Klimaendringene i de afrikanske fjellene har mye større konsekvenser enn tidligere antatt
Det er nødvendig å iverksette umiddelbare tiltak for å hjelpe lokalsamfunnene med å tilpasse seg de endrede forholdene og beskytte disse biologiske hotspotene, advarer forskere.

Bønder i Afrikas fjellområder rapporterer om urovekkende endringer i lokale værmønstre, som økte temperaturer, mindre tåke, endringer i nedbøren og en økning i ekstreme klimahendelser som tørke og flom.
De stadig mer uforutsigbare værmønstrene har ført til betydelige endringer i plante- og innhøstingstidspunkt, samt økt forekomst av skadedyr og sykdommer i avlinger og hos husdyr og mennesker. Dette har resultert i reduserte avlinger – og mindre mat. Endringene har en dyptgripende effekt på matsikkerheten og folkehelsen, og ringvirkningene strekker seg utover fjellsamfunnene til de tusenvis av mennesker som er avhengige av ressursene nedstrøms.
Vi visste allerede at fjellsamfunn er spesielt sårbare for klimaendringer, men vi hadde ikke data spesifikt for Afrika – noe som er overraskende med tanke på at det bor rundt 288 millioner mennesker i de afrikanske fjellområdene.
De nye dataene, som er publisert i Nature Climate Change, ble samlet inn gjennom intervjuer med 1 500 småbønder fra ti fjellregioner i åtte land i Ekvatorial-Afrika: Kamerun, Etiopia, Uganda, Rwanda, Burundi, Den demokratiske republikken Kongo, Kenya og Tanzania.
Hvorfor visste vi ikke dette før nå?
«I de fleste afrikanske fjellområder finnes det ingen meteorologiske stasjoner eller langtidsregistrering av avlinger», forklarer forskningsleder Aida Cuni-Sanchez fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. «Bare fordi endringene ikke har blitt registrert, betyr det ikke at de ikke har skjedd.»
I mangel av historiske data registrerte forskerne bøndenes erfaringer og urfolkskunnskap for å lage en oversikt over tidligere endringer. De fant ut at klimaendringene har påvirket det biofysiske miljøet på flere måter.
Hvordan kan fjellsamfunn tilpasse seg klimaendringene?
Studien avdekket at fjellsamfunnene har endret jordbrukspraksis som følge av klimaendringene. For eksempel har de tatt i bruk nye avlingstyper og investerer i nye måter å håndtere vannressurser og jorderosjon på. Bøndene har også økt bruken av landbrukskjemikalier, og noen investerer i flere veterinærbesøk for husdyrene sine.
Selv om det ble rapportert om lignende konsekvenser av klimaendringene på alle de ti fjellene som ble studert, har bøndene ulike måter å forsøke å tilpasse seg klimaendringene på. Dette understreker at man ikke kan ha en universell tilnærming til konsekvensene av klimaendringer.
«Tilpasningsstrategier må skreddersys til den spesifikke miljømessige, sosiale og politiske dynamikken i hver enkelt fjellregion», forklarer medforsker Rob Marchant. «De bør ta høyde for de utilsiktede konsekvensene av nasjonal politikk og begrensningene som følger av pågående voldelige konflikter.»
Skreddersydde, samfunnsdrevne løsninger
Forskerne etterlyser en politikk som tar hensyn til den unike miljømessige, sosiale og politiske dynamikken i hvert enkelt fjellområde. Som studien viser, kan nasjonal politikk få utilsiktede konsekvenser og ikke ta høyde for lokale utfordringer. I tillegg er lokal tilpasning spesielt vanskelig i konfliktrammede regioner. Forskerne oppfordrer til økt satsing på samfunnsdrevne løsninger som tar hver enkelt regions unike egenskaper med i beregningen.
«Studien vår viser at bøndene i de konfliktrammede engelsktalende regionene i Kamerun fokuserer på jordbruk i nærheten av landsbyene, og at de har sluttet med husdyrhold fordi dyrene lett kan bli stjålet. Mens i den østlige delen av Kongo, som også er preget av konflikt, slutter bøndene med jordbruk og fokuserer på husdyrhold i stedet. Når konflikten eskalerer, kan de nemlig flytte vekk sammen med kyrne sine – men de kan ikke flytte gårdene og avlingene sine. Så enhver tilnærming må vurderes i kontekst», forklarer Cuni-Sanchez.
«Vi trenger samarbeid mellom lokalsamfunn og andre interessenter for å utvikle bærekraftige tilpasningsstrategier. Studien vår viser at det er behov for global støtte for å sikre at fjellsamfunnene har de verktøyene, ressursene og strategiene de trenger for å tilpasse seg klimaendringene og opprettholde livsgrunnlaget sitt for fremtidige generasjoner. Derfor har vi også skrevet et policynotat for å nå ut til beslutningstakere og fagfolk», forteller tropeskogøkologen og etnobotanikeren.
«De dyptgripende konsekvensene av klimaendringene for fjellsamfunnene må ikke undervurderes», skyter Marchant inn. «Ved å samarbeide med internasjonale partnere om hvordan arealpolitikken utvikles og settes ut i livet, håper vi å fremskynde læring og støtte endring nedenfra og opp.»
Les mer:
Perceived climate change impacts and adaptation responses in ten African mountain regions – Nature Climate Change (Januar 2025)
Nøkkelord
Kontakter
Aida Cuní-SanchezFørsteamanuensisNMBU / Institutt for internasjonale miljø- og utviklingsstudier, Noragric
https://www.nmbu.no/med/aida.cuni-sanchez
Jayne LambrouNorges miljø- og biovitenskapelige universitet
jayne.lambrou@nmbu.noBilder


Om oss
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
– Grunnforskning er avgjørende for å løse rotproblemene i oppdrettsnæringa27.2.2025 10:06:07 CET | Pressemelding
Et nytt, langsiktig grunnforskningsprosjekt skal løse problemet med hudsår hos oppdrettslaks ved å komme til bunns i hvorfor sårene ikke leges.
Over halvparten av norske grunnskuleelevar har for lite uteområde på skulen19.2.2025 08:00:26 CET | Pressemelding
Ein ny rapport viser at 39 prosent av norske grunnskular har for liten skulegard. I byar er det berre 13 prosent som oppfyller minimumsnorma.
Funksjonelt fôrprotein gjør unglaksen mer robust13.2.2025 14:02:09 CET | Pressemelding
Smoltifisering og utsetting i sjø er en krevende periode for en unglaks. Men med en moderat mengde av sopp-proteinproduktet Pekilo i fôret boostes immunsystemet og gjør smålaksen mer robust, viser doktorgradsarbeidet til Dominic Duncan Mensah.
NMBU lanserer Profesjonsmaster med PPU i realfag og naturbruk12.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) lanserer et nytt studietilbud. Profesjonsmaster med praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) gir søkere med bachelorgrad realfag eller utdanning i naturbruk muligheten til å bli lærer.
NMBU har landets mest fornøyde universitetsstudenter for 10. året på rad10.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
For tiende år på rad har NMBU Norges mest fornøyde universitetsstudenter. De er fornøyde med undervisningen, med faglig og sosialt læringsmiljø og med studieprogrammene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom