Arbeidstilsynet

Mye støyskader blant bygge- og anleggsarbeidere

Del

Ansatte i bygg- og anleggsbransjen sliter mer med rygg- og armsmerter, nedsatt hørsel og arbeidsskader som fører til fravær, enn gjennomsnittet av arbeidstakere. Det viser en ny rapport. Den skaden som oftest blir meldt inn, er støyskader.

Mann med hjelm og vest ser utover en byggeplass.
UTSATT YRKE: Tungt anleggsarbeid kan være noe av det som fører til støyskader hos bygg- og anlegssarbeidere. Foto: Martin Fjørtoft Arbeidstilsynet

I en fersk rapport fra Arbeidstilsynet og Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), kan du lese om utviklingen av arbeidsskadedødsfall, eksponeringer og helseutfordringer i bygg og anlegg.

Les rapporten: Helseproblemer og ulykker i bygg og anlegg - rapport 2024 (PDF)

Støyskade den mest arbeidsrelaterte sykdommen

Rapporten viser at ansatte innen bygge- og anleggsarbeid har mer rygg- og armsmerter, luftveisplager, nedsatt hørsel og arbeidsskader med fravær, enn gjennomsnittet for alle ansatte. 

Også tall fra Register for arbeidsrelatert sykdom (RAS), viser at støyskader er den mest meldte arbeidsrelaterte sykdommen blant ansatte i bygg-og anleggsbransjen.

– Risikovurdering er viktig når det gjelder å forebygge både ulykker, men også sykdom. Det sier direktør i Arbeidstilsynet, Ingvill Kvernmo. 

– Ledere bør være klar over at alle typer avgjørelser i en virksomhet kan påvirke risikoen for sykdom og ulykker. Ledere, bransjeforeninger og myndighetene må alle være involvert i forebyggingsarbeidet, for å skåne arbeidstakerne som gjør det praktiske arbeidet. 

Les mer om risikovurdering: Hva er risikovurdering?

Fysiske ulykkesforebyggende tiltak har størst effekt

Et viktig mål for Arbeidstilsynet er å få virksomheter til å arbeide systematisk med å forebygge alvorlige personskader og ulykker. 

Dersom faren ikke kan fjernes, er fysiske ulykkesforebyggende tiltak det mest effektive. Det kan være for eksempel fysiske barrierer som skiller arbeidstakere fra farer.

– Tiltak for å påvirke holdninger og atferd, som å bygge en god sikkerhets- og åpenhetskultur, vil kunne forsterke fysiske tiltak. Men det har en liten effekt alene, sier Kvernmo. Hun minner om at tiltak bør være integrert i utformingen av maskiner og utstyr, og ikke være avhengig av den enkeltes valg.

Noen råd for å forebygge arbeidsskader

  • Kartlegg farer, vurder risikoen for at det oppstår uønskede hendelser og avvikssituasjoner, og iverksett nødvendige tiltak.
  • Ha ledere som er til stede på arbeidsplassen og som sørger for å risikovurdere, koordinere, følge opp og kontrollere at arbeidet utføres på en sikker måte og som planlagt, og som håndterer avvikssituasjoner når de oppstår.
  • Ha fysiske barrierer som hindrer at små menneskelige feilhandlinger fører til alvorlig skade. Ha klart definerte faresoner rundt maskiner, vern på sag, vern mot fall og kollektiv sikring ved arbeid i høyden og lignende.
  • Planlegg arbeidet godt, også hva en skal gjøre i avvikssituasjoner. God planlegging reduserer risikoen for uventede hendelser som ofte fører til improvisasjon og tidspress. Planlegg slik at arbeidsoppgaver er godt koordinerte, bemannet med personell med riktig kompetanse, og at egnet utstyr er tilgjengelig og blir brukt.

Hvorfor har vi denne rapportserien?

Bakgrunnen for rapportserien er et samarbeid mellom bransjen og myndighetene, for å jobbe mot en sikker og skadefri bygge- og anleggsnæring. Bidraget fra myndighetene er å utarbeide en årlig rapport over skader og yrkesrelatert sykdom i bygge- og anleggsnæringen. Alle rapportene er utarbeidet i samarbeid mellom Arbeidstilsynet og Statens arbeidsmiljøinstitutt, og dette er den tiende i rekken.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mann med hjelm og vest ser utover en byggeplass.
UTSATT YRKE: Tungt anleggsarbeid kan være noe av det som fører til støyskader hos bygg- og anlegssarbeidere.
Foto: Martin Fjørtoft Arbeidstilsynet
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye