NOK.

#nokernok: Ny kampanje oppfordrer unge voksne til å søke hjelp etter overgrep

Del

 I en ny informasjonskampanje oppfordrer Nok. Norge ungdom og unge voksne til å søke hjelp etter seksuelle overgrep.

Plakater fra kampanjen #nokernok
Plakater fra kampanjen #nokernok Nok. Norge

I kampanjen, som blir gjennomført i uke 6 og 7, blir det satt ord på vanlige bortforklaringer utsatte har etter et overgrep. Budskapet er at det man har opplevd, er alvorlig nok til å få hjelp. 

– Alle omfangsundersøkelser viser at det er svært mange som blir utsatt for overgrep når de er i alderen 16 til 25 år. Tallene viser 1 av 3 av alle kvinner. Samtidig ser vi at hjelpesøkingen er lav, sier Ingvild Hestad Torkelsen, daglig leder i Nok. Norge. 

Nok. Norge er paraplyorganisasjonen til alle landets Nok.-sentre. På Nok.-sentrene kan utsatte få god hjelp og støtte av erfarne fagpersoner. 

Kampanjen er utviklet av Mint Creatives for Nok. Norge og støttet av Helsedirektoratet.

Sterke reaksjoner

Ansatte på Nok.-sentrene tar i mot rundt 3000 utsatte for overgrep og pårørende årlig. De erfarer at det kan være vanskelig å fortelle om overgrep som har skjedd i en relasjon.

– De aller fleste overgrep blir gjort av noen man kjenner, en venn, partner eller bekjent. Kanskje man er glad i den som har begått overgrepet. Noen er redde for de sosiale konsekvensene det kan få å fortelle det til noen og noen er rett og slett redde for å ikke bli trodd, sier Torkelsen. 

Da er det viktig at det finnes noen utenfor vennegjengen som man kan fortelle om det som har skjedd til. 

– For noen har det å bli utsatt for et overgrep store konsekvenser. All forskning viser at reaksjonene etterpå kan være som om man har vært utsatt for en alvorlig ulykke. 

Reaksjonene kan være sterke, med dårlig søvn, angstsymptomer og lett til alvorlig depresjon som noen av dem. I tillegg kan man oppleve skam over det som har skjedd, skyld for sin egen reaksjon i situasjonen eller sorg over en relasjon som er ødelagt. 

Viktig med et godt og tilgjengelig hjelpeapparat

Mange diskusjoner rundt overgrep og voldtekt i offentligheten er ofte er knyttet opp til rettsapparatets forståelse av hva voldtekt er og håndheving av straff. 

I denne diskusjonen forsvinner store mørketall av utsatte, som aldri havner i rettsvesenet.

– Det er viktig for mange å anmelde et overgrep, men for oss i Nok. Norge er det også viktig å minne om at de aller færreste overgrep blir anmeldt. Det betyr ikke at hendelsen ikke er alvorlig eller at den utsatte ikke er påvirket av det som har skjedd, sier Torkelsen. 

For å få hjelp på et Nok.-senter trenger man ikke å ha anmeldt, man trenger ikke en diagnose eller henvisning fra lege. Det er nok å ta kontakt med senteret i nærheten og avtale en time for samtale. 

Ingvild Hestad Torkelsen i Nok. Norge håper kampanjen kan vise mange veien inn i hjelpeapparatet.

– Å være utsatt for et overgrep kan være en erfaring du har med deg resten av livet. Men det betyr ikke at man må skamme seg eller at man skal bære rundt på den på egen hånd. Mange vil få det mye bedre av å få god og riktig støtte fra noen som vet mye om hva overgrep fører med seg. Det kan du få på Nok.-sentrene. 

Kontakter

Bilder

Plakater fra kampanjen #nokernok
Plakater fra kampanjen #nokernok
Nok. Norge
Last ned bilde

Lenker

Nok. Norge

Nok. Norge er paraplyorganisasjonen for alle landets Nok.-sentre. Sentrene er gratis, lavterskel hjelpetilbud til utsatte for seksuelle overgrep, pårørende og fagpersoner. 

Følg pressemeldinger fra NOK.

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NOK. på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NOK.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye