Enova

Banebrytende prosjekt for utslippsfri kalk i Mo i Rana

Del

Kalk er helt avgjørende for både industrien og jordbruket, men produksjonen av kalk og sement står for hele åtte prosent av de globale klimagassutslippene.

RÅVARE: Utslippene fra kalkproduksjon er krevende å redusere, men prosjektet i Mo i Rana skal være med å løse utfordringen.
RÅVARE: Utslippene fra kalkproduksjon er krevende å redusere, men prosjektet i Mo i Rana skal være med å løse utfordringen. Foto: SMA Mineral.

— Utslippskutt i industrien er avgjørende for at Norge skal lykkes med omstillingen og sikre fremtidig konkurransekraft. Dette pilotprosjektet er viktig for å kutte utslipp, men også for å bygge et sterkt kompetansemiljø og fremtidens industriarbeidsplasser i Mo i Rana, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap). 

Viktig råvare  

Kalk er en helt avgjørende råvare i industri, jordbruk og mange andre sektorer, men bidrar sammen med sement altså til en svært høy andel av klimagassutslippene i verden. Rundt åtte prosent.  

Utslippene fra kalkproduksjon har samtidig vist seg svært krevende å redusere. Prosjektet i Mo i Rana skal altså bidra til å løse denne svært viktige klimautfordringen.  

Banebrytende kalkovn  

Tradisjonelt blir en kalkovn for brenning av kalkstein varmet opp med kull og olje, som både slipper ut CO₂ (karbondioksid) og skaper en forurensende industriell prosess.  

Den samme prosessen brukes i produksjonen av sement.  

Men SMA Mineral skal bruke en banebrytende kalkovn, som bruker fornybar energi med en plasmagenerator, og produserer ren brent kalk - samtidig som CO₂ fanges opp.  

Den nye teknologien vil fjerne alle utslipp fra produksjon av brent kalk. Prosjektet vil også sette en global standard, og kan slik bidra til enorme utslippskutt.

Internasjonalt spredningspotensial

Teknologien har spredningspotensial og representerer et betydelig fremskritt for både Norge, Sverige og resten av verden.

— Utslippsfri kalk er viktig for industrien, spesielt stålindustrien. Disse utslippene er svært krevende å avkarbonisere, derfor er vi veldig glade for å kunne støtte et pilotprosjekt som vil bidra til å realisere kalk med null utslipp, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad.

Og legger til:

— Denne teknologien har stort spredningspotensial for industrien, også utenfor Norges grenser.

Bidrar til utslippsreduksjoner  

Prosjektet får støtte gjennom Enovas ordning: «Industri 2050».  

Formålet med alle Enovas teknologiprogrammer er å fremskynde teknologiutvikling og innovasjon, som bidrar til utslippsreduksjoner frem mot lavutslippsamfunnet i 2050.  

Enova skal bidra til at ny teknologi utvikles, forbedres og tas i bruk raskere, og gjennom det muliggjøre raskere og rimeligere omstilling til lavutslippsamfunnet.  

VARMEBEHANDLING: Tradisjonelt blir en kalkovn varmet opp med kull og olje, men nå skal det brukes ny teknologi som vil fjerne utslippene. Foto: SMA Mineral.

Kortreist nullutslippskalk  

SMA Mineral leverer kalk til blant annet Celsa Armeringsstål, som er nærmeste nabo i industriparken.  

CO₂-en som frigjøres i kalsineringsprosessen, blir isolert og fanget og brukt i produksjon av bærekraftig flydrivstoff. 

— Dette er en svært spennende og god nyhet for oss i SMA Mineral og for hele industrimiljøet i Mo Industripark. Det er et viktig skritt på veien til å realisere en ny fabrikk for nullutslippskalk i Mo i Rana, sier administrerende direktør i SMA Mineral, Svante Fielding. 

Fakta om prosjektet:  

*SMA Mineral er et familieeid svensk selskap er spesialisert på produksjon og salg av kalkprodukter, med hovedkontor i Sverige og virksomhet i Nord-Europa.  

*Dagens kalkovn i Mo i Rana ble bygd for om lag 50 år siden for å forsyne AS Norsk Jernverk med kalk til stålproduksjon, og SMA Mineral har drevet fabrikken siden 1999.  

*SMA Minerals nye teknologi for kalsinering heter ZEQL, et varemerke som eies i fellesskap av SaltX Technology AB og SMA Mineral AB. Mer informasjon om ZEQL finnes på www.zeql.com

* Investeringsbeslutning er ventet å bli tatt i løpet av våren 2025. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

RÅVARE: Utslippene fra kalkproduksjon er krevende å redusere, men prosjektet i Mo i Rana skal være med å løse utfordringen.
RÅVARE: Utslippene fra kalkproduksjon er krevende å redusere, men prosjektet i Mo i Rana skal være med å løse utfordringen.
SMA Mineral
Last ned bilde
VARMEBEHANDLING: Tradisjonelt blir en kalkovn varmet opp med kull og olje, men nå skal det brukes ny teknologi som vil fjerne utslippene.
VARMEBEHANDLING: Tradisjonelt blir en kalkovn varmet opp med kull og olje, men nå skal det brukes ny teknologi som vil fjerne utslippene.
SMA Mineral
Last ned bilde
Klima- og miljøminister, Andreas Bjelland Eriksen (AP).
Klima- og miljøminister, Andreas Bjelland Eriksen (AP).
Foto: Klima- og miljødepartementet
Last ned bilde
Nils Kristian Nakstad
Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova.
Foto: Håkon Bjørngård/Enova
Last ned bilde
Svante Fielding, administrerende direktør i SMA Mineral.
Svante Fielding, administrerende direktør i SMA Mineral.
Foto: SMA Mineral.
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Livskraftig forandring

Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.

Enova SF er lokalisert i Trondheim og har cirka 100 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet. 

Følg pressemeldinger fra Enova

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Enova på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Enova

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye