Nofima-direktør skal bidra til å styrke norsk matsikkerhet
Bente Torstensen, administrerende direktør i Nofima, er utnevnt til regjeringens nye ekspertutvalg som skal sikre bærekraftige matsystemer og styrke norsk matsikkerhet. Utvalget er et direkte resultat av den nylig vedtatte Totalberedskapsmeldingen.

Formålet med utredningen er å få mer helhetlig kunnskap om det norske matsystemet, identifisere muligheter, utfordringer og dilemmaer, og komme med anbefalinger til tiltak som kan styrke bærekraften i det norske matsystemet, samt bidra til at det globale matsystemet blir mer bærekraftig.
– Vi står overfor komplekse utfordringer der matsikkerhet, klimaendringer og global matproduksjon er tett sammenvevd. Med et solid fundament innen både sjømat og mat fra landbruk i Nofima, ser jeg fram til å bidra med kunnskap om konkrete løsninger for å styrke norsk matberedskap, sier Bente Torstensen.
Nofima utvikler innovative løsninger for fremtidens matsystemer innen blå og grønn sektor. Eksempler er mer bærekraftig fôr og mer mathvete, teknologi for bedre utnyttelse av restråstoff, og å ta vare på mat gjennom å sikre at den er trygg og holder seg best mulig.
Internasjonalt arbeid
Bente Torstensen er også engasjert i internasjonalt i arbeidet med globale matsystem, og påpeker at et internasjonalt perspektiv er nødvendig.
– Klimaendringene påvirker matproduksjonen og gjør den mer sårbar. Samtidig kommer så mye som en tredel av klodens klimagassutslipp fra matproduksjon. Vi kaster en tredel av all mat som produseres i verden. Samtidig er det mange sulter. I tillegg er naturmangfoldet under press. For å løse disse problemene, må vi forstå matsystemene - lokalt, nasjonalt og globalt, påpeker Bente Torstensen.
Utvalget skal levere sine anbefalinger om et mer helhetlig og bærekraftig matsystem, i form av en NOU innen 1. juni 2026. Følgende fire departement er involvert Landbruks- og matdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Klima- og miljødepartementet.
Faktarute - Hva er et matsystem?
Matsystem er en måte å tenke om mat på, en tenkt helhet av ulike deler som henger sammen. Alt og alle som er involvert i mat, på en eller annen måte, er del av matsystemet. Ikke bare personer, men også miljøet der maten dyrkes og oppbevares, helseeffektene av den, og profitt eller tap – alt som på en eller annen måte påvirker noe eller noen som har med mat å gjøre. Å kartlegge dette er viktig fordi mye står på spill.
Så mye som en tredel av klodens klimagassutslipp kommer fra matproduksjon, spesielt landbruk – derfor er det helt nødvendig å få verdens matproduksjon over på et mer bærekraftig spor. Når vi forstår sammenhengene mellom de ulike delene av matsystemet, og hvordan de påvirker hverandre, er vi bedre i stand til å sette inn tiltak som virker.
Les mer om matsystemer: Verdt å vite om matsystemer evt:https://nofima.no/fakta/verdt-a-vite-om-matsystemer/
Nøkkelord
Kontakter
Bente E. TorstensenAdministrerende direktør
Tel:+47 913 28 341bente.torstensen@nofima.noNofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Beredskapslageret ditt mangler en viktig ingrediens19.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Fryseren din er kanskje full av både fisk og kjøtt, men hva skjer hvis strømmen går? Hvordan kan du ta vare på maten som ligger i fryseren? Grovsalt er løsningen.
Doktorgrad om lys, fôr og tidlig kjønnsmodning hos laks18.3.2025 14:00:00 CET | Pressemelding
Kan man bruke lys og fôr til å styre laksens kjønnsmodning? Det har Vetle Skjold undersøkt i sitt doktorgradsarbeid ved Nofima. Hans forskning kan bidra til bedre dyrevelferd i lakseoppdrett og til å løse et av næringens problemer.
Hyperspektralt kamera kan måle leververdier hos oppdrettsfisk14.3.2025 13:42:51 CET | Pressemelding
En ny metode for å måle fett i fiskelever kan legge til rette for riktig ernæring og bedre helse hos oppdrettsfisk.
Hermetikk holder seg i årevis – men spis likevel opp, og etterfyll beredskapslageret med jevne mellomrom12.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Har hermetikk uendelig holdbarhet? Og hva er forskjellen på tradisjonell hermetikk på metallbokser sammenlignet med hermetikk i kartong eller på glass? Spørsmålene er mange når det norske folk skal bygge opp sine private beredskapslager for krise og krig.
Store summer til ny mat av alger11.3.2025 12:06:26 CET | Pressemelding
Med 12 millioner euro i lomma møttes partnerne i EU-prosjektet AlageProBANOS for å skape industri av tare og alger. Ordfører i Tromsø kommune, Gunnar Wilhelmsen, åpnet møtet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom