Dette betyr kravene til brannsikkerhet i eksisterende bygninger
Hvilke lover og forskrifter gjelder for brannsikkerhet i eksisterende bygninger? Hvilket ansvar har bygningseier? Dette er noen av spørsmålene Byggforskserien gir svar på.

I 2024 var det over 3000 bygningsbranner i Norge. 35 personer omkom. Brannsikkerhet i bygninger er avgjørende for å beskytte liv, eiendom og miljø.
Ved å iverksette effektive brannsikkerhetstiltak kan vi redusere risikoen for brann og minimere skadene dersom en brann skulle oppstå. Dette inkluderer installasjon av røykvarslere, sprinkleranlegg og brannslukkere, samt regelmessig vedlikehold og inspeksjon av elektriske systemer og varmeanlegg.
God brannsikkerhet innebærer også å ha klare rømningsveier og evakueringsplaner, slik at beboere og ansatte raskt og trygt kan forlate bygningen. Ved å prioritere brannsikkerhet kan vi redde liv, beskytte verdifulle eiendeler og bidra til et tryggere samfunn.
Avdekker ofte flere svakheter
En revidert anvisning i Byggforskserien, 720.302 Krav til brannsikkerhet i eksisterende bygninger, gir en god oversikt over de viktigste lovene og forskriftene i forbindelse med brannsikkerhet i eksisterende bygg.
Anvisningen gir også råd om kartlegging av brannsikkerhet i eksisterende bygg og hva som er de vanligste svakhetene.
– Brannteknisk gjennomgang av eksisterende bygninger avdekker ofte flere svakheter, forteller SINTEF-forsker Ane Garten.
Noen av de vanligste svakhetene er:
- manglende eller dårlig fungerende brannalarmutstyr
- mangelfulle rømningsveier
- bare ett trapperom
- feil og mangler ved bærende konstruksjoner
- utette dører og dører med utilstrekkelig brannmotstand mellom brannceller
- brennbare kledninger i rømningsveier
- svake og utette tilslutninger rundt gjennomføringer og mot ulike bygningsdeler
- gjennomgående kanaler/hulrom
– Bygninger oppført før 1985 skal oppgraderes til brannsikkerhetsnivået som følger av byggeforskrift 1985, opplyser Garten.
Nye bygninger og tiltak i eksisterende bygninger skal oppfylle brannkravene i gjeldende byggeregler, det vil si de reglene som gjaldt den datoen man søkte om rammetillatelse.
Kontakter
Ane GartenRådgiverSINTEF Community
Tel:+47 93 81 72 51ane.garten@sintef.noStine Helene BakkenRådgiver
Tel:92427737stine.bakken@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiverSINTEF Community
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder


Om oss
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Norsk teknologi sørger for japansk klimagevinster27.6.2025 11:22:24 CEST | Pressemelding
Ti millioner CO₂-varmepumper til varmtvann solgt – miljøseier med norske røtter
Sanntidsdata er nødvendig for å utvikle fremtidens smarte bygg24.6.2025 09:35:32 CEST | Pressemelding
Tilgang til sanntidsdata er avgjørende for å få bygninger som er både energieffektive, smarte og fleksible.
SINTEF får nøkkelrolle i to nye forskningssentre for fremtidens transport19.6.2025 14:09:54 CEST | Pressemelding
Sjefforsker Marianne Ryghaug i SINTEF skal lede forskningssenteret TRACE som skal utvikle kunnskap og løsninger for et transportsystem som tar hensyn til natur, miljø og arealbruk.
Regjeringen styrker Norges infrastruktur for kvanteforskning19.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
NorFab tildeles 35 millioner kroner for å sørge for at Norge henger med i det internasjonale kunnskapskappløpet om kvanteteknologi.
Nytt AI-verktøy skal forutsi risiko for klimarelaterte byggskader18.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Et nytt forskningsprosjekt ledet av Wenn Property og SINTEF skal utvikle et AI-verktøy som analyserer risiko for byggskader og foreslår forebyggende tiltak.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom