Tre grunner til at nyttårsforsettene ryker – og hva du kan gjøre i stedet
Når vi går inn i et nytt år, er motivasjonen høy for å spise sunnere og trene mer. En fersk undersøkelse viser at 8 av 10 ønsker å gjøre endringer i mat- og treningsvaner i 2025 (1). Likevel har 81 % forsøkt å endre matvanene sine tidligere – og de fleste ser utfordringer i horisonten.

Undersøkelsen viser at nesten halvparten synes det er vanskelig å endre vaner, over en tredjedel sliter med motivasjonen, og omtrent én av tre opplever at tiden ikke strekker til.
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt forklarer de tre vanligste fallgruvene – og gir konkrete råd for hvordan du kan gjøre endringer som faktisk varer.
1. Du starter for hardt
Vi har en tendens til å gå “all in” – enten det handler om å kutte ut sukker, spise supersunt eller trene hver dag. Problemet er at for store endringer blir vanskelig å opprettholde i lengden.
– Begynn med én ny vane om gangen og bygg videre. For eksempel å spise mer frukt og grønt, foreslår Sagen og fortsetter;
– For å lykkes må endringene passe inn i hverdagen. Små, realistiske grep øker sjansen for å lykkes. Har du knapt rukket én treningsøkt i uken tidligere, er kanskje to et mer realistisk mål enn fem.
2. Du spiser for lite og blir fort sulten
Når man spiser for lite, er det lett å falle for fristelser. Veien til godteskuffen blir fort veldig kort.
– Mange sliter med motivasjon, og hvis du går sulten store deler av dagen, blir fristelsene enda vanskeligere å motstå, sier Sagen.
Spis nok mat, og velg mat som holder deg mett lenge, som frukt, grønnsaker, poteter, fullkorn, bønner og linser – sammen med en god proteinkilde og litt fett. Hun tipser også om at en frukt og litt nøtter er et sunt mellommåltid og kan redde deg fra “ettermiddagsknekken”.
3. Endringene passer ikke inn i hverdagen og i ditt sosiale liv
– Strenge regler kan gjøre det vanskelig å balansere sunn livsstil med sosialt liv og familie. Hvis forsettene fører til at du isolerer deg fra venner og familie, er de sannsynligvis for rigide. En sunn livsstil skal gi rom for trivsel, sier Sagen og påpeker at tid også er en utfordring;
– Når endringer krever for mye planlegging, er det lett å gi opp. Små, realistiske grep øker sjansen for å lykkes hele året, ikke bare i januar, avslutter Sagen.
(1) Webundersøkelse gjennomført av Respons analyse på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt i perioden 26.12.2024-05.01.2025. Landsrepresentativt utvalg.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
Circle K kåret til vinner av historiens første NM i frukt og grønt for energistasjoner19.3.2025 14:41:58 CET | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har for første gang arrangert NM i frukt og grønt energistasjon (bensinstasjon), en landsdekkende konkurranse med mål om å fremme et grønnere utvalg for folk på farten.
Vinnere av NM Sunn mat i kantina 202419.3.2025 14:00:53 CET | Pressemelding
Vinnerne av NM Sunn mat i kantina 2024 ble kåret på #MerAv-seminaret under UMAMI arena i Lillestrøm. Coor Service Management vant kjedeprisen, mens The Kitchen at VIA, en del av Furset Kantine, gikk til topps i kategorien for enkeltstående kantiner.
Grøntløftet 2025 er i gang – Hele grøntnæringen samles for å inspirere til mer frukt og grønt på tallerkenen13.3.2025 13:16:15 CET | Pressemelding
I dag på OFGs fagdag i Bjørvika gikk startskuddet for Grøntløftet 2025 – et ambisiøst samarbeid som forener hele grøntnæringen i Norge for å få forbrukerne til å spise mer frukt og grønt. Med rundt 20 norske bedrifter og organisasjoner ombord, er målet å skape en betydelig endring i folks kostholdsvaner.
Volum og verdivekst i frukt- og grøntmarkedet13.3.2025 09:37:41 CET | Pressemelding
Den ferske frukt- og grøntstatistikken for 2024, viser en økning både i volum og verdi i frukt- og grøntmarkedet i Norge. Sammenlignet med 2023 har volumet av frisk frukt og grønt økt med 2 %, mens verdien har steget med 5,4 %.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom