Finanstilsynet og Regnskap Norge samarbeider for å bekjempe økonomisk kriminalitet
Finanstilsynet vil samarbeide med Regnskap Norge for å styrke kampen mot hvitvasking, skatteunndragelse og annen økonomisk mislighet. Samarbeidet er uformelt, og vil skje på flere områder.
![Mann ser i kamera](/data/images/public/89513/18415321/029835fe-d2fa-4051-a6ec-5e4c4cf7f358-w_720.jpg)
– Vi har felles interesse av å forene krefter for å bekjempe økonomisk kriminalitet. Finanstilsynet sitter med inngående kunnskap om trusler og risikoområder. Dette er verdifull innsikt for statsautoriserte regnskapsførere som sikrer at næringslivet kjenner kundene sine. Dette handler blant annet om regnskapsførerens samfunnsoppdrag om å bidra til riktig innbetaling av skatter og avgifter. Sammen er vi en del av totalforsvaret mot økonomisk kriminalitet, sier Rune Aale-Hansen adm. direktør i Regnskap Norge.
Tettere samarbeid
I årets statsbudsjett er det vedtatt å styrke Finanstilsynet sitt arbeid mot økonomisk kriminalitet med inntil 20 årsverk lokalisert på Hamar.
– I statsbudsjettet for 2025 er det vedtatt en kraftig satsing på arbeidet for å bekjempe økonomisk kriminalitet. Dette innebærer blant annet økte ressurser til Finanstilsynet. Samtidig er det viktig for oss å samarbeide enda tettere med andre relevante myndigheter, politiet, og bransjeorganisasjoner som Regnskap Norge, sier Per Mathis Kongsrud, direktør for Finanstilsynet:
– I kampen mot økonomisk kriminalitet har regnskapsbransjen en nøkkelrolle gjennom innsikten de har i store og små selskaper i det brede næringsliv, men Finanstilsynet vil også øke innsatsen for å avdekke enkeltaktørers roller som tilretteleggere for kriminelle handlinger. Vi har en klar felles interesse av å luke ut useriøse og kriminelle aktører fra en viktig bransje som regnskapsbransjen er, sier Kongsrud.
Gir økt innsikt
Nytt lovverk stiller enda større krav til kvalitet og etterrettelighet hos statsautoriserte regnskapsførere.
– God kvalitetsstyring er grunnleggende for ethvert seriøst regnskapsforetak. Det er nå også forsterket i regnskapsførerloven, gjennom krav til forsvarlig kvalitetsstyring. Dette handler om kvalitetskontroll, intern kontroll, risikostyring mv. For autoriserte foretak er dette sentrale innsatsområder for å bistå næringslivet med å etterleve regelverk og å være årvåkne på tegn til hvitvasking og økonomisk kriminalitet, sier Rune Aale-Hansen adm.dir. i Regnskap Norge:
– For oss er tettere samarbeid med Finanstilsynet viktig for å få enda bedre innsikt i risikovurderinger og bidra til at alle seriøse og statsautoriserte regnskapsførere og foretak blir enda dyktigere i jobben sin. Ikke minst blir det lettere å identifisere useriøse aktører og luke dem ut av bransjen, sier Aale-Hansen.
Kontakter
Bjørn Haakon NilsenSeniorrådgiver kommunikasjonRegnskap Norge
Tel:90627321bjorn.haakon.nilsen@regnskapnorge.noLene N. SundalskleivSeniorrådgiver kommunikasjon (i permisjon)
Tel:47314948lene@regnskapnorge.noBilder
![Mann ser i kamera](/data/images/public/89513/18415321/595579d0-058a-42aa-bbd6-39e82f3c69ca-w_240.jpg)
Følg pressemeldinger fra Regnskap Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Regnskap Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Regnskap Norge
10 års jubileum for 4,6 millioner arbeidstakere og pensjonister10.2.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
1. januar 2015 trådte A-ordningen i kraft. Hensikten var å forenkle og samordne arbeidsgivers rapportering ved å gå fra fem skjemaer til én a-melding. – Det snakkes mye å redusere byråkrati og administrative byrder for næringslivet. Innføringen av A-ordningen, også kjent som A-meldingen, er et kroneksempel til etterfølgelse, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Regnskap Norge: Stabilt høyt konkursnivå28.1.2025 08:36:07 CET | Pressemelding
SSB har i dag lagt frem tall som viser at antall konkurser holdt seg stabilt høyt gjennom 2024. Konkurstallene er 13,5 prosent høyere enn i 2019, året før pandemien. – Uroligheter i verden rundt oss, inkludert toll-trusler fra Trump, påvirker norsk økonomi. Derfor trenger næringslivet forutsigbare og stabile rammebetingelser. Det betyr også økt innsats for å redusere administrative byrder for næringslivet, sier adm. direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge,
Bra! Regjeringen med syvmillssteg i forenklingsarbeidet20.1.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
– Regjeringen varslet før helgen utredning av digitalt krav til bokføring og bruk av e-faktura. Beregninger fra Regnskap Norge viser at dette vil spare næringslivet for opp mot 14 milliarder kroner i effektivisering. Dette er et syvmilssteg fra regjeringen som sliter med egen målsetning med å forenkle regelverk og administrative byrder for næringslivet med på 11 milliarder kroner i inneværende stortingsperiode, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge.
Datatrøbbel hos Skatteetaten rammer landets arbeidsgivere13.1.2025 08:55:58 CET | Pressemelding
Langvarig datatrøbbel hos Skatteetaten med a-ordningen skaper problemer for alle landets 260 000 arbeidsgivere og deres regnskapsførere, som månedlig innrapporterer opplysninger for over 4 millioner arbeidstakere og pensjonister. – Vi har i dag tidlig igjen tatt kontakt med Skatteetaten, inkludert skattedirektøren for å få en løsning på problemet, og tettere dialog videre, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Skatteetaten gjør arbeidsgivere til lovbrytere11.1.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
– Skatteetaten leverer elektroniske tjenester som holder uakseptabelt kvalitetsnivå. Arbeidsgivere får ikke levert lønnsopplysninger for over 4 millioner arbeidstakere og pensjonister innenfor fristene som gjelder nå, sier adm. direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom