Geelmuyden Kiese

Mandag 24. februar er det tre år siden Russland invaderte Ukraina: Hva er status, hva skjer med Russlands offensiv og hvordan utvikler krigen seg?

Del

Når treårsdagen for krigen i Ukraina markeres mandag kan vi slå fast at våre geopolitiske utfordringer aldri har stått mer sentralt på agendaen. Geopolitisk analyse er viktigere enn noen gang for myndighetene, offentlig- og privat sektor. Nedenfor følger vurderingene til Geir Hågen Karlsen, tidligere oberstløytnant, og assosiert partner i Geelmuyden Kiese, i forkant av mandag 24. februar. 

Geir Hågen Karlsen, assosiert partner, Geelmuyden Kiese. Tidligere oberstløytnant.
Geir Hågen Karlsen, assosiert partner, Geelmuyden Kiese. Tidligere oberstløytnant.

– Krigen i Ukraina startet 24. februar 2022 da Russland invaderte landet i en fullskala militæroperasjon. Konflikten har imidlertid røtter tilbake til 2014, da Russland annekterte Krim og væpnede sammenstøt brøt ut i Øst-Ukraina mellom ukrainske styrker og russiskstøttede separatister i Donetsk og Luhansk, sier Geir Hågen Karlsen.

Hva er situasjonen i Ukraina etter tre år?

Mandag 24. februar er det tre år siden Russland satte i gang den storstilte invasjonen av Ukraina, og nesten 11 år siden landet okkuperte Krim og deler av Donbas i Øst-Ukraina. Hvor står vi nå etter disse årene?

– Vi er i en langvarig storskala utmattelseskrig med enorme tap, og det ligger i sakens natur at situasjonen er vanskelig for alle parter. Den som holder ut lengst, mobiliserer mest ressurser internt, og mest politisk, økonomisk og militær støtte eksternt, vil til slutt vinne, sier Hågen Karlsen og legger til.

– Politisk er Russland isolert og sanksjonert, de samarbeider med andre sanksjonerte land som Iran og Nord-Korea, og har gjort seg helt avhengig av Kina. Ukraina har bred politisk støtte i vesten, men de siste utspillene fra Trump-administrasjonen har skapt betydelig uro.

Krigsøkonomi i Russland

Økonomisk har nå Russland gått over i krigsøkonomi, og bruker nærmere halv statsbudsjettet på krigen. Renten er om lag 21 prosent, og inflasjonen er skyhøy, investeringsviljen er minimal, det er kritisk mangel på arbeidskraft, og landet er i resesjon. 

– Sanksjoner gir dessverre ikke en rask løsning, men følges kontinuerlig opp og hull tettes. De har store konsekvenser for krigsproduksjonen, og det er potensiale for ytterligere sanksjoner, sier Hågen Karlsen.

Ukrainas tre store utfordringer

Ukraina har også store utfordringer, og ifølge en analyse i The Economist i desember er det særlig tre som utmerker seg:

  1. Mangel på kapital
  2. Mangel på strøm som følge av angrepene på kraftproduksjonen
  3. Mangel på arbeidskraft

– I The Economist-analysen vurderer man mangel på arbeidskraft som den største utfordringen, noe som forsterkes av at mange er ved fronten, og enda flere har flyktet, understreker Geir Hågen Karlsen.

Her er noen av de viktigste momentene for å forstå status etter tre år:

  • Utmattelseskrig: Militært er utmattelseskriger svært krevende for begge parter. Krigen er delvis en gammeldags fastfrosset skyttergravskrig med lite bevegelse, og delvis en høyteknologisk krig med langtrekkende droner og missiler.

  • Dronenes inntog: Et stort antall små droner hvor det forbrukes mange tusen hver dag, gjør at alt kan observeres og angripes, og overraskelse og mobile operasjoner er tilnærmet umulig. Ukraina har brukt asymmetriske midler, det vil si maritime og andre droner, missiler mm, til å presse den russiske flåten helt øst i Svartehavet slik at de kan fortsette eksport med skip i vestre del av Svartehavet.

  • Menneskeliv betyr ingen ting for Russland: Russland har tatt svært store tap med minimale territorielle fremskritt. Daglige tap på 1000-2000 drepte og hardt sårede har blitt normalt. Også Ukraina tar store tap, selv om tallene er usikre. De er helt avhengig av kontinuerlig støtte fra vesten, både politisk, økonomisk og ikke minst militært.

  • Mangel på soldater: Den største utfordringen for Ukraina er mangel på soldater, på grunn av manglende politisk vilje og evne til å mobilisere nok mannskap. Det er i overskuelig fremtid helt urealistisk at Ukraina kan frigjøre de okkuperte områdene, og også lite sannsynlig med større russiske erobringer.

Trump II – og «et nytt ballgame»

Trump-administrasjonens innledende møter med Russland og tilhørende medieutspill om Ukraina har skapt stor uro. Trumps aggressive forhandlingsteknikk og sprikende uttalelser er godt kjent, men dette har gått lengre enn forventet.

Enkelte amerikanske kommentatorer antyder at de innledende møtene har vært brukt til to ting.

  1. For det først å bringe Putin til forhandlingsbordet ved å gi ham noe som koster lite, nemlig en mulighet til å berge status og ansikt.

  2. Og for det andre, kommunisere alvorlige konsekvenser hvis han ikke forhandler. Dette omfatter trolig både kraftig opptrapping av økonomiske og finansielle sanksjoner, og mye mer og mer avansert militær støtte til Ukraina.

Hva nå, Europa og NATO?

 En tilleggseffekt er at Europa for alvor forsøker å samle seg politisk. Det er samtaler om å øke forsvarsbudsjettene og oppbyggingen av forsvarsindustrien, og Europa er villig til å påta seg betydelig større ansvar, slik en lang rekke amerikanske administrasjoner har ønsket.

Og hva skjer med NATO? Her trenger vi et sterkt og samlet Norge og Norden for å sikre NATOs styrke, og USA som vår nærmeste allierte fremover. Det er også utrolig viktig for å klare å sikre fred i Ukraina.

Dette er en «best mulig»-vurdering av det som spiller seg ut foran oss med hensyn til krigen i Ukraina – som markerer sin treårsdag mandag 24. februar. Usikkerheten er imidlertid stor, og vi gjør klokt i å forberede oss på mer krevende tider fremover. 

Kort om Geir Hågen Karlsen:

  • Geir Hågen Karlsen er med sin bakgrunn geopolitisk ekspert med fokus blant annet på å forstå krigen i Ukraina – hvor han har gitt mer enn 2000 intervjuer og kommentarer.
  • Han er i dag kommunikasjonsrådgiver i Geelmuyden Kieses og tidligere offiser i Hæren med graden oberstløytnant. Han har en omfattende militær karriere og har vært hovedlærer ved Stabsskolen ved Forsvarets høgskole. Karlsen har utdanning fra Krigsskolen, Universitetet i Oslo (cand.mag.), og Handelshøyskolen BI (mastergrad).
  • I perioden 2013–2021 var han vararepresentant til Stortinget, for Fremskrittspartiet, i Oslo. I mars 2023 ble han tildelt Hærens fortjenstmedalje.
  • Etter nesten 40 år i Forsvaret begynte han i 2024 som assosiert partner i kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese. Der er han en del av samlet 400 ansatte som jobber i 6 land, 10 kontorer som ligger i Oslo, Stockholm, København, London, New York, San Fransisco, Minneapolis, München, Berlin og Frankfurt gjennom eierselskapet Paritee.

Kontakter

Bilder

Geir Hågen Karlsen, assosiert partner, Geelmuyden Kiese. Tidligere oberstløytnant.
Geir Hågen Karlsen, assosiert partner, Geelmuyden Kiese. Tidligere oberstløytnant.
Last ned bilde
Geir Hågen Karlsen, assosiert partner, Geelmuyden Kiese. Tidligere oberstløytnant.
Geir Hågen Karlsen, assosiert partner, Geelmuyden Kiese. Tidligere oberstløytnant.
Last ned bilde

Om Geelmuyden Kiese

Geelmuyden Kiese, som ble etablert i 1989, har i dag 140 ansatte i Oslo, Stockholm og København, og samarbeidsavtaler med selskaper i Finland og på Island. Holdingselskapet Paritee kjøpte Geelmuyden Kiese Gruppen ved årsskiftet 2021/2022. Paritee, med Lars Erik Grønntun som styreleder og Jonas Palmquist som administrerende direktør, har en samlet byråinntekt på ca. 700 millioner kroner, med 400 ansatte fordelt virksomhet i 6 land med 10 kontorer i Oslo, Stockholm, København, London, New York, San Fransisco, Minneapolis, München, Berlin og Frankfurt.  

Følg pressemeldinger fra Geelmuyden Kiese

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Geelmuyden Kiese på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Geelmuyden Kiese

Geelmuyden Kiese inngår samarbeid med Anne Marit Bjørnflaten i Tromsø: Styrker laget med mer Nord-Norge kompetanse20.2.2025 10:00:00 CET | Pressemelding

20. februar 2025 – Geelmuyden Kiese inngår samarbeid med Anne Marit Bjørnflaten og hennes selskap Bjørnflaten Utvikling AS i Tromsø. Selskapet har fokus på å betjene kunder i privat og offentlig sektor med behov for kommunikasjonsrådgivende tjenester, og vil styrke Geelmuyden Kieses fotavtrykk i Nord-Norge. Anne Marit Bjørnflaten har lang erfaring fra Arbeiderpartiet på Stortinget og i regjeringen, samt vært konserndirektør i Hurtigruten.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye