Det europeiske medierådet er etablert
Mediemyndigheter fra 30 europeiske land er med i Det europeiske medierådet, som nå er etablert. Rådet skal blant annet bidra til å motvirke inngrep i pressefriheten både fra statlige og kommersielle aktører.

Det nye medierådet ble konstituert i Brussel 10. februar, og består av mediemyndigheter fra de 27 medlemslandene i EU og 3 EFTA-land, inkludert Medietilsynet.
- Selv om vi per i dag er heldig stilt her i Norge, er både pressefrihet og mediemangfold under press i Europa. Redaktørstyrte medier er en hjørnestein i åpne demokratier, og vi trenger et styrket og koordinert europeisk samarbeid for å verne om medienes posisjon, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Medierådet er en videreføring av ERGA (European Regulators Group for Audiovisual Media Services), men med bredere mandat, og er i tillegg uavhengig av Europakommisjonen. Rådets arbeidsoppgaver er forankret i direktivet for audiovisuelle medietjenester, som nå er blitt en del av den norske kringkastingsloven, og i mediefrihetsforordningen, som ennå ikke er innlemmet i EØS-avtalen.
- Mediefrihetsforordningen innebærer forpliktelser som er viktigst for land der pressefriheten står svakere enn i Norge, men dagens politiske situasjon gir et behov for et internasjonalt perspektiv på mediemangfold og redaksjonell uavhengighet, sier Velsand.
Mediefrihetsforordningen pålegger sosiale medier og andre store internettplattformer å varsle en redaksjon 24 timer før et innlegg slettes, med rett til å klage på beslutningen. Medierådet skal fasilitere dialogmøter mellom europeiske medieorganisasjoner og globale plattformer ved behov.
- Sosiale medier er blitt en viktig infrastruktur for den offentlige samtalen, og de globale aktørene har stor påvirkningsmakt over innholdet vi får se. Vi trenger derfor et bedre vern av redaksjonelt innhold på internettplattformene, sier Velsand.
Medierådet får også en viktig oppgave i å koordinere håndhevingen av direktivet for audiovisuelle medietjenester, som omfatter sosiale medieplattformer som YouTube, TikTok, Instagram og Facebook, som blant annet er forpliktet til å ha tilstrekkelige beskyttelsestiltak for barn og unge.
Carlos Aguilar Paredes fra den spanske mediemyndigheten er valgt som leder for det europeiske medierådet, mens Amma Asante fra den nederlandske myndigheten er nestleder.
Les mer i pressemeldingen fra Europakommisjonen.
Nøkkelord
Kontakter
Mari Velsanddirektør i Medietilsynet
Tel:+47 913 28 448mari.velsand@medietilsynet.noOm Medietilsynet
Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder barn og unge i bruk av digitale medier, fører tilsyn med aldersgrenser for film, forvalter støtteordninger, fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kultur- og likestillingsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Medietilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Medietilsynet
Medietilsynet får nytt tilsyns-ansvar når lov om digitale tjenester innføres i Norge2.7.2025 16:30:32 CEST | Pressemelding
Medietilsynet får ansvar for flere viktige tilsynsområder gjennom den nye loven om digitale tjenester, som regjeringen nå har sendt på høring. – At EUs forordning om digitale tjenester (DSA) nå blir innført i Norge, er et viktig skritt mot et tryggere internett, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Rekord-låge annonseinntekter for norske aviser i fjor27.6.2025 06:50:00 CEST | Pressemelding
Annonseinntektene til norske aviser var på eit historisk lågt nivå i 2024, viser ein ny rapport frå Medietilsynet. Sett under eitt blei fjoråret nok eit svakt driftsøkonomisk år for avisene, sjølv om lønnsemda var noko betre enn året før.
TV 2 oppfylte alle krav som kommersiell allmennkringkastar i 202426.6.2025 06:50:01 CEST | Pressemelding
TV 2 løyste oppdraget som kommersiell allmennkringkastar i 2024 i tråd med krava, viser tilsynsrapporten frå Medietilsynet. Dette er det første året med den nye femårige avtalen mellom TV 2 og staten.
Flere unge tar kontakt med Hjelpelinjen for spilleavhengige - nå vil myndighetene gi dem bedre beskyttelse23.6.2025 13:00:08 CEST | Pressemelding
Norske tilsynsmyndigheter vil samarbeide for å beskytte de unge bedre mot spillavhengighet. Blant Hjelpelinjens brukere sier 64 prosent at kasinospill, altså spillautomater på nett, er det største eller eneste spillet som gjør at de har spilleproblemer.
Medietilsynet får utvidet ansvar i kampen mot desinformasjon16.6.2025 12:54:39 CEST | Pressemelding
Et mer omfattende mandat, nye oppgaver og økte ressurser til Medietilsynet foreslås i regjeringens nye strategi for å styrke befolkningens motstandskraft mot desinformasjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom