Nye teknologiske muligheter i en filmbransje i endring
Digitalisering og kunstig intelligens skaper nye muligheter i norsk filmbransje, selv om næringen nå opplever en av sine tøffeste perioder.
– Våre studier vil spille en avgjørende rolle i å dekke det digitale kompetansebehovet i filmbransjen, sier Kristin Arnesen, dekan ved kunstfagene på Kristiania.

En fersk rapport fra analyseselskapet Menon Economics kartlegger kompetanse og kapasitet i den norske filmbransjen, med vekt på dagens situasjon, utviklingen over tid og fremtidige utfordringer. Rapporten tar blant annet for seg hvordan den teknologiske utviklingen bidrar til økt sammensmeltning mellom ulike medieuttrykk. Særlig påpekes betydningen av spillteknologi i moderne film- og TV-produksjon, noe som skaper behov for ny kompetanse på tvers av de tradisjonelle bransjegrensene.
Riktig kompetanse
Dette sammenfaller med utfordringene som ble påpekt i regjeringens nylig publiserte dataspillstrategi for 2024-2026. Den norske spillbransjen, som består av 50-60 utviklerselskaper, opplever betydelig vekst, men sliter med å få tak i riktig kompetanse.
Kristin Arnesen, dekan ved School of Arts, Design og Media ved Høyskolen Kristiania, ser store muligheter i dette teknologiske skiftet som påvirker både film- og spillbransjen.
– Vi opplever en økende interesse for digital kompetanse på tvers av medie- og underholdningsbransjene. Særlig er det stort behov for folk som behersker både tradisjonelle produksjonsferdigheter og nye digitale verktøy, sier hun.
Nye utdanningsprogrammer møter fremtidens behov
For å møte dette behovet lanserer Høyskolen Kristiania et nytt Computer Arts-program fra 2025, med spesialisering innen blant annet animasjon, spill og visual effects.
– Dette programmet treffer midt i skjæringspunktet mellom film, spill og digital kunst. Vi ser at kompetanse innen spillutvikling og virtual production blir stadig viktigere i filmbransjen, samtidig som det svarer på behovene i regjeringens dataspillstrategi, påpeker Arnesen.
Store endringer i filmbransjen
Menon-rapporten avdekker samtidig en betydelig nedgang i filmbransjen, med en reduksjon i antall jobber på 40 prosent fra 2022 til 2023. Dette knyttes særlig til at store aktører som Viaplay har trukket seg ut av markedet for dramaserier, samtidig som både NRK og TV2 har gjennomført omfattende kutt.
Rundt 3000 filmarbeidere har vært aktive i filmbransjen de siste tre årene, og nær 60 prosent av disse har nå vurdert å forlate bransjen helt. Dette sier noe om en bransje i sterk endring og der ny og tverrfaglig kompetanse blir stadig viktigere.
– For å møte kompetansebehovet i en bransje i endring lanserer vi også Master in Media Arts høsten 2025. Masteren gir nødvendig kunnskap for de mange som nå søker nye muligheter i skjæringspunktet mellom film, TV og spillproduksjon, sier Arnesen.
Menon-rapporten er utarbeidet på oppdrag fra Norsk Filminstitutt for å kartlegge kompetanse og kapasitet i filmbransjen.
Kontakter
Guro Aardal HagenKommunikasjonssjef
Tel:952 05 503GuroAardal.Hagen@kristiania.noOlav Haraldsen RoenPresseansvarligKristiania
Tel:95129956olavharaldsen.roen@kristiania.noBilder
Høyskolen Kristiania
Høyskolen Kristiania er en ideell stiftelse som har demokratisert utdanningen i hele Norge siden 1914, i starten som brevskolen NKS.
Vi tilbyr utdanning av høy kvalitet til hele Norge, og våre studenter er blant dem med høyest gjennomføringsgrad i sektoren. Kristiania har cirka 17.000 studenter i Oslo, Bergen og vi er en av de største på nett.
Kristiania har ambisjoner om å bli universitet fordi universitetstittel driver frem institusjonenes utvikling i en sektor som stadig blir mer internasjonal og konkurranseutsatt. Kristiania skal bli universitet - til studentenes, arbeidslivets og Norges beste.

Følg pressemeldinger fra Høyskolen Kristiania
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Høyskolen Kristiania på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Høyskolen Kristiania
Kristiania arrangerer ELIA Academy 2025 – en internasjonal møteplass for kunst- og designutdanning27.5.2025 14:49:33 CEST | Pressemelding
I juni samles kunst- og designutdanninger fra hele verden i Oslo, når Høyskolen Kristiania er vertskap for ELIA Academy 2025 – en av Europas viktigste konferanser for høyere kunstutdanning.
Kristiania ledende på digital og fleksibel utdanning22.5.2025 13:03:36 CEST | Pressemelding
Tilstandsrapporten for høyere utdanning 2025 viser at Kristiania er en ledende aktør innen digital og fleksibel utdanning, med over 40 prosent av alle nettbaserte studenter i Norge.
Ny studie: Konspirasjonsteorier truer folkehelsa15.5.2025 10:51:12 CEST | Pressemelding
En ny omfattende studie viser hvordan helserelaterte konspirasjonsteorier undergraver tilliten til helsevesenet og rammer marginaliserte grupper.
Kristiania beklager30.4.2025 11:45:25 CEST | Pressemelding
Kristiania er opptatt av at alle studenter skal behandles likt, og få svar innen rimelig tid. Vi beklager at dette ikke ble etterlevd i forbindelse med en sak knyttet til en eksamensoppgave i 2024. I NRK 29. april, kom det frem at en student ved Kristiania fikk stryk på sin eksamensbesvarelse fordi sensor ikke kunne åpne filen med innleveringen. Hun fikk dessverre ikke tilstrekkelig svar innen rimelig tid, da hun kontaktet studieadministrasjonen om dette. - Vi er fryktelig lei oss for at vi ikke har tatt tak i dette tidligere. Denne situasjonen burde vært unngått. Vi er i dialog med studenten for å løse saken, sier studiedirektør Marianne Østbye ved Høyskolen Kristiania. - Nå går vi gjennom våre rutiner for at dette ikke skal skje igjen. Vi vil også sørge for å informere bedre, slik at det blir enklere for studentene våre å levere besvarelser riktig, sier Østbye.
Flere søker seg til masterstudier på Kristiania28.4.2025 10:57:24 CEST | Pressemelding
Søkertallene til Kristianias masterprogrammer er opp 28 prosent i forhold til i fjor.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom