Ny rapport om kunstig intelligens: Redaktørstyrte medier, EU-regler og kritisk medieforståelse viktig for beredskapen
Mediepolitiske tiltak ble fremhevet da en ekspertgruppe onsdag la fram en ny rapport om kunstig intelligens og valg.

–Mange av ekspertgruppens tiltaksforslag samsvarer med det som etter Medietilsynets vurdering er viktig for å styrke digital motstandskraft og beredskap mot desinformasjon og uønsket påvirkning, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Hun trekker særlig fram tre av anbefalingene fra ekspertgruppen i denne sammenheng: En mediepolitikk som opprettholder frie og mangfoldige redaktørstyrte medier, rask implementering av relevant EU-regelverk, som Digital Services Act og KI-forordningen, og kritisk medieforståelse er tre av anbefalingene fra ekspertgruppen.
KI vurderes å forsterke eksisterende utfordringer
Gruppen har kartlagt betydningen av kunstig intelligens for sikre og demokratiske valg, og anbefalt tiltak for å møte utfordringer som KI kan medføre for demokratiet og tilliten til valg i Norge.
– KI endrer utfordringsbildet for valg, men har også betydning for informasjonslandskapet og selve fundamentet for demokratier, sier Niels Nagelhus Schia, som har ledet ekspertgruppen.
Han understreker også at trusselen fra KI ikke må overdrives, da dette kan undergrave tilliten til informasjon, teknologi og demokratiet. Ekspertgruppen peker i sin rapport på at KI ikke medfører vesentlige nye trusler, men forsterker eksisterende utfordringer, og at det er viktig å være føre var.
– Rapporten er et viktig bidrag til arbeidet med å sikre norske valg. Nå skal vi sette oss godt inn i rapporten og anbefalingene fra ekspertgruppen, slik at vi kan være best mulig forberedt til årets og fremtidige valg, sier kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng, som tok i imot rapporten onsdag. Ekspertgruppen ble satt ned av regjeringen i juni 2024.
Onsdag kom også nye åpne trussel- og risikovurderinger fra Etterretningstjenesten, Politiets sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet. PST skriver blant annet at det forventes at autoritære stater vil gjennomføre påvirkningsoperasjoner i Norge i 2025.
Medietilsynet bidrar på flere områder
En viktig del av Medietilsynets oppdrag er å bidra til et sterkt mediemangfold og til å styrke befolkningens kritiske medieforståelse. Blant Medietilsynets oppgaver i denne sammenheng er å forvalte statens direkte mediestøtteordninger, analyse- og innsiktsarbeid, og å sørge for informasjon og råd til befolkningen. Medietilsynet bidrar også inn i Kultur- og likestillingsdepartementets arbeid med å utarbeide en egen strategi for å styrke motstandskraften mot desinformasjon, og er med i en arbeidsgruppe som jobber med tiltak for å hindre uønsket påvirkning i forbindelse med valg.
Nøkkelord
Kontakter
Mari Velsanddirektør i Medietilsynet
Tel:+47 913 28 448mari.velsand@medietilsynet.noBengt-Eigil RuudkommunikasjonsrådgiverKommunikasjon og rådgivning
Tel:+4790667828bengt-eigil.ruud@medietilsynet.noOm Medietilsynet
Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder barn og unge i bruk av digitale medier, fører tilsyn med aldersgrenser for film, forvalter støtteordninger, fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kultur- og likestillingsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Medietilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Medietilsynet
Medietilsynet får nytt tilsyns-ansvar når lov om digitale tjenester innføres i Norge2.7.2025 16:30:32 CEST | Pressemelding
Medietilsynet får ansvar for flere viktige tilsynsområder gjennom den nye loven om digitale tjenester, som regjeringen nå har sendt på høring. – At EUs forordning om digitale tjenester (DSA) nå blir innført i Norge, er et viktig skritt mot et tryggere internett, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Rekord-låge annonseinntekter for norske aviser i fjor27.6.2025 06:50:00 CEST | Pressemelding
Annonseinntektene til norske aviser var på eit historisk lågt nivå i 2024, viser ein ny rapport frå Medietilsynet. Sett under eitt blei fjoråret nok eit svakt driftsøkonomisk år for avisene, sjølv om lønnsemda var noko betre enn året før.
TV 2 oppfylte alle krav som kommersiell allmennkringkastar i 202426.6.2025 06:50:01 CEST | Pressemelding
TV 2 løyste oppdraget som kommersiell allmennkringkastar i 2024 i tråd med krava, viser tilsynsrapporten frå Medietilsynet. Dette er det første året med den nye femårige avtalen mellom TV 2 og staten.
Flere unge tar kontakt med Hjelpelinjen for spilleavhengige - nå vil myndighetene gi dem bedre beskyttelse23.6.2025 13:00:08 CEST | Pressemelding
Norske tilsynsmyndigheter vil samarbeide for å beskytte de unge bedre mot spillavhengighet. Blant Hjelpelinjens brukere sier 64 prosent at kasinospill, altså spillautomater på nett, er det største eller eneste spillet som gjør at de har spilleproblemer.
Medietilsynet får utvidet ansvar i kampen mot desinformasjon16.6.2025 12:54:39 CEST | Pressemelding
Et mer omfattende mandat, nye oppgaver og økte ressurser til Medietilsynet foreslås i regjeringens nye strategi for å styrke befolkningens motstandskraft mot desinformasjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom