SINTEF sjefforsker forfatter i neste klimarapport for FN
FNs klimarapporter gir verdens mest omfattende vitenskapelige vurdering av klimaendringer, deres konsekvenser og mulige løsninger. Øyvind Skreiberg, sjefforsker i SINTEF, er en av fire norske forskere som har fått oppgaven til å bidra i de kommende FN-klimarapportene.

Øyvind Skreiberg er en av hovedforfatterne av rapporten om kortlevde klimadrivere, med ansvar for kapittelet om stasjonær forbrenning.
– Kortlevde klimadrivere, som svart karbon og flyktige organiske forbindelser, bidrar direkte eller indirekte til økt global oppvarming og kan også føre til lokal, helseskadelig forurensning. Stasjonær forbrenning er en kilde til slike utslipp, sier Øyvind Skreiberg.
– Samtidig er det andre kortlevde utslippskomponenter som bidrar til dannelse av forurensende partikler som også har en kjølende effekt. Å få en best mulig global oversikt over slike menneskeskapte utslipp og deres klimapåvirkning er viktig, sier han.
FNs klimarapporter utarbeides av FNs klimapanel (IPCC). Disse rapportene brukes som beslutningsgrunnlag for myndigheter og politikere globalt, og de publiseres omtrent hvert 5.–7. år. Rapporten om kortlevde klimadrivere skal leveres i 2027
– Jeg ser frem til å bidra til IPCCs metoderapport om kortlevde klimadrivere. I min daglige rolle som sjefforsker jobber jeg tett med forskere og industrien for å utvikle bærekraftige løsninger og redusere utslipp. Å bidra til IPCC-rapporten er en mulighet til å utnytte denne kunnskapen til å forbedre nasjonale utslippsregnskap og påvirke klimapolitikk – og potensielt fremskynde omstillingen til et nullutslippssamfunn, siden rapporten skal gi praktisk veiledning for verdens land i arbeidet med å beregne utslipp av kortlevde klimadrivere i sine nasjonale utslippsregnskap, sier Øyvind Skreiberg.
To forskere med norsk tilknytning – Marianne Tronstad Lund (CICERO) og Håkon Frøysa Skullerud (SSB) – bidrar til rapporten sammen med Skreiberg. I tillegg er Stefan Sobolowski (UiB, Bjerknessenteret for klimaforskning) valgt som medforfatter i den kommende IPCC-rapporten om byer og klimaendringer.
FNs klimapanel mottok totalt rundt 1600 nominasjoner av forfattere fra hele verden til de to rapportene. Til slutt ble litt over 100 valgt for metoderapporten og 87 for rapporten om byer og klimaendringer.
Nøkkelord
Kontakter
Anne Steenstrup-DuchKommunikasjonssjefSINTEF Energi
Tel:900 96 295Anne.Steenstrup-Duch@sintef.noOm oss
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Nytt AI-verktøy skal forutsi risiko for klimarelaterte byggskader18.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Et nytt forskningsprosjekt ledet av Wenn Property og SINTEF skal utvikle et AI-verktøy som analyserer risiko for byggskader og foreslår forebyggende tiltak.
SINTEF deltar i hele fem av seks nasjonale KI-sentre11.6.2025 14:53:57 CEST | Pressemelding
Det er endelig bestemt hvem som blir Norges nye forskningssentre på kunstig intelligens. Sammen med sterke samarbeidspartnere får SINTEF en viktig rolle i regjeringens milliardsatsing.
Forskere lager app som skal hjelpe turister med å ta miljøvennlige valg10.6.2025 07:53:17 CEST | Pressemelding
Den grønne turistguiden skal gjøre det lystbetont for turistene å ta bærekraftige valg når de er i Norge. Nå skal forskere fra SINTEF og NTNU bistå dem i å gjøre gode valg.
Små leiligheter må ventileres smartere27.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Minstekravene i TEK er ikke noen garanti for fullgodt inneklima i små leiligheter i byen. Det viser resultater fra et omfattende forskningsprosjekt ledet av SINTEF.
Sterk vekst i EU-prosjekter løfter SINTEFs resultater – advarer mot sviktende støtte til norsk næringsliv12.5.2025 11:19:05 CEST | Pressemelding
SINTEF hadde brutto driftsinntekter på 4,4 milliarder kroner i 2024 – en økning fra året før – drevet av sterk vekst i internasjonale forskningsprosjekter. Samtidig peker konsernsjef Alexandra Bech Gjørv på at svekket norsk støtte til næringslivets forskningsprosjekter truer både innovasjon og verdiskaping i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom