Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Melketrend: Økologisk helmelk opp 25 prosent

Del

For første gang på mange år øker melkeforbruket i Norge, og økologisk melk leder an i veksten. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget av økologisk helmelk har skutt i været med hele 25,3 % i 2024, mens konvensjonell helmelk økte med solide 6,1 % fra året før. Helmelk er den største kategorien innen økologisk melk.

– Folk verdsetter gode og naturlige produkter. Norsk melk er nettopp det– ekte og av høy kvalitet, sier direktøren i MELK, Ida Berg Hauge.
– Folk verdsetter gode og naturlige produkter. Norsk melk er nettopp det– ekte og av høy kvalitet, sier direktøren i MELK, Ida Berg Hauge. Foto: MELK

Naturlig mat i fokus 

– Etter flere år med debatt rundt ultraprosessert mat ser vi at flere forbrukere ønsker enkle, naturlige produkter uten lange ingredienslister. Norsk melk er nettopp det – ekte og av høy kvalitet. Den økende interessen for økologisk melk viser at folk verdsetter valgmuligheter, sier Ida Berg Hauge, direktør i MELK. 

Melk og matglede 

En stor del av økningen i helmelk kan knyttes til trenden med mer hjemmelaget mat. 

– Mange bruker helmelk i matlaging og bakst, og vi ser en positiv utvikling der flere lager mat fra bunnen av. Det er gledelig at melk har en naturlig plass i denne trenden, fortsetter Berg Hauge. 

Hun understreker samtidig at helsemyndighetene anbefaler magrere melketyper som en del av et balansert kosthold. 

– Vi er glade for at flere får i seg melkens viktige næringsstoffer som kalsium og jod, som mange får for lite av. Helsemyndighetene anbefaler tre porsjoner melk eller meieriprodukter daglig, hvorav minst to av tre bør være melk eller yoghurt, sier hun. 

Økologisk melk vokser – men utgjør fortsatt en liten andel 

Selv om veksten er sterk, utgjør økologisk melk fortsatt kun 6 % av det totale hvitmelksalget i Norge, mens økologisk helmelk står for 10 % av all helmelk som konsumeres. 

– Økologisk melk vokser raskt, men vi har allerede et kvalitetsnivå på all melk i Norge som er i verdensklasse. Det blir spennende å følge utviklingen og se om denne trenden fortsetter, avslutter Berg Hauge. 

2023 

2024 

Endring 2023 - 2024 

Økologisk helmelk 

6 321 000 

7 920 000 

+ 25,3 % 

Konvensjonell helmelk 

68 177 000 

72 341 000 

+ 6,1 % 

Helmelk totalt 

74 498 000 

80 261 000 

+ 7,7 % 

Kilde: Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: MELK
Last ned bilde
Foto: MELK
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye