Ukraina: Ett av fem barn har mistet en slektning eller venn

Del

En fersk rapport fra UNICEF viser at ett av fem barn i Ukraina har mistet en nær slektning eller venn siden krigen eskalerte for tre år siden.

Adrii (10) ble født i byen Kherson i sør-Ukraina da krigen begynte der, og har aldri opplevd annet enn krig, tap og frykt. - Hadde det ikke vært for krigen ville jeg ha trent til å bli profesjonel fotballspiller, sier han.
Adrii (10) ble født i byen Kherson i sør-Ukraina da krigen begynte der, og har aldri opplevd annet enn krig, tap og frykt. - Hadde det ikke vært for krigen ville jeg ha trent til å bli profesjonel fotballspiller, sier han. UNICEF/UNI738284/Filippova

Tusenvis av barn har blitt drept, såret og dypt traumatisert. Familier er revet fra hverandre og hus og viktig infrastruktur bombet i stykker. Barn på tre år og yngre har aldri opplevd annet enn krig.

Bombene faller fremdeles i Ukraina, og tallet på drepte og skadde barn har aldri vært høyere enn i 2024; en økning på rundt 57 % sammenlignet med 2023.

Siden fullskala-invasjonen 24. februar 2022 har mer enn 2.520 barn har blitt drept eller skadet. Det reelle tallet er sannsynligvis mye høyere, siden dette kun er tall som FN har verifisert.

- Krigen har skapt enorm frykt og lidelse i Ukraina og ødelagt alle aspekter av et barns liv, sier Maria Greenberg Bergheim, generalsekretær i UNICEF Norge.

Tap og traumer

Mer enn 1.600 skoler og nesten 790 helseinstitusjoner har blitt ødelagt de siste tre årene.

Krigen har etterlatt barn og tenåringer i dyp sorg med tap og traumer, og dette påvirker deres utvikling og livskvalitet i kritiske faser av livet.

Over 6,86 millioner ukrainere bor fortsatt i utlandet, hvorav rundt en million i Polen. Mens 3,7 millioner ukrainere er på flukt internt.

Viktige formative år

Opplevelser i de tre første årene av et barns liv legger grunnlaget for alt som vil prege barnet videre i livet – fra helse til læring. Dagens treåringer i Ukraina og de som er yngre, har bare opplevd krig.

Foreldre rapporterer at de føler seg fysisk og følelsesmessig utmattet, noe som påvirker familielivet. Grunnleggende tjenestene som små barn og foreldrene dere er avhengige av, har også vært lite tilgjengelig i krigen.

Isolasjon og håpløshet

Nesten en tredjedel av tenåringene melder at de følte seg så triste eller motløse at de har sluttet å drive med sine vanlige aktiviteter. Det er flest jenter som opplever dette.

Psykiske helseutfordringer for barn og unge i Ukraina er blitt forverret av tre år med isolasjon. Mange barn har tilbragt timevis i tilfluktsrom i kjellere, uten mulighet til å være sammen med andre, leke og lære.

Nesten 40 prosent av barna har bare digital undervisning eller en blanding av fysisk skole og fjernundervisning. I gjennomsnitt har ukrainske barn hatt et læringstap på to år i lesing og ett år i matematikk.

For barn på flukt er tilgang til skole fortsatt en utfordring. Halvparten av skolebarn i vertslandene er ikke registrert i nasjonale utdanningssystemer, og det går ut over deres mulighet til å lære og samhandle med jevnaldrende. De mister også viktig kunnskap som vil være kritisk for gjenoppbyggingen av Ukraina.

Iskald vinter uten strøm

UNICEF samarbeider med partnere over hele Ukraina for å gi kritisk og livreddende hjelp til barna og familiene deres, som tilgang til helsetjenester, rent vann, kontantstøtte, utdanning og barnevernstjenester nær frontlinjen.

Barn og familier over hele Ukraina opplever nå en kald vinter. I 2024 har Ukraina opplevd stadig nye angrep mot elektrisitetsverk og strømnett. Strømtilgangen er redusert med 30 %.

Det betyr både stengte sykehus, helsestasjoner og skoler. Strømnett, vannsystemer og opplegg for søppeltømming og sanitæranlegg er helt avhengig av stabil strømtilførsel.

Sammen med partnere reparerer og rehabiliterer vi vann- og sanitærsystemer og sørger for at familier med barn har tilgang til brensel og klær for å holde seg varme gjennom vinteren.

UNICEF samarbeider også med den ukrainske regjeringen og partnere i gjenoppbyggingen av viktige tjenester for barn og unge, som barnevern, sosial- og helsetjenester og skolesystemer.

For å sikre beskyttelse og gode tjenester for barn på flukt, fortsetter UNICEF å samarbeide med regjeringer, kommuner og lokale partnere.

- Mer enn noe annet trenger barn i Ukraina varig fred, og å få oppfylt sine rettigheter etter barnekonvensjonen, sier Maria Greenberg Bergheim.


For intervju
med generalsekretær Maria Greenberg Bergheim, kontakt kommunikasjonsrådgiver Anne D. Nilsen, tlf. 901 174 52 eller Bergheim på tlf. 412 39 991.. 

Rapporten vedlagt. Tallene er samlet inn i 2022/23 og analysen ble ferdigstilt i desember 2024.

Kontakter

Bilder

Generalsekretær Maria Greenberg Bergheim i UNICEF Norge.
Generalsekretær Maria Greenberg Bergheim i UNICEF Norge.
Foto UNICEF/©CJA_110523/Carl J. Asquini
Last ned bilde

Dokumenter

Lenker

Følg pressemeldinger fra UNICEF Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UNICEF Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UNICEF Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye