Ber om tips om mulig skadelig flatorm
Den potensielt skadelige flatormen Obama nungara er funnet i Sverige og flere europeiske land. Miljødirektoratet ber om at funn i Norge rapporteres.

– Flatorm-arten Obama nungara er en fremmed art, som spiser meitemark, snegler og insekter, og har potensiale til å skade naturmangfoldet. Miljødirektoratet ber om at funn av arten rapporteres, sier Torfinn Sørensen, avdelingsdirektør i Miljødirektoratet.
Kan overleve i minus fire grader
Miljødirektoratet har kontaktet Artsdatabanken for å få gjort en nærmere risikovurdering av flatormen, som er funnet i Sverige. Det er usikkert om arten kan etablere seg i Norge. Ifølge en risikovurdering gjennomført i EU kan den overleve ned mot minus fire grader.
Flatormen kan blant annet spre seg ved at den følger med når planter og plantejord innføres fra områder der den allerede har etablert seg. Funnene som er gjort i Sverige ser ut til å stamme fra import av planter fra flere ulike europeiske land.
– Det er viktig at alle som importerer planter undersøker om flatormen Obama nungara er til stede i jord eller plantemateriale, og iverksetter tiltak for å hindre spredning, sier Torfinn Sørensen.
– Ønsker ikke ny brunskogsnegl
Selv om vi foreløpig ikke vet hvilken risiko flatormen utgjør, har den potensiale til å være en trussel mot de artene den lever av, og indirekte også andre arter og hele økosystem.
– Vi ser alvorlig på at flatormen Obama nungara er funnet i Sverige. Vi ønsker ikke at dette skal bli en ny brunskognegl i norsk natur. Vi ber om at plantesentrene følger ekstra nøye med når de begynner å ta inn planter, og at de rapporterer funn til Miljødirektoratet, sier Sørensen.
Miljødirektoratet oppfordrer også alle som importerer planter med jord til å kontakte sine leverandører, og be om informasjon både om risiko for at flatormen Obama nungara følger med som blindpassasjer, og tiltak for å redusere risiko for at arten sprer seg.
Send bilde ved mistanke om funn
Dersom noen finner det de mistenker kan være Obama nungara i Norge, ber direktoratet om at man tar et bilde og sender på e-post til post@miljodir.no.
Flatormen er cirka 5-8 cm lang, og cirka 0,5 cm bred. Fargen på oversiden varierer mellom beige og mørkebrun med svarte langsgående linjer. Undersiden er beige.
Man bør destruere de eksemplarene man finner av flatormen, for eksempel ved å koke eller varmebehandle den, og å ikke spre planter og jord som man fant arten i.
Les mer om Obama nungara og rapportering.
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Andre språk
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
SNO har felt en bjørn i Jarfjord2.7.2025 12:48:11 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet vil nå samle mer informasjon og vurdere kunnskapen som foreligger, og deretter gjøre en helhetlig vurdering av situasjonen.
Følg pukkellaks-fangsten fra dag til dag1.7.2025 14:57:26 CEST | Pressemelding
I sommer ventes storinvasjon av pukkellaks til norske elver. Du kan følge fangsten av den uønskede fremmedarten på Miljødirektoratets nettside.
Følg pukkellaks-fangsten frå dag til dag1.7.2025 14:57:26 CEST | Pressemelding
I sommar er storinvasjon venta av pukkellaks til norske elvar. Du kan følgje fangsten av den uønskte framandarten på Miljødirektoratets nettside.
Forbereder bjørnefelling i Jarfjord1.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet besluttet i forrige uke å iverksette felling av bjørnen som angrep en person i Jarfjord 23. juni. DNA-prøver viser nå mulig kjent individ og det jobbes videre med å identifisere riktig bjørn. Se oppdatert informasjon om status i saken under.
Fortsatt økt bruk av biodrivstoff i 202427.6.2025 10:44:24 CEST | Pressemelding
Mens salget av fossilt drivstoff faller, øker omsetningen av biodrivstoff. Det har aldri blitt brukt mer biodrivstoff i transportsektoren enn i 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom