Melketrend: Økologisk helmelk opp 25 prosent
For første gang på mange år øker melkeforbruket i Norge, og økologisk melk leder an i veksten. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget av økologisk helmelk har skutt i været med hele 25,3 % i 2024, mens konvensjonell helmelk økte med solide 6,1 % fra året før. Helmelk er den største kategorien innen økologisk melk.

Naturlig mat i fokus
– Etter flere år med debatt rundt ultraprosessert mat ser vi at flere forbrukere ønsker enkle, naturlige produkter uten lange ingredienslister. Norsk melk er nettopp det – ekte og av høy kvalitet. Den økende interessen for økologisk melk viser at folk verdsetter valgmuligheter, sier Ida Berg Hauge, direktør i MELK.
Melk og matglede
En stor del av økningen i helmelk kan knyttes til trenden med mer hjemmelaget mat.
– Mange bruker helmelk i matlaging og bakst, og vi ser en positiv utvikling der flere lager mat fra bunnen av. Det er gledelig at melk har en naturlig plass i denne trenden, fortsetter Berg Hauge.
Hun understreker samtidig at helsemyndighetene anbefaler magrere melketyper som en del av et balansert kosthold.
– Vi er glade for at flere får i seg melkens viktige næringsstoffer som kalsium og jod, som mange får for lite av. Helsemyndighetene anbefaler tre porsjoner melk eller meieriprodukter daglig, hvorav minst to av tre bør være melk eller yoghurt, sier hun.
Økologisk melk vokser – men utgjør fortsatt en liten andel
Selv om veksten er sterk, utgjør økologisk melk fortsatt kun 6 % av det totale hvitmelksalget i Norge, mens økologisk helmelk står for 10 % av all helmelk som konsumeres.
– Økologisk melk vokser raskt, men vi har allerede et kvalitetsnivå på all melk i Norge som er i verdensklasse. Det blir spennende å følge utviklingen og se om denne trenden fortsetter, avslutter Berg Hauge.
|
2023 |
2024 |
Endring 2023 - 2024 |
|
|
Økologisk helmelk |
6 321 000 |
7 920 000 |
+ 25,3 % |
|
Konvensjonell helmelk |
68 177 000 |
72 341 000 |
+ 6,1 % |
|
Helmelk totalt |
74 498 000 |
80 261 000 |
+ 7,7 % |
Kilde: Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Nøkkelord
Kontakter
Ida Berg HaugeDirektør
Tel:915 78 410ida@melk.noStine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noBilder


Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Riskrem troner som nordmenns juledessertfavoritt22.12.2025 07:05:00 CET | Pressemelding
Over halvparten av oss velger riskrem på julaften. Hele 55 % av de som har en tradisjon har denne klassikeren på dessertbordet, viser en fersk undersøkelse fra Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
36 % får dårlig samvittighet for matsvinn i jula18.12.2025 10:22:03 CET | Pressemelding
Nye tall viser at mange nordmenn får en dårlig følelse når mat havner i søpla i jula. Hele 36 prosent oppgir at de får dårlig samvittighet for matsvinn, viser en fersk undersøkelse fra Norstat, gjennomført på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smørforbruket øker – smaken av norsk jul står sterkt17.12.2025 07:32:00 CET | Pressemelding
Nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at smørforbruket har økt med 4,4 % fra i fjor og hele 6,6 % siden 2021. Fløteforbruket har økt, med 2,1 % fra i fjor.
Nordmenn elsker julegrøt28.11.2025 08:24:03 CET | Pressemelding
Tre av fire nordmenn spiser julegrøt i løpet av desember – og blant dem under 45 år gjelder dette hele åtte av ti. Det viser en fersk Norstat-undersøkelse utført for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Tallene viser at julegrøt fortsatt er en av de mest populære tradisjonene våre i adventstiden.
Opptur for melk og grove kornprodukter27.11.2025 11:02:55 CET | Pressemelding
Ferske tall fra Helsedirektoratets *Utviklingen i norsk kosthold 2025* viser en positiv utvikling for noen av de viktigste basisvarene i norsk kosthold. Etter flere år med nedgang flater melkeforbruket nå ut, og flere melkeprodukter viser vekst. Samtidig øker sammalt mel (fullkorn) – for første gang siden 2018.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom