Nofima-direktør skal bidra til å styrke norsk matsikkerhet
Bente Torstensen, administrerende direktør i Nofima, er utnevnt til regjeringens nye ekspertutvalg som skal sikre bærekraftige matsystemer og styrke norsk matsikkerhet. Utvalget er et direkte resultat av den nylig vedtatte Totalberedskapsmeldingen.

Formålet med utredningen er å få mer helhetlig kunnskap om det norske matsystemet, identifisere muligheter, utfordringer og dilemmaer, og komme med anbefalinger til tiltak som kan styrke bærekraften i det norske matsystemet, samt bidra til at det globale matsystemet blir mer bærekraftig.
– Vi står overfor komplekse utfordringer der matsikkerhet, klimaendringer og global matproduksjon er tett sammenvevd. Med et solid fundament innen både sjømat og mat fra landbruk i Nofima, ser jeg fram til å bidra med kunnskap om konkrete løsninger for å styrke norsk matberedskap, sier Bente Torstensen.
Nofima utvikler innovative løsninger for fremtidens matsystemer innen blå og grønn sektor. Eksempler er mer bærekraftig fôr og mer mathvete, teknologi for bedre utnyttelse av restråstoff, og å ta vare på mat gjennom å sikre at den er trygg og holder seg best mulig.
Internasjonalt arbeid
Bente Torstensen er også engasjert i internasjonalt i arbeidet med globale matsystem, og påpeker at et internasjonalt perspektiv er nødvendig.
– Klimaendringene påvirker matproduksjonen og gjør den mer sårbar. Samtidig kommer så mye som en tredel av klodens klimagassutslipp fra matproduksjon. Vi kaster en tredel av all mat som produseres i verden. Samtidig er det mange sulter. I tillegg er naturmangfoldet under press. For å løse disse problemene, må vi forstå matsystemene - lokalt, nasjonalt og globalt, påpeker Bente Torstensen.
Utvalget skal levere sine anbefalinger om et mer helhetlig og bærekraftig matsystem, i form av en NOU innen 1. juni 2026. Følgende fire departement er involvert Landbruks- og matdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Klima- og miljødepartementet.
Faktarute - Hva er et matsystem?
Matsystem er en måte å tenke om mat på, en tenkt helhet av ulike deler som henger sammen. Alt og alle som er involvert i mat, på en eller annen måte, er del av matsystemet. Ikke bare personer, men også miljøet der maten dyrkes og oppbevares, helseeffektene av den, og profitt eller tap – alt som på en eller annen måte påvirker noe eller noen som har med mat å gjøre. Å kartlegge dette er viktig fordi mye står på spill.
Så mye som en tredel av klodens klimagassutslipp kommer fra matproduksjon, spesielt landbruk – derfor er det helt nødvendig å få verdens matproduksjon over på et mer bærekraftig spor. Når vi forstår sammenhengene mellom de ulike delene av matsystemet, og hvordan de påvirker hverandre, er vi bedre i stand til å sette inn tiltak som virker.
Les mer om matsystemer: Verdt å vite om matsystemer evt:https://nofima.no/fakta/verdt-a-vite-om-matsystemer/
Nøkkelord
Kontakter
Bente E. TorstensenAdministrerende direktør
Tel:+47 913 28 341bente.torstensen@nofima.noNofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Fenalår er en unik delikatesse med store smaksforskjeller14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Fenalår er mer enn et tradisjonsrikt produkt – det er en smakfull del av Norges kulturarv. Sensoriske analyser utført av Nofimas profesjonelle smaksdommere avslører store variasjoner i smak og tekstur mellom fenalår fra ulike produsenter.
Sensorer kan «se» hvor søte tomatene er9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det er en klar forventning om at dyprøde kirsebærtomater smaker søtt og frisk, men slik er det ikke alltid. Det gir misfornøyde kunder, som kanskje velger en annen tomattype nesten gang.
Bakterier i fiskens nese kan gi viktige svar om artenes overlevelse i havet4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
I en banebrytende studie har forskere avdekket hvordan klimaendringer kan påvirke bakteriesamfunnene i fiskens nese. Dette kan ha stor betydning for fiskens overlevelsesevne i et varmere hav.
Fish nose bacteria may hold clues to marine species survival4.4.2025 07:30:00 CEST | Press release
In a groundbreaking study, scientists have revealed how climate change might influence the bacterial communities living in fish noses - a previously unexplored frontier that could have implications for fish survival in warming oceans.
Fem sekunder unna å uskadeliggjøre drapsmaneten4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Perlesnormaneten dreper millioner av norske oppdrettsfisk og kan enkelte år drive oppdrettsnæringen til fortvilelse. Løsningen kan være bare fem sekunder unna.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom