Vassdragsvernet er i spill - igjen
Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) er sterkt bekymret for ivaretagelsen av de vernede vassdragene.
Stortingets energi- og miljøkomite åpner for konsesjonsbehandling av kraftverk over 1 MW i alle vernede vassdrag. Dette innebærer at vernede vassdrag i all hovedsak kan likestilles med andre vassdrag ved utbygging av vannkraft. I praksis blir altså vernet opphevet.
Et blindspor
Forslaget fra energi- og miljøkomiteen kommer i forbindelse med behandlingen av stortingsmeldingen om forebygging av flom og skred, som regjeringen la frem i 2024.
NVE-sjef Kjetil Lund, som leder direktoratet med den beste innsikten i vassdragssaker, sa senest i januar 2022 at svaret på Norges kraftbehov ikke ligger i vernede vassdrag: «Med mindre man vil gå inn i indrefileten i norsk natur, så er det neppe mye kraft å hente ut på den måten.» Han mente at å se hen til vernede vassdrag for å dekke behovet for kraft, var et blindspor.
Uavhengig av om begrunnelsen er forsyningssikkerhet, flomforebygging eller andre samfunnshensyn, vil resultatet uansett være et innhogg i indrefileten. Flere av vassdragene er også beskyttet som nasjonalt laksevassdrag. I de nasjonale laksevassdragene og laksefjordene skal villaksen sikres en særlig beskyttelse.
Ikke støtte i partiprogrammene
«Vannkraftutbygging, og oppgradering av vannkraft, kan være et effektivt og kostnadsbesparende tiltak for å redusere flom- og skredfare.» skriver flertallet i komiteen, bestående av Fremskrittspartiet, Høyre, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti.
Et så bredt politisk flertall blant komiteens medlemmer for å åpne opp for utbygging i vernede vassdrag, gjør situasjonen ekstra alvorlig. NJFF mener at flomhendelser både må og kan løses på andre måter, men det krever vilje til å faktisk prioritere naturen.
- NJFF håper ikke dette forslaget, som i praksis opphever vassdragsvernet, er forankret i partiene på Stortinget, sier Eldar Berli, generalsekretær i NJFF.
Det er ingen støtte i de respektive partiprogrammene for et så radikalt grep.
- Mer fornybar vannkraft må primært hentes ut gjennom opprustning av eldre vannkraftverk, uten nye naturinngrep, presiserer Berli. – Vi mener at det er fullt mulig å øke kraftproduksjonen uten å ofre våre mest verdifulle vassdrag.
Knapp tid
Saken skal behandles i Stortinget allerede 11. februar. Tiden er knapp, men NJFF vil arbeide hardt for at Stortinget avviser forslaget fra flertallet i energi- og miljøkomiteen.
At flertallspartiene presiserer at det må gjøres en grundig konsesjonsbehandling som sikrer et helhetlig kunnskapsgrunnlag for beslutningstakerne, finner ikke NJFF beroligende.
Forslaget som skal stå for ettertiden, dersom det vedtas på Stortinget, lyder slik: «Det åpnes for konsesjonsbehandling av kraftverk over 1 MW i vernede vassdrag, der samfunnsnytten, for eksempel i form av flomdempende effekt, vurderes som betydelig, samtidig som miljøkonsekvensene anses som akseptable.»
Kutter fremtidige politiske behandlinger
Flertallet ser heller ikke behov for at kraftutbygging over 1 MW skal forelegges Stortinget og mener at også andre vesentlige samfunnshensyn enn flom og skred må kunne ligge til grunn i vurderingen av vannkraftprosjekter som kommer i konflikt med vernet.
NJFF har mange ganger tidligere understreket behovet for at vassdragsvernet består. Også Jens Stoltenberg, da han holdt nyttårstale som statsminister i 2001, sa at tiden for de store vannkraftutbyggingene nå var forbi. Det er leit at partiet hans nå åpner døra igjen for dette.
- Det er avgjørende at vi tar vare på disse unike naturverdiene og prioriterer bærekraftige løsninger for energiproduksjon, understreker Berli. - Det er viktig å sikre at våre vernede vassdrag forblir beskyttet for fremtidige generasjoner, og det er et være eller ikke være for både villaks og andre fisk, fugl og dyr i og omkring de vernede vassdragene.
Fakta
394 vassdrag er vernet.
To tredjedeler av alle vassdrag i Norge allerede er bygd ut og regulert for kraftproduksjon.
7 av 10 av våre høyeste fosser er allerede lagt i rør.
Vannmagasiner som er store nok til å ha flomdempende effekt, vil ha konsekvenser for store naturområder og mange arter, slik som villrein.
Flere av de vernete vassdragene er delvis beskyttet som nasjonale laksevassdrag, eller ved at de inngår helt eller delvis i naturreservater og nasjonalparker.
Nøkkelord
Kontakter
Eldar BerliGeneralsekretær
Tel:40 02 98 01eldar.berli@njff.noLine Lillebø OsfossInformasjonssjefNJFF
Tel:99270014line.lillebo.osfoss@njff.noSiri ParmannFagsjef
Tel:95 94 13 18siri.parmann@njff.noBilder
Følg pressemeldinger fra Norges Jeger- og Fiskerforbund
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Jeger- og Fiskerforbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges Jeger- og Fiskerforbund
Positiv utvikling for sjøørreten i Østfold17.12.2024 12:12:48 CET | Pressemelding
Det er nå registrert 60 bekker og mindre elver der sjøørreten trives godt, viser en ny rapport fra Norges Jeger- og Fiskerforbund Østfold (NJFF Østfold).
Luseøkning i nord9.12.2024 17:45:06 CET | Pressemelding
Norges Jeger- og Fiskerforbund sier det er dramatisk, men ikke uventet.
Kampen mot pukkellaks må intensiveres27.11.2024 20:14:59 CET | Kronikk
NJFF krever at myndighetene intensiverer innsatsen i kampen mot pukkellaks. Forvaltningen mangler fortsatt kunnskap om skadeeffekter. Utviklingen er skremmende, men vi ser at innsatsen hjelper.
Resolusjon om Oslofjorden27.11.2024 20:12:25 CET | Debattinnlegg
Bærekraftige tiltak for en levende fjord og et aktivt fritidsfiske. Oslofjorden er Norges kanskje viktigste friluftsområde.
Sett krav til oppdrettsnæringen25.11.2024 15:17:51 CET | Kronikk
Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) er dypt bekymret for villaksens fremtid i Norge. Den alvorlige situasjonen villaksen og sjøørreten står overfor skyldes flere tiår med manglende krav til oppdrettsnæringen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom