Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

- Uforsvarlig lite forskning på sykdommer og lidelser hos hund og katt

Del

Til tross for sterk økning i antall kjæledyr i Norge, vil ikke myndighetene bruke penger på forskning for å sikre dyrenes helse og velferd. Dette er uforsvarlig og vi henger etter resten av Norden, sier NMBU-forskere

Ane Nødtvedt
- Det er store utfordringer med å finansiere nødvendig forskning som kan forbedre livskvaliteten deres, og dermed også for dyrenes eiere, sier instituttleder Ane Nødtvedt ved NMBU Veterinærhøgskolen. NMBU NMBU

I Norge har hunder og katter en sentral plass i mange hjem og bidrar betydelig til menneskers helse og velferd. Til tross for kjæledyrenes viktige rolle i samfunnet og økte etterspørsel etter avansert veterinærbehandling, er det vanskelig å få penger til forskning til fordel for familiedyr.

 – Dette er et paradoks, spesielt når vi ser på samfunnets økte fokus på dyrevelferd - også hos familiedyr, som illustrert i Høyesterettsdommen om etisk hundeavl fra 2023, sier instituttleder Ane Nødtvedt ved NMBU Veterinærhøgskolen. Mennesker, dyr og miljø henger tett sammen, og mer kunnskap om dyrenes helse vil ha betydning for menneskers helse, særlig i en global verden der sykdommer sprer seg raskere.

Tirsdag deltar Nødtvedt på vegne av NMBU på Stortingets høring om regjeringens dyrevelferdsmelding.

– Regjeringens ambisjonsnivå for dyrevelferd er høyt, og det understrekes at Norge skal være verdensledende på området. Fagmiljøene på NMBU skulle gjerne sett flere konkrete tiltak for å nå dette målet. Dette gjelder både for produksjonsdyr og for sports- og familiedyr, sier Nødtvedt.

Hun peker på at kjæledyrsektoren har opplevd en betydelig vekst de siste 20 årene, med en omsetning som i dag representerer store beløp. Eiere av hunder og katter forventer høy kvalitet på behandlingene for sine firbente familiemedlemmer. Dette krever imidlertid forskningsbasert kunnskap, som vi i dag har begrenset tilgang til på grunn av manglende finansiering.

Per i dag faller klinisk forskning på helse og velferd hos familiedyr utenfor utlysningene fra Norges forskningsråd (NFR). I motsetning til for produksjonsdyrene er det heller ikke en næring som bidrar til å finansiere ny kunnskap.

– Dermed faller egentlig hundene og kattene mellom to stoler og det er store utfordringer med å finansiere nødvendig forskning som kan forbedre livskvaliteten deres, og dermed også for dyrenes eiere, sier Nødtvedt.

Nødtvedt understreker at for å møte denne utfordringen, er det behov for øremerkede midler til klinisk forskning på helse og velferd hos kjæledyr.

– Dette vil sikre at vi kan utvikle og tilby behandlinger av høy kvalitet og styrke velferden til disse viktige dyrene i samfunnet, sier hun.

En ny forskningsartikkel fra Sveriges landbruksuniversitet i samarbeid med NMBU viser at selv om antallet hunder og katter i de nordiske landene har økt, så har ikke antallet forskningsprosjekter innen disse fagfeltene økt tilsvarende.

– Norge sakker sørgelig etter våre nordiske naboland når det gjelder forskning på helse og velferd hos hund og katt. Dette skyldes manglende vilje til å finansiere slik forskning over flere tiår, sier medforfatter av artikkelen, Lars Moe, professor emeritus ved NMBU.

Kontakter

Bilder

Om oss

NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.

Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Nye studieprogrammer i Mat, teknologi og helse ved NMBU9.12.2024 11:48:54 CET | Pressemelding

– Mat angår oss alle. Gjennom studieprogrammene i mat, teknologi og helse skal vi utdanne mennesker som vil være svært relevante for arbeidslivet i tiden framover, og som har en dyp forståelse for fagområdene matvitenskap, ernæring og prosessering av råvarer. Studentene våre skal ta med seg bred kunnskap om hvordan maten vi spiser er bygget opp, hvor den kommer fra, hvordan den best behandles, og hvordan den påvirker helse, miljø, klima og samfunn, sier NMBU-professor Harald Carlsen. Han er leder for programrådet for matvitenskap ved universitetet.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye