WWF vinner ikke frem i Oslo tingrett
WWF Verdens naturfond saksøkte staten for å ha åpnet norske havområder for gruvedrift på havbunnen uten tilstrekkelig kunnskap om konsekvensene for natur. Oslo tingrett har ikke gitt miljøorganisasjonen medhold.
![Generalsekretær i WWF Verdens naturfond Karoline Andaur utenfor Oslo tingrett.](/data/images/public/17847174/18421618/22c1dd52-d318-424c-966d-afe02803615b-w_720.jpg)
– Tingretten gir oss medhold på to viktige punkter. For det første at vi har mulighet til å prøve en åpningsbeslutning for domstolene, noe staten mente vi ikke hadde. For det andre at vi fritas for deler av saksomkostningene, fordi retten er enige med oss i at dette er en prinsipielt viktig sak, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.
– Tingretten blander dessverre sammen det som er en politisk vurdering, der politikerne skal ha ganske fritt spillerom, og det vi faktisk løfter, nemlig krav til kunnskap. Konsekvensene for miljø er ikke godt nok belyst, og her har Høyesterett allerede avklart at domstolene skal kunne gjøre en inngående kontroll.
– Det er viktig at før de folkevalgte tar beslutninger som kan ha store konsekvenser for naturen, må tilstrekkelige utredninger være foretatt. Målet for søksmålet vårt er å sørge for at kunnskapen ligger på bordet, ikke å overprøve en politisk avgjørelse.
– Vi er uenig i dommen. Nå kommer vi til å sette oss godt inn i tingrettens begrunnelse og vurdere om vi vil anke.
Regjeringen vedtok i fjor å åpne store havområder for gruvedrift på havbunnen. WWF mente at konsekvensutredningen til Energidepartementet, som regjeringens åpningsvedtak var basert på, ikke tilfredsstilte de juridiske minstekravene som stilles til en slik utredning etter Havbunnsmineralloven, og at åpningen dermed var ulovlig. WWF saksøkte staten, og saken ble behandlet i Oslo tingrett fra 28. november til og med 5. desember i fjor.
Nøkkelord
Kontakter
Elena SolbergPresseansvarlig i WWF Verdens naturfond
Tel:+47 482 04 130elena.solberg@wwf.noOm oss
WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner med eksperter som jobber i mer enn hundre land. Vi jobber for å bremse klimaendringene, stanse tapet av arter og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen.
Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
742 nye arter oppdaget i Kongobassenget3.12.2024 00:01:00 CET | Pressemelding
Mange av dem er allerede truet av utryddelse. WWF oppfordrer myndighetene til å trappe opp innsatsen for å bevare sårbar natur i regionen.
SV sikrer et langt grønnere statsbudsjett1.12.2024 21:11:07 CET | Pressemelding
Søndag ble SV og regjeringspartiene enige om neste års statsbudsjett. Blant SVs gjennomslag er å stanse første konsesjonsrunde for gruvedrift på havbunnen. – En stor og viktig miljøseier, sier WWF.
Plastforhandlingene i Busan: – En gedigen skuffelse1.12.2024 17:25:12 CET | Pressemelding
Det ble ikke enighet om en ny, global plastavtale. – Vi kunne ha fått en historisk miljøseier som verden sårt trenger. Isteden reiser vi tomhendte hjem, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.
WWF: – Statens utredning er så dårlig at den er ulovlig28.11.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
WWF Verdens naturfond har saksøkt den norske stat i saken om gruvedrift på havbunnen. I dag starter behandlingen i Oslo tingrett.
WWF: – En enestående mulighet til å stanse plastkrisen25.11.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
Når verdens land møtes denne uken for å få på plass en global plastavtale, er det særlig to krav WWF fremhever: at den er både sterk og rettslig bindende.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom