Årets utlysinger til DKS-LAB for visuell kunst, arkitektur og design er åpne
Bli en del av den landsdekkende satsingen! Søknadsfristen er 14. mars.
![En kvinne holder en sko med blomster i. To barn står med ryggen til kamera og ser på henne.](/data/images/public/17071637/18423002/cf9e4094-e58b-4cc8-a4ef-6e7a5cf04ba4-w_720.jpg)
DKS-LAB er faglige utviklingsplattformer for formidling av visuell kunst og arrangeres for femte år på rad ved visningssteder over hele landet.
LAB-ene skal gi kunstnere innen billedkunst, kunsthåndverk og fotografi, samt designere og arkitekter, mulighet til å utvikle prosjekter til Den kulturelle skolesekken (DKS) basert på sine egne praksiser.
DKS-LAB 2025 er et samarbeid mellom 15 visningssteder , 8 fylkeskommuner og 7 kommuner, samt Kulturtanken og Sparebankstiftelsen DNB.
Utlysingene åpner 14. februar 2025, med felles søknadsfrist 14. mars.
Her finner du alle utlysingene
DKS-LAB i hele landet
Alle visningsstedene som deltar i DKS-LAB, inngår i et nasjonalt nettverk med formål om å styrke formidling av visuell kunst for et ungt publikum.
Samarbeidet skal koordinere kompetanse for visuell kunst for barn og unge generelt, og i dette tilfellet også spesielt inn mot å jobbe som kunstner i skolene gjennom DKS.
– En stor fordel med ordningen er at visningsstedene samles i et nettverk som jobber med formidlingsprosjekter som dette, og samtidig lærer av hverandre, sier Nora Krogh, som koordinerer nettverket gjennom rollen som fagansvarlig for visuell kunst i Kulturtanken.
Det skal arrangeres ti ulike LAB-er for billedkunstnere, kunsthåndverkere og fotografer, på små og mellomstore samarbeidsinstitusjoner fra Kirkenes i nord til Kristiansand i sør. I tillegg arrangeres en egen LAB som spesialiserer seg på arkitektur og design.
– DKS-LAB kombinerer visningsstedenes kunstfaglige tyngde med veiledning i hvordan kunstnere innenfor vårt felt kan bruke sitt eget kunstnerskap som utgangspunkt for å lage gode prosjekter til Den kulturelle skolesekken, forklarer Krogh.
Sikrer trygghet og kompetanse
Ordningen finansieres hovedsakelig av midler fra Kulturtanken og Sparebankstiftelsen DNB. DKS-administrasjonene i fylkene og noen kommuner bidrar også med midler og kompetanse.
– Det har vært viktig for oss å bidra økonomisk for å sikre gode betingelser for kunstnerne. Det er ikke ønskelig at det er de som sitter med risikoen og utgiftene når det gjelder å utvikle gode prosjekter for DKS, forklarer Krogh.
Prosjektets hovedmålsetting er å skape gode rammer for kunstnere innen det visuelle feltet som vil utvikle nye formidlingsprosjekter, men som kanskje mangler erfaring med formidling til barn og unge.
«DKS-LAB er et viktig inngangspunkt til Den kulturelle skolesekken for utøvere. Jeg har selv nølt i flere år på å søke på DKS, fordi jeg mangler pedagogisk erfaring.»
Det forteller en tidligere deltakende kunstner i rapporten «Goddag, mitt navn er kunstner» fra Telemarksforsking.
Forskningsinstituttet gjennomførte en erfaringsinnhenting av arbeidet med DKS-LAB i den første prosjektperioden 2021-2023, som blant annet bygger på et bredt intervjumateriale med vertsinstitusjoner, DKS-administrasjoner og utøvere.
«Gjennom LAB-en får man testet ut sine ideer, og får informasjon om hva som er viktig å prioritere på en DKS-turné. Det er avgjørende for å sikre kompetanse, trygghet og gledesutbytte til ferske DKS-utøvere, så vel som elevene de skal møte», poengterer kunstneren.
Årets samarbeidspartnere
Vertsinstitusjoner
Pikene på broen, Nordnorsk kunstnersenter, Bærum Kunsthall, Oslo kunstforening, Telemark Kunstsenter, Vestfold Kunstsenter, Rogaland Kunstsenter, Agder Kunstsenter, Kristiansand Kunsthall, Bomuldsfabrikken, Kunstgarasjen, Trøndelag Senter for Samtidskunst, Møre og Romsdal kunstsenter, Unge Kunstneres Samfund og ROM for kunst og arkitektur (DKS-LAB design & arkitektur)
Regionale samarbeidspartnere
Fylkeskommuner: Agder, Møre og Romsdal, Nordland, Oslo, Rogaland, Telemark, Trøndelag, og Vestfold.
Kommuner: Arendal, Asker, Bergen, Bærum, Kristiansand, Lørenskog og Trondheim.
Nøkkelord
Kontakter
Agnieszka J. BrynKommunikasjonsjef
Tel:922 15 646ajb@kulturtanken.noBilder
![En kvinne holder en sko med blomster i. To barn står med ryggen til kamera og ser på henne.](/data/images/public/17071637/18423002/cf9e4094-e58b-4cc8-a4ef-6e7a5cf04ba4-w_240.jpg)
![Logoplakat, DKS-LAB 2025](/data/images/public/17071637/18423002/b988f87b-471b-48bf-9f89-b28a6b4f691b-w_240.png)
Lenker
Følg pressemeldinger fra Kulturtanken
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturtanken på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kulturtanken
Søk om midler til mangfold og medvirkning i kulturlivet21.1.2025 06:05:00 CET | Pressemelding
Henholdsvis 1 og 5 millioner skal fordeles på prosjekter som fremmer mangfold og medvirkning i barn og unges kulturtilbud, med mål om å gjøre kunst og kultur mer inkluderende for flere barn og unge. Søknadsfristen er 28. februar.
Disse får tilskudd til pilotmidler knyttet til «Krafttak for mangfold i kulturfrivilligheten»2.12.2024 13:54:16 CET | Pressemelding
12 prosjekter med stor overføringsverdi skal bidra til større inkludering for barn og unge i kulturlivet.
Disse får tilskudd til styrket medvirkning i kultur- og fritidsaktiviteter26.11.2024 06:02:00 CET | Pressemelding
Nordnorsk Design- og Arkitektursenter og Trøndelag fylkeskommune tildeles 500 000 kroner hver til utvikling av prosjekter.
Stor interesse for tilskuddsordninger for mangfold, inkludering og medvirkning5.11.2024 06:10:00 CET | Pressemelding
157 søkere søkte om tilskudd for til sammen nær 70 millioner kroner.
8,3 millioner kroner ekstra til litteratursatsing i DKS3.10.2024 05:55:00 CEST | Pressemelding
Regjeringen bevilger 43,4 friske millioner for å gi barn og unge større leselyst og flere bøker. 8,3 millioner av disse midlene går til å styrke litteraturformidlingen gjennom Den kulturelle skolesekken (DKS).
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom