Nofima-direktør skal bidra til å styrke norsk matsikkerhet
Bente Torstensen, administrerende direktør i Nofima, er utnevnt til regjeringens nye ekspertutvalg som skal sikre bærekraftige matsystemer og styrke norsk matsikkerhet. Utvalget er et direkte resultat av den nylig vedtatte Totalberedskapsmeldingen.
![– Med et solid fundament innen både sjømat og mat fra landbruk i Nofima, ser jeg fram til å bidra med kunnskap om konkrete løsninger for å styrke norsk matberedskap, sier Bente Torstensen. Foto: Lars Åke Andersen, Nofima](/data/images/public/9232871/18414715/8dc87410-1a8d-4cc8-bbd7-212a4552cd56-w_720.jpg)
Formålet med utredningen er å få mer helhetlig kunnskap om det norske matsystemet, identifisere muligheter, utfordringer og dilemmaer, og komme med anbefalinger til tiltak som kan styrke bærekraften i det norske matsystemet, samt bidra til at det globale matsystemet blir mer bærekraftig.
– Vi står overfor komplekse utfordringer der matsikkerhet, klimaendringer og global matproduksjon er tett sammenvevd. Med et solid fundament innen både sjømat og mat fra landbruk i Nofima, ser jeg fram til å bidra med kunnskap om konkrete løsninger for å styrke norsk matberedskap, sier Bente Torstensen.
Nofima utvikler innovative løsninger for fremtidens matsystemer innen blå og grønn sektor. Eksempler er mer bærekraftig fôr og mer mathvete, teknologi for bedre utnyttelse av restråstoff, og å ta vare på mat gjennom å sikre at den er trygg og holder seg best mulig.
Internasjonalt arbeid
Bente Torstensen er også engasjert i internasjonalt i arbeidet med globale matsystem, og påpeker at et internasjonalt perspektiv er nødvendig.
– Klimaendringene påvirker matproduksjonen og gjør den mer sårbar. Samtidig kommer så mye som en tredel av klodens klimagassutslipp fra matproduksjon. Vi kaster en tredel av all mat som produseres i verden. Samtidig er det mange sulter. I tillegg er naturmangfoldet under press. For å løse disse problemene, må vi forstå matsystemene - lokalt, nasjonalt og globalt, påpeker Bente Torstensen.
Utvalget skal levere sine anbefalinger om et mer helhetlig og bærekraftig matsystem, i form av en NOU innen 1. juni 2026. Følgende fire departement er involvert Landbruks- og matdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Klima- og miljødepartementet.
Faktarute - Hva er et matsystem?
Matsystem er en måte å tenke om mat på, en tenkt helhet av ulike deler som henger sammen. Alt og alle som er involvert i mat, på en eller annen måte, er del av matsystemet. Ikke bare personer, men også miljøet der maten dyrkes og oppbevares, helseeffektene av den, og profitt eller tap – alt som på en eller annen måte påvirker noe eller noen som har med mat å gjøre. Å kartlegge dette er viktig fordi mye står på spill.
Så mye som en tredel av klodens klimagassutslipp kommer fra matproduksjon, spesielt landbruk – derfor er det helt nødvendig å få verdens matproduksjon over på et mer bærekraftig spor. Når vi forstår sammenhengene mellom de ulike delene av matsystemet, og hvordan de påvirker hverandre, er vi bedre i stand til å sette inn tiltak som virker.
Les mer om matsystemer: Verdt å vite om matsystemer evt:https://nofima.no/fakta/verdt-a-vite-om-matsystemer/
Nøkkelord
Kontakter
Bente E. TorstensenAdministrerende direktør
Tel:+47 913 28 341bente.torstensen@nofima.noNofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Nofima og Campus Ås får millioner til kommersialisering av forskning31.1.2025 13:52:35 CET | Pressemelding
Forskningsrådet har bevilget over 15 millioner kroner til Campus Ås for å styrke kommersialiseringsarbeidet av forskningsresultater. Nofima får 3,54 millioner kroner av potten som skal bidra til økt verdiskaping fra offentlig finansiert forskning.
Fiskeflåten skaper store verdier for Norge9.1.2025 11:47:53 CET | Pressemelding
Den norske fiskeflåten skaper store verdier. Og store økonomiske ringvirkninger. I 2023 ble det en netto verdiskaping fra fiskeriene på 22,2 milliarder kroner. Og ringvirkningene av at flåten kjøper varer og tjenester for 9 milliarder i året, når de fleste av landets 357 kommuner.
Bedre håp for hjernesvulstpasienter: Kunstig intelligens kan gi tidlig diagnose30.12.2024 06:30:00 CET | Pressemelding
Forskere har utviklet et datasett med bilder som kan forbedre diagnostisering og behandling av aggressive hjernesvulster. Gjennombruddet har skjedd med kombinasjonen av hyperspektrale bilder og kunstig intelligens.
Svekket lønnsomhet i fiskeindustrien27.12.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
Etter to bra år falt fiskeindustriens marginer markant i 2023. Av en total omsetning på 41 milliarder kroner for de 300 bedriftene, endte samlet resultat før skatt på 49 millioner. Det tilsvarer en driftsmargin på skarve 0,1 prosent. Filetindustrien sliter tungt mens rekeindustrien i nord går bra.
Nytt forskningsprosjekt skal forbedre produksjonen av stor laksesmolt18.12.2024 11:32:17 CET | Pressemelding
Lusesituasjonen langs kysten skaper stadig nye utfordringer for norsk lakseoppdrettsnæring. Nå lanseres et nytt forskningsprosjekt som skal gi bedre innsikt i hvordan produksjonsprotokoller på land påvirker prestasjonen til stor laksesmolt i sjø.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom