To personer druknet i januar
To personer omkom i drukningsulykker i januar, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Begge ulykkene var relatert til fritidsbåt.

I Agder ble en mann i 60-årene funnet omkommet i sjøen i nærheten av en sjøbod i Arendal.
I Osen kommune i Trøndelag omkom en mann i 60-årene, sannsynligvis etter fall mellom båt og brygge.
Se detaljert statistikk for januar og tidligere år på rs.no/drukning.
Egensikkerhet og kaldtvannsvett
Vinterstid skjer de fleste drukningsulykkene etter fall fra land og fra fritidsbåt. Den tredje vanligste ulykkestypen i vintermånedene er fall gjennom is. Redningsselskapet oppfordrer alle som skal ut i båt, på isen eller ferdes langs sjø og vann til å ta forholdsregler og ivareta egen sikkerhet.
– Om du for eksempel skal sjekke båten etter uvær eller snøfall, anbefaler vi å bruke flyteplagg og å være sammen med noen. Det er glatt på brygger og kaikanter og lett å skli og falle i sjøen, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.
Når en person faller i kaldt vann, får kroppen kaldtvannssjokk. Personen vil gispe etter luft og hyperventilere, noe som øker faren for drukning. I Norge er vannet kaldt størsteparten av året, og Redningsselskapet har derfor lansert begrepet «kaldtvannsvett» med råd om hva du bør gjøre hvis du faller i kaldt vann.
– Legg deg bakover og flyt med nese og munn over vann til du får kontroll på pusten. Kaldtvannssjokk går over på rundt ett minutt. Rop eller vink etter hjelp, og prøv å komme deg helt eller delvis opp av vannet om det er mulig, sier Tanja Krangnes i Redningsselskapet.
- Måneds- og årsstatistikk endres om det framkommer nye opplysninger.
- Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke med i statistikken. Se Sjøfartsdirektoratets ulykkesstatistikk.
Nøkkelord
Kontakter
Tanja KrangnesFagsjef drukningsforebyggingRedningsselskapet
Tel:+47 907 37 421tanjak@rs.noMedievaktRedningsselskapets medievakttelefonRedningsselskapet
Tel:+47 911 07 777redaksjonen@rs.noBilder

Lenker
Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne». Våre 1 500 redningsmenn og -kvinner bemanner 53 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er som regel de første på stedet når uhellet er ute.
Følg pressemeldinger fra Redningsselskapet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Redningsselskapet
Historisk redningsskøyte fullfinansiert med ny stordonasjon26.3.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
– Dette er en gave til folket i Nord-Norge, til Norges beredskap, til bosetting, til trygghet og tilstedeværelse for folk og næring, sier Grete Herlofson generalsekretær i Redningsselskapet.
Redningsselskapet inngår teknologisamarbeid24.3.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Ny bruk av teknologi kan utgjøre forskjellen mellom liv og død, og Redningsselskapet tar nå i bruk sikkerhetsløsninger for å styrke den maritime beredskapen.
To personer druknet i februar4.3.2025 08:20:00 CET | Pressemelding
To personer omkom i drukningsulykker i februar, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Hittil i år har fire personer druknet i Norge – det er åtte færre enn på samme tid i 2024.
Redningsskøyta i Tønsberg får nytt liv28.2.2025 08:27:21 CET | Pressemelding
Vestfold fylke troner på toppen av oppdragsstatistikken. Redningsskøyta i Tønsberg RS «Eivind Eckbo» har vært en av de travleste frivillige skøytene siden den ble sjøsatt for 15 år siden. Nå er den moden for vesentlige oppgraderinger for videre beredskap.
Skal kåre Norges tryggeste fisker13.2.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Norges yrkesfiskere utfører landets farligste yrke. Hvert år dør rundt fem fiskere på jobb. Sammen med ambassadør Alex Rosén skal Redningsselskapet bidra til å øke sikkerheten om bord og unngå ulykker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom