opprørere har inntatt nøkkelby

Verdens matvareprogram (WFP) har fordømt plyndringen av tusenvis av tonn med nødhjelpsforsyninger i byen Bukavu i den østlige delen av Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo), etter at Rwanda-støttede M23-opprørere rykket inn og sigende møtte liten motstand. Les saken på UN News.

Madagaskar: WFP leverer livreddende ernæringsforsyninger til avsidesliggende lokalsamfunn via ubemannet fly

Verdens matvareprogram (WFP) har for første gang på tre måneder levert livreddende ernæringsforsyninger til underernærte barn i den avsidesliggende regionen Farafangana, sørøst på Madagaskar. Leveransen av Plumpy'Sup – et livreddende kosttilskudd for barn som lider av underernæring – ble levert via et ubemannet flysystem (UAS), noe som markerer en milepæl i bruken av teknologi for å nå ut til avsidesliggende og isolerte lokalsamfunn. Les saken på WFPs sider.

Helse

UNRWA, UNICEF og WHO gjennomfører en storstilt vaksinasjonskampanje mot polio i Gaza for å nå ut til nesten 600 000 barn under 10 år på hele Gazastripen. Foto: UNRWA

Gaza: Ny runde med poliovaksinasjoner kommer i gang 

Den siste runden av en storstilt poliovaksinasjonskampanje i Gaza, rettet mot nesten 600 000 små barn, ble satt i gang lørdag. Les saken på UN News.

Klima og miljø

— Fjoråret bød på både suksesser og skuffelser i den globale innsatsen for å ta tak i den tredoble planetkrisen, sa UNEP-sjefen Inger Andersen da hun presenterte organisasjonens siste årsrapport. Foto: UNFCCC/Kiara Worth

FNs miljøprogram etterlyser hastetiltak mot den «tredoble planetkrisen»

FNs miljøprogram (UNEP) oppfordrer til hastetiltak for å bekjempe klimaendringer, tap av naturmangfold og forurensning, og advarte samtidig om at fremgangen på alle fronter fortsatt er langsom og ujevn. Les saken på UN News.

Det «grønne klimafondet» bevilger 103 millioner dollar til å styrke varslingssystemer for klimasårbare land

Det grønne klimafondet (GCF) har godkjent en enestående bevilgning på 103,2 millioner amerikanske dollar for å oppskalere livreddende systemer for tidlig varsling i sju av verdens mest klimasårbare land. Det femårige prosjektet, som ledes av FNs utviklingsprogram (UNDP), vil styrke varslingssystemene i Antigua og Barbuda, Kambodsja, Ecuador, Etiopia, Fiji, Somalia, Tsjad og Somalia, og vil komme mer enn 26 millioner mennesker direkte til gode. Les saken på UNDPs sider.

Indonesia: Norge forlenger skogsamarbeidet med det tredje største regnskoglandet i verden

Norge styrker samarbeidet med Indonesia om å verne regnskogen og redusere klimagassutslipp. Avskogingen har de siste årene vært rekordlave i Indonesia. Nå signerer Norge avtalen som sikrer landet støtte fram til 2030. Les saken på regjeringens sider.

Vil ha bedre kart over naturskogen

De aller fleste av de 1 330 truede artene i skog, lever i gammel skog. Nå starter arbeidet med et bedre kart over naturskogen i Norge. Les saken på regjeringens sider.

Utdanning

Norge øker støtten til utdanning i Libanon. – Flere hundre tusen mennesker ble internt fordrevne i Libanon i løpet av konflikten med Israel i siste halvdel av 2024. Skoler ble brukt som tilfluktssteder for familier, og tusenvis av barn står nå igjen med traumer og tapt skolegang. Med dette nye programmet sørger Norge for at mer enn 6 000 lærere og skolepersonell får opplæring i å hjelpe barn å ta tak i med vonde opplevelser og finne igjen gleden i læring, sier utviklingsminister Åsmund Aukrust. Foto: OCHA/D. Palanivelu

Libanon: Norge styrker utdanningstilbudet for barn

Siden 2020 har Norge støttet utdanning og andre grunnleggende tjenester til libanesiske barn og syriske flyktninger i Libanon med 318 millioner kroner gjennom UNICEF. Nå inngår Norge et nytt samarbeid med LEGO Foundation og UNICEF for å få barn tilbake på skolebenken i Libanon. Norge bidrar med 20 millioner kroner. Les saken på regjeringens sider.

Utvikling

Ifølge UNDP har Syria gått tilbake 40 år med menneskelig utvikling. En fersk rapport advarer om at veien videre er utfordrende, og skisserer flere scenarier. Foto: OCHA/Madevi Sun-Suon

Syria: UNDP etterlyser langsiktige investeringer for å støtte gjenoppbyggingen

Det er avgjørende å få fart på den økonomiske gjenoppbyggingen for å snu Syrias tilbakegang og gjenopprette stabiliteten, ifølge en fersk rapport laget av FNs utviklingsprogram (UNDP). Les saken på UN News.

Regjeringen inviterer til norske bidrag på Internet Governance Forum 2025

Vil du, din bedrift eller din organisasjon være med og sette agendaen for utviklingen av fremtidens internett? Nå kan norske aktører melde inn temaer og interesse for å delta på den største FN-konferansen arrangert i Norge noen gang – Internet Governance Forum (IGF) 2025 på Lillestrøm 23. – 27. juni. Les saken på regjeringens sider.

Hva er FN og FN-sambandet?

Hva er FNs betydning i dagens samfunn, som blir stadig mer aggressiv og splittet i kommunikasjonen med hverandre? Dette svarer FN-sambandets leder på i podkasten «198 land med Einar Tørnquist». Foto: UN Photo/Michos Tzovaras

198 land med Einar Tørnquist: Hva er FN og FN-sambandet?

FN er en organisasjon de flest av oss har hørt om, men som få vet veldig mye om. Hva er FNs betydning i dagens samfunn, som blir stadig mer aggressiv og splittet i kommunikasjonen med hverandre? Hvorfor er det kun 193 land med? Har FN behov for modernisering, eller har det utspilt sin rolle? Eller er FN viktigere enn noen gang? Og, ikke minst: Åssen ærre på et vanlig FN-møte, a? Dette, og mye mer, blir gledelig besvart av generalsekretær i FN-sambandet Catharina Bu, en norsk uavhengig interesseorganisasjon som jobber med å øke kunnskap og bevissthet om disse temaene til skoler og medier generelt. Hør på podkasten på Apples sider.

Merk deg! Kommende arrangementer

Deichman Tøyen og FN-sambandet inviterer til en internasjonal frokost om våpenhvilen og situasjonen på Gaza, på torsdag 27. februar. Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik fra UD og Midtøsten-ekspert Marte Heian-Engdal deltar. Plakat: FN-sambandet

24. februar: Det 20. plenumsmøtet til FNs generalforsamling i den 11. nødssesjonen om Ukraina. Statssekretær Eivind Vad Petersson deltar. Les mer om arrangementet.

24.–28. februar: Det 27. plenumsmøtet i Komiteen for utviklingspolitikk (CDP). Les mer om arrangementet.

24. februar–4. april: Den 58. sesjonen i FNs menneskerettighetsråd. Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik deltar på mandag 24. og tirsdag 25. februar. Les mer om arrangementet.

25. februar: Spesialkomiteen for FN-pakten (som består av alle organisasjonens medlemmer) vil holde en debatt under sitt innledende plenumsmøte, der delegasjonene vil vurdere organisasjonens rolle i opprettholdelsen av internasjonal fred og sikkerhet og i fredelig konfliktløsning. Les mer om arrangementet.

25.–27. februar: Den 2. gjenopptatte sesjonen av det 16. møtet i partskonferansen (COP16) til Konvensjonen om biologisk mangfold. Les mer om arrangementet.

27. februar: Internasjonal frokost om våpenhvilen og situasjonen i Gaza, arrangert av Deichman Tøyen og FN-sambandet. Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik fra UD og Midtøsten-ekspert Marte Heian-Engdal deltar. Les mer om arrangementet og meld deg på.

Fra FN-kalenderen:

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye