Endret aldergrense på ny familiefilm etter tilsyn
Den nye norske kinofilmen Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral har fått ny aldergrense etter at Medietilsynet har ført tilsyn med filmen. Filmen har nå aldersgrense 6 år mens den først var merket tillatt for alle.

Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral har ordinær premiere fredag 7. februar. Medietilsynet førte tilsyn med filmen etter tips fra publikum som hadde sett førpremieren.
– Medietilsynets vurdering var at aldersgrensen på denne filmen burde være 6 år. Etter vår vurdering går filmens intense partier og gjentatte skildringer av dramatiske elementer ut over det som kan aksepteres for en film som er tillatt for alle, sier avdelingsdirektør Hanne Sekkelsten.
Aldersgrensene skal beskytte barna
Formålet med aldersklassifisering er å beskytte barn mot innhold som kan skape angst, virke skremmende eller vekke uro. Samtidig må dette balanseres mot barns rett til informasjon og tilgang til medieinnhold.
– Selv om Kaptein Sabeltann-universet er kjent for mange, er det Medietilsynets vurdering at de hyppige dramatiske skildringene med skumle skikkelser går ut over tålegrensen til de yngste barna, sier Sekkelsten.
Hun understreker at dialogen med distributøren har vært god, og roser dem for rask endring etter tilsynet.
Distributøren av filmen, Nordisk Film Distribusjon AS, endret aldersgrensen på Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral fra tillatt for alle til 6 år så fort de ble kjent med Medietilsynets vurdering.
De yngste kan se med en voksen
Selv om filmen nå har fått aldersgrense 6 år, kan barn under 6 år se Sabeltann-filmen på kino dersom de er sammen med en foresatt. Dette følger av den såkalte ledsagerregelen i bildeprogramloven. Regelen åpner for at barn kan se kinofilm med ett trinn høyere aldersgrense enn alderen til barnet tilsier, så lenge de er i følge med foresatte eller andre i foresattes sted.
Nøkkelord
Kontakter
Bengt-Eigil RuudkommunikasjonsrådgiverKommunikasjon og rådgivning
Tel:+4790667828bengt-eigil.ruud@medietilsynet.noOm Medietilsynet
Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder barn og unge i bruk av digitale medier, fører tilsyn med aldersgrenser for film, forvalter støtteordninger, fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kultur- og likestillingsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Medietilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Medietilsynet
Rekord-låge annonseinntekter for norske aviser i fjor27.6.2025 06:50:00 CEST | Pressemelding
Annonseinntektene til norske aviser var på eit historisk lågt nivå i 2024, viser ein ny rapport frå Medietilsynet. Sett under eitt blei fjoråret nok eit svakt driftsøkonomisk år for avisene, sjølv om lønnsemda var noko betre enn året før.
TV 2 oppfylte alle krav som kommersiell allmennkringkastar i 202426.6.2025 06:50:01 CEST | Pressemelding
TV 2 løyste oppdraget som kommersiell allmennkringkastar i 2024 i tråd med krava, viser tilsynsrapporten frå Medietilsynet. Dette er det første året med den nye femårige avtalen mellom TV 2 og staten.
Flere unge tar kontakt med Hjelpelinjen for spilleavhengige - nå vil myndighetene gi dem bedre beskyttelse23.6.2025 13:00:08 CEST | Pressemelding
Norske tilsynsmyndigheter vil samarbeide for å beskytte de unge bedre mot spillavhengighet. Blant Hjelpelinjens brukere sier 64 prosent at kasinospill, altså spillautomater på nett, er det største eller eneste spillet som gjør at de har spilleproblemer.
Medietilsynet får utvidet ansvar i kampen mot desinformasjon16.6.2025 12:54:39 CEST | Pressemelding
Et mer omfattende mandat, nye oppgaver og økte ressurser til Medietilsynet foreslås i regjeringens nye strategi for å styrke befolkningens motstandskraft mot desinformasjon.
Medietilsynet har fordelt støtten til lokalkringkasting12.6.2025 08:57:27 CEST | Pressemelding
Drøyt hundre lokale kringkastere har fått til sammen nær 24 millioner kroner når Medietilsynet nå har fordelt tilskuddet til lokale lyd- og bildemedier. Om lag halvparten går til å digitalisere lokalradio.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom