Norske forskere blir forfattere i FN-rapporter
Fire norske forskere og eksperter er valgt ut til å bli forfattere i to av FNs klimapanel (IPCC) sine kommende klimarapporter.
![Bilde av Bergen.](/data/images/public/17847187/18416665/049c59ca-fcd8-4b15-9c5d-ccd4896bcf61-w_720.avif)
– Norge skal nå våre klimamål. Rapportene fra FNs klimapanel inneholder den fremste kunnskapen verden har om klimaendringene. De gir Norge og resten av verdens land et viktig grunnlag for å nå målene i Parisavtalen. Jeg er stolt over at fire klimaforskere og eksperter fra Norge er plukket ut til å delta i dette viktige arbeidet framover, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Rapportene til FNs klimapanel (IPCC) er det viktigste faglige grunnlaget om klimaendringene. Nå er forskerne og ekspertene Stefan Sobolowski, Marianne Tronstad Lund, Håkon Frøysa Skullerud og Øyvind Skreiberg valgt ut til å bli medforfattere i to av de kommende klimarapportene.
FNs klimapanel fikk totalt inn cirka 1600 nominasjoner av forfattere fra hele verden til disse rapportene.
– Dette er en stor anerkjennelse av forskere og eksperter med norsk tilhørighet. Det viser at Norge har klimaforskere i verdensklasse, sier Anna von Streng Velken, direktør i Klimaavdelingen i Miljødirektoratet.
Rapport om klimaendringer og byer
87 forfattere skal skrive en klimarapport om byer. En av disse er Stefan Sobolowski, som til daglig jobber som forskningsleder ved Bjerknessenteret for klimaforskning og Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen.
Stefan skal bidra som hovedforfatter i kapittel 2 om byer i et endret klima. Det tar for seg trender, utfordringer og muligheter i byer. Spesialrapporten skal være ferdig i mars 2027 og vil svare på hvordan byene kan redusere sine klimagassutslipp og hvordan de må tilpasse seg for å håndtere virkningene av klimaendringene – både de virkningene som allerede er her nå, og de som vil komme.
Klimapanelet sin nettside for spesialrapporten
Komplett liste over forfattere, disposisjon og framdriftsplan
Rapport om kortlevde klimagasser og partikler
Klimagasser og partikler med kort levetid i atmosfæren, kjent som kortlevde klimadrivere, har en betydelig innvirkning på både klimaet og lokal luftkvalitet.
Metoderapporten til FNs klimapanel skal derfor gi praktisk veiledning for verdens lands arbeid med å estimere utslippsdata for kortlevde klimadrivere i sine utslippsregnskap, og vil komplimentere gjeldende metodikk fra Klimapanelet. Den skal være ferdig i andre halvdel av 2027.
Av totalt 100 forfattere, har tre norsk tilknytning: Marianne Tronstad Lund ved Cicero Senter for klimaforskning, Håkon Frøysa Skullerud ved Statistisk Sentralbyrå (SSB) og Øyvind Skreiberg ved Sintef.
Marianne skal bidra som hovedforfatter i bind 1, som skal gi bakgrunnsinformasjon om hvordan de kortlevde klimadriverne påvirker klimasystemet.
Håkon skal bidra som hovedforfatter i et eget vedlegg om hydrogen (H2).
Øyvind er valgt ut som hovedforfatter i bind 2 om energi, mer spesifikt i kapittelet om stasjonær forbrenning.
Klimapanelet sin nettside for metoderapporten
Komplett liste over forfattere, disposisjon og framdriftsplan
Klima, luftkvalitet og byer henger sammen
Det er tette koblinger mellom klimagassutslipp og luftforurensning, og mange tiltak har positive effekter både for klima og luftkvalitet. Dette er spesielt viktig i byer og tettbebygde områder med helseskadelig luftkvalitet. Begge rapportene vil adressere sammenhengene mellom klima og luftkvalitet, og bidra til økt kunnskap om utfordringer, målkonflikter, løsninger og synergier.
– Det er viktig å forstå sammenhengene mellom klimagassutslipp og luftforurensning, spesielt i byer med helseskadelig luftkvalitet. De kommende rapportene til Klimapanelet vil øke kunnskapen om utfordringer og løsninger, noe som vil være nyttig for både lokale og nasjonale myndigheter, sier Anna von Streng Velken.
Viktigste kunnskapsgrunnlag om klimaendringene
En viktig milepæl i FNs klimapanels arbeid er nettopp denne utvelgelsen av forfattere til rapportene som skal sammenstille vår tids oppdaterte kunnskapsgrunnlag om klimaendringene.
– Vi gleder oss til å følge arbeidet til disse forfatterne fra sidelinjen i de kommende årene. Norge har sterke forvaltnings- og fagmiljøer både når det kommer til kortlevde klimadrivere, men også for byutvikling. I tillegg har vi byer som er framoverlente, og som får til å skape samfunn hvor livskvaliteten går opp, samtidig som klimagassutslippene går ned, sier Ole-Kristian Kvissel, seniorrådgiver og nasjonalt kontaktpunkt for FNs klimapanel.
Forfatterne skal skrive de to første klimarapportene i en serie av totalt syv rapporter.
Faktaboks: Miljødirektoratet sin rolle i FNs klimapanel (IPCC)
- Miljødirektoratet koordinerer de norske prosessene tilknyttet Klimapanelets arbeid med rapportene.
- Miljødirektoratet representerer Norge på alle plenumsmøter og deltar på møtene hvor hovedrapporter og spesialrapporter vedtas. På møtene er også andre myndigheter og representanter fra fagmiljøer med i delegasjonen.
- Miljødirektoratet har ansvar for å nominere norske forfattere til Klimapanelets rapporter, men utvelgelsen gjøres internasjonalt.
- Miljødirektoratet koordinerer kommenteringen av utkastene til alle Klimapanelets rapporter på vegne av Norge. Utkastene sendes til relevante myndighetsorganer, institusjoner og enkeltpersoner.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Lenker
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Andre språk
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Kontroll av barneprodukter hos TEMU: Fant farlige og forbudte miljøgifter3.2.2025 09:49:01 CET | Pressemelding
8 av de 13 produktene som Miljødirektoratet kjøpte inn fra TEMU for kontroll, inneholdt flere helse- og miljøfarlige stoffer. Produktene er forbudt å selge i Norge.
Kontroll av barneprodukt hos TEMU: Fann farlege og forbodne miljøgifter3.2.2025 09:49:01 CET | Pressemelding
8 av dei 13 produkta som Miljødirektoratet kjøpte inn frå TEMU for kontroll, inneheldt fleire helse- og miljøfarlege stoff. Produkta er forbodne å selje i Noreg.
Havnivåstigning: Noreg er dårleg førebudd3.2.2025 09:19:28 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet etterlyser at éi statleg styresmakt får ansvaret for arbeidet med å tilpasse samfunnet til eit stigande havnivå.
Havnivåstigning: Norge er dårlig forberedt3.2.2025 09:19:05 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet etterlyser at én statlig myndighet får ansvaret for arbeidet med å tilpasse samfunnet til et stigende havnivå.
Foreslår tidenes mest begrensede laksefiske31.1.2025 16:36:31 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår stopp i sjølaksefisket i Finnmark fra i år, og å begrense fisket ytterligere i tre fjorder og 42 elver over hele landet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom