Mattilsynet

Sirkulær økonomi sentralt i ny gjødselvareforskrift

Del

Nytt gjødselregelverk trådte i kraft 1. februar 2025. Den gamle gjødselvareforskriften er nå delt i gjødselvareforskriften og gjødselbrukforskriften. I det nye regelverket legges det mer til rette for at avfall og biprodukter kan brukes i gjødselvarer, samtidig som at matjorden skal tas vare på et i et langsiktig perspektiv.

Seksjonssjef Line Ruden i Mattilsynet (Foto: Mattilsynet)
Seksjonssjef Line Ruden i Mattilsynet (Foto: Mattilsynet)

Det er Mattilsynet som forvalter forskrift om produksjon, omsetning og import av gjødselvarer av organisk opphav og visse uorganiske gjødselvarer (gjødselvareforskriften), og bestemmelser om avløpsslam og tungmetall i forskrift om lagring og bruk av gjødsel mv. (gjødselbrukforskriften).

Interessen for å bruke ulike typer avfall og biprodukter i gjødselvarer er økende. Regelverket var lite tilpasset dagens utfordringer, og det har derfor vært behov for å ivareta hensynet til helse og miljø på en bedre måte.

-Det er behov for å tilrettelegge for den sirkulære økonomien, med god utnyttelse av avfall- og biproduktressurser, uten at næringen skal pålegges unødvendige eller uforholdsmessige byrder. Det er også viktig at næringsstoffer tas vare på og blir gjenbrukt, sier seksjonssjef Line Ruden i Mattilsynet.

Mattilsynet har i sitt arbeid med gjødselvareforskriften også lagt vekt på at regelverket ikke skal være til hinder for innovasjon og samtidig være teknologinøytralt.

De nye forskriftene vil publiseres på Lovdata om kort tid. Utarbeidelsen av regelverket har vært en del av et større prosjekt med endringer i gjødselregelverket bestilt av Landbruks- og matdepartementet og Klima- og miljødepartementet, hvor også Landbruksdirektoratet og Miljødirektoratet har deltatt i arbeidet.

-Mattilsynet vil i 2025 prioritere veiledning til det nye regelverket og å oppdatere våre nettsider med ny informasjon. Noe veiledning er allerede publisert, og det vil løpende legges ut mer. Vi ønsker dialog med bransjen for å kunne gi best mulig veiledning og for å besvare de spørsmålene som bransjen har, sier seksjonssjef Line Ruden i Mattilsynet.

 

FAKTABOKS: Her er noen av endringene i den nye gjødselvareforskriften

Alle må registrere seg på nytt innen 1. mai 2025

Tidligere har det vært en registreringsordning for produkter, den er nå erstattet av en registreringsordning for virksomheter.  Alle virksomheter som importerer eller utfører sentrale deler av produksjonen av gjødselvarer, må registrere seg. I tillegg skal enkelte omsetningsledd og råvareleverandører registrere seg.  Skjema for registrering vil bli tilgjengelig tidlig i februar.

Ny tillatelsesordning for gjødselvarer

Forskriften har en positivliste over råvarer som er godt kjent og mye brukt. Videre innføres det en tillatelsesordning for råvarer som ikke er på positivlisten. For å få en tillatelse må virksomheten søke Mattilsynet og legge ved dokumentasjon som viser at råvaren er nyttig og trygg i bruk i en gjødselvare. Råvarer som allerede er i bruk og i tråd med tidligere forskrift har en overgangsperiode på ett år. Overgangsperioden gjelder blant annet for enkelte biogassanlegg som bruker marint fiskeslam og renserester fra fiskeoljeproduksjon som råvarer.

Strengere krav til plast og miljøgifter

I ny forskrift er det strengere krav til fravær av urenheter i produktet. Urenheter er biter av plast, glass og metall som ikke er sortert bort gjennom behandlingsprosessen. Grenseverdien vil gjelde biter av plast, glass og metall større enn 2 millimeter, mens den frem til nå har gjeldt for biter større enn 4 millimeter.  Fra 2026 skal mengden urenheter i form av plast være lavere enn 2,5 per kilogram tørrstoff. 

Aktsomhetsplikt for miljøgifter er gjort tydeligere, og det er grenseverdier for miljøgifter i råvarene avløpsslam, aske og biokull for å ivareta helse og miljø.

Grenseverdier for tungmetaller bedre tilpasset biorest

I biogassprosessen skjer det en omdanning som gir en reduksjon i tørrstoffet. Det vil føre til at sluttproduktet, bioresten, ofte har et høyere innhold av tungmetall i forhold til tørrstoff enn råvarene som blir brukt i produksjonen. Noen ganger så høyt at dette ikke har vært tillatt brukt i landbruket som gjødsel. Det gjøres en tilpasning i tungmetallbestemmelsene, som åpner for at grenseverdier for tungmetall kan regnes basert på innholdet av fosfor i stedet for innholdet av tørrstoff. Siden det i gjødselbruksforskriften stilles krav til maksimal dosering av fosfor vil ikke dette øke tungmetalltilførselen i landbruket. Bestemmelsen er noe endret etter høringen, da det var noen misforståelser.

Biostimulanter får strengere krav

Biostimulanter omfattes nå av gjødselvareforskriften og får tydeligere og strengere regler blant annet til kvalitet og merking. Vi har sett en økt omsetning av biostimulanter og at disse har vært markedsført med et stort mangfold av egenskaper.

Nye krav til jordblandinger for å beskytte vannmiljø

Jordblandinger kan brukes i store mengder, for eksempel til å etablere nye grøntområder ved veier og boligområder. Det er innført krav til maksimalt innhold av fosfor for alle jordblandinger og også mineralsk nitrogen i jordblandinger som inneholder avløpsslam.


Endringer for slakterigjødsel og for flytting av husdyrgjødsel over fylkesgrenser

Det gjøres også endringer i animaliebiproduktforskriften. Alle store slakteri må fra 2030 hygienisere husdyrgjødselen før den kan brukes.  

I dag er det bare tillatt å bruke husdyrgjødsel fra et annet fylke om den er hygienisert eller det er gitt tillatelse for bruk av uhygienisert gjødsel fra Mattilsynet. Fra 2027 vil hovedregel være at slike tillatelser til bruk av uhygienisert husdyrgjødsel fra et annet fylke ikke vil bli gitt. Uhygiensiert husdyrgjødsel kan transporteres fritt til et behandlingsanlegg i et annet fylke for hygienisering.

Kontakter

Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord

Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)

Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.no

Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)

Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.no

Lenker

Om oss

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye