Mobilitet 2025: SINTEF deltar med siste nytt fra forskningsfronten
Hvordan blir fremtidens godstransport? Hvordan kan vi få færre biler i byene? Og hvem tar egentlig ansvar for naturen når vi bygger nye veier?

Dette er noen av temaene SINTEFs forskere skal snakke om på konferansen Mobilitet 2025, 4. mars i Oslo.
— Vi gleder oss til å dele resultater fra forskningen og diskutere framtidas løsninger sammen med politikere, næringsliv og forvaltning, sier Roar Norvik som leder SINTEFs satsing innen mobilitet.
Grønnere godstransport
SINTEF forsker på innovative løsninger og visjoner for bærekraftig og effektiv godstransport. På Mobilitet 2025 skal vi innom temaer som hurtiglading av tunge kjøretøy, livsløpsanalyser for klima- og miljøtiltak, og veien til fremtidens tungtransport både på vei og bane.
Du får blant annet innsikt i resultater fra prosjektet MegaCharge som utvikler en verdikjede for elektrifisering av tungtransport, samt fra MODI-prosjektet som legger til rette for automatisert tungtransport uten sikkerhetssjåfører. Sesjonen arrangeres i samarbeid med Virke og Bane Nor.
- Sesjon: Veien til framtidens tungtransport
- Kontakt: Roar Norvik
Færre biler i byen
For å skape attraktive og bærekraftige byer må vi redusere forurensende trafikk. En vanlig tilnærming er å fortette for å redusere behovet for privatbiler og samtidig legge til rette for er godt kollektiv- og servicetilbud. Men klarer vi å måle effekten av fortetting for å vurdere om det er tilstrekkelig?
Fortetting og tiltak som reduserer tilgangen til privat bil, er samtidig ofte upopulære, både blant publikum og politikerne. SINTEF undersøker hvordan vi kan styrke myndighetens evne til å likevel gjennomføre kontroversielle tiltak, som er nødvendige for å nå klimamålene.
På Mobilitet 2025 vil vi diskutere ulike initiativer på både lokalt og nasjonalt nivå. Vi vil også undersøke om dagens rammeverk er tilpasset og fleksibelt nok til å legge til rette for de tiltakene forskningen viser skal til.
- Sesjon: Strategier og tiltak for å redusere trafikkbelastningen og energiforbruk i transportsektoren
- Kontakt: Hampus Karlsson
Hvem passer på naturen?
Naturinngrep har store konsekvenser for klima og miljø. Likevel bygger vi ned naturen som aldri før. Langs nye motorveier dukker det opp næringsbygg, handelssentra og statlige virksomheter, mens naturen brytes ned og bysentre dør ut. Blir naturforvaltning nedprioritert i norske kommuner, er den statlige styringen for dårlig, og hvem har egentlig oversikten over og ansvaret for arealbruken?
SINTEF utvikler planleggings- og beslutningsprosesser som bedre ivaretar natur- og arealbrukshensyn på tvers av forvaltningsnivå, sektorer og politikkområder.
- Sesjon: Norge i rødt, hvitt og grått: Skal vi fortsette å bygge ned norsk natur?
- Kontakt: Astrid Bjørgen
SINTEF er partner i Mobilitet 2025 som arrangeres 4. mars i Oslo.
Kontakter
Roar NorvikMarkedssjefSINTEF Community
Tel:+47 900 43 270roar.norvik@sintef.noHampus KarlssonForskerSINTEF Community
Tel:976 48 672hampus.karlsson@sintef.noAstrid BjørgenSeniorforsker
Tel:911 12 603astrid.bjorgen@sintef.noOm oss
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Norsk teknologi sørger for japansk klimagevinster27.6.2025 11:22:24 CEST | Pressemelding
Ti millioner CO₂-varmepumper til varmtvann solgt – miljøseier med norske røtter
Sanntidsdata er nødvendig for å utvikle fremtidens smarte bygg24.6.2025 09:35:32 CEST | Pressemelding
Tilgang til sanntidsdata er avgjørende for å få bygninger som er både energieffektive, smarte og fleksible.
SINTEF får nøkkelrolle i to nye forskningssentre for fremtidens transport19.6.2025 14:09:54 CEST | Pressemelding
Sjefforsker Marianne Ryghaug i SINTEF skal lede forskningssenteret TRACE som skal utvikle kunnskap og løsninger for et transportsystem som tar hensyn til natur, miljø og arealbruk.
Regjeringen styrker Norges infrastruktur for kvanteforskning19.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
NorFab tildeles 35 millioner kroner for å sørge for at Norge henger med i det internasjonale kunnskapskappløpet om kvanteteknologi.
Nytt AI-verktøy skal forutsi risiko for klimarelaterte byggskader18.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Et nytt forskningsprosjekt ledet av Wenn Property og SINTEF skal utvikle et AI-verktøy som analyserer risiko for byggskader og foreslår forebyggende tiltak.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom