Nye innpakningsregler fra EU - slik påvirker de deg
Snart blir det endringer i matbutikken din. EU innfører strengere regler for innpakning av mat. Her er det viktigste du må vite.
- I årene som kommer vil du oppdage en god del nytt med tanke på utseende og funksjon til matemballasje. Det sier seniorforsker og ekspert på emballasjematerialer, Marit Kvalvåg Pettersen i Nofima.
Årsaken er at EU nå for alvor har satt til verks regler som skal redusere en stadig økende mengde emballasjeavfall.
Slik kommer innpakningene til å se ut
Innpakningene kommer til å være enklere, ha mindre bruk av farger og flere pakninger kommer til å bli gjennomsiktige. EU øker også kravene om at emballasjen skal brukes flere ganger, noe som kan bety nye panteordninger.
- Innen 2030 krever EU at all emballasje kan gjenbrukes eller resirkuleres på en økonomisk lønnsom måte. Dette skal bidra til EUs grønne vekststrategi for en moderne, ressurseffektiv og konkurransedyktig økonomi, forklarer Kvalvåg Pettersen.
I EU-prosjektet MICROORC og i Grønn Plattformprosjektet Re3-Plast jobber hun og forskerkollegene, sammen med næringslivet, for å utvikle og studere nye innpakningsløsninger av plast og av andre innovative materialer. Dette er viktig for at industrien skal ha alternativer når de nye reglene trer i kraft.
Du må tilpasse deg
Noen matvarer kan risikere å få kortere holdbarhet som følge av mindre og endret innpakning. For eksempel vil du oppleve mindre plast rundt frukt og grønt.
Når man fjerner plasten rundt flere typer frukt og grønnsaker mister de en del væske, noe som gir dårligere kvalitet enn med plast. Da er det viktig at du som forbruker er oppmerksom på dette slik at du ikke må kaste mat unødvendig.
- Dette er noe vi jobber med å utvikle gode løsninger på. For vi ønsker ikke økt matsvinn. Våre studier har vist at det er mulig å bruke gjenvinnbar innpakning som også beholder kvaliteten, sier Kvalvåg Pettersen.
I prosjektet MICROORC jobber de nettopp med disse gjenvinnbare innpakningene slik at du som forbruker skal slippe å oppleve dårligere kvalitet og holdbarhet.
Dyrere og dårligere utvalg
Når matprodusentene snart må følge EUs nye krav kan det bli dyrere å produsere innpakningene. Kvalvåg Pettersen forklarer at de antar at matprodusentene også vil måtte komme til å betale en avgift ut ifra gjenvinnbarhet.
Dette kan for deg bety:
- Noe høyere priser på enkelte varer
- Færre valg i butikkhyllene
- Flere like pakninger på forskjellige produkter
Endringene kommer gradvis fra 2025.
Nøkkelord
Kontakter
Marit Kvalvåg PettersenSeniorforsker
Tel:+47 928 07 951marit.kvalvag.pettersen@nofima.noOda BjørnsborgKommunikasjonsrådgiverNofima
Tel:+47 40484930oda.bjornsborg@nofima.noBilder
Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Nofima-direktør skal bidra til å styrke norsk matsikkerhet7.2.2025 14:04:30 CET | Pressemelding
Bente Torstensen, administrerende direktør i Nofima, er utnevnt til regjeringens nye ekspertutvalg som skal sikre bærekraftige matsystemer og styrke norsk matsikkerhet. Utvalget er et direkte resultat av den nylig vedtatte Totalberedskapsmeldingen.
Nofima og Campus Ås får millioner til kommersialisering av forskning31.1.2025 13:52:35 CET | Pressemelding
Forskningsrådet har bevilget over 15 millioner kroner til Campus Ås for å styrke kommersialiseringsarbeidet av forskningsresultater. Nofima får 3,54 millioner kroner av potten som skal bidra til økt verdiskaping fra offentlig finansiert forskning.
Fiskeflåten skaper store verdier for Norge9.1.2025 11:47:53 CET | Pressemelding
Den norske fiskeflåten skaper store verdier. Og store økonomiske ringvirkninger. I 2023 ble det en netto verdiskaping fra fiskeriene på 22,2 milliarder kroner. Og ringvirkningene av at flåten kjøper varer og tjenester for 9 milliarder i året, når de fleste av landets 357 kommuner.
Bedre håp for hjernesvulstpasienter: Kunstig intelligens kan gi tidlig diagnose30.12.2024 06:30:00 CET | Pressemelding
Forskere har utviklet et datasett med bilder som kan forbedre diagnostisering og behandling av aggressive hjernesvulster. Gjennombruddet har skjedd med kombinasjonen av hyperspektrale bilder og kunstig intelligens.
Svekket lønnsomhet i fiskeindustrien27.12.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
Etter to bra år falt fiskeindustriens marginer markant i 2023. Av en total omsetning på 41 milliarder kroner for de 300 bedriftene, endte samlet resultat før skatt på 49 millioner. Det tilsvarer en driftsmargin på skarve 0,1 prosent. Filetindustrien sliter tungt mens rekeindustrien i nord går bra.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom