20 døde på jobb i 2024
I fjor døde 20 arbeidere på jobb i Norge. Dette er det laveste antallet arbeidsskadedødsfall noensinne.
– Det er positivt at det i 2024 døde færre på jobb, enn noensinne før. Det er en gledelig nyhet, og en trend vi virkelig håper vil fortsette. For hvert eneste dødsfall er ett for mye, ingen skal dø på jobb, sier Arbeidstilsynets direktør, Ingvill Kvernmo.
Betydelig lavere enn tidligere år
Foreløpige tall fra Arbeidstilsynet viser 20 arbeidsskadedødsfall i det landbaserte arbeidslivet i 2024. Av de omkomne var 18 menn og to kvinner.
Dette er et betydelig lavere antall sammenlignet med tidligere år. I 2023 omkom 26 arbeidstakere på jobb. For femårsperioden 2019-2023 er gjennomsnittet 28 arbeidsskadedødsfall per år.
Må jobbe systematisk for å forebygge ulykker
Det er ingen entydig grunn til at antallet arbeidsskadedødsfall har gått så mye ned sammenlignet med tidligere år. Antall dødsfall varierer fra år til år i de ulike næringene, og i 2024 var det en nedgang i flere ulykkesutsatte næringer, som bygge- og anleggsvirksomhet og transport og lagring.
Arbeidstilsynets direktør understreker viktigheten av at alle gode krefter nå fortsetter å dra i riktig retning, og fortsetter å jobbe for å få ned antall arbeidsulykker og arbeidsskadedødsfall.
– Vi ser at mange jobber godt og systematisk med arbeidsmiljøet sitt og med å forebygge ulykker, men vi ser også gjennom våre tilsyn og analyser at det er et stort forbedringspotensial noen steder. Mange av ulykkene kunne vært unngått, sier Ingvill Kvernmo.
Arbeidstilsynet avdekker så å si daglig brudd på arbeidsmiljøregelverket som kan sette arbeidere i farlige situasjoner. Det kan for eksempel være brudd på krav om opplæring, manglende vern ved bruk av farlige maskiner, usikret arbeidet i høyden og manglende kartlegging og risikovurdering.
– Arbeidsgiver har ansvar for å kartlegge og vurdere risiko, og for å iverksette risikoreduserende tiltak. Dette er et viktig utgangspunkt for at arbeidstakerne kan utføre arbeidet på en sikker måte.
Fortsatt flest trafikkulykker og klemulykker
De tre vanligste ulykkestypene i 2024 er trafikkulykker, klemulykker og sammenstøt eller påkjørsel. Seks personer omkom i trafikkulykker, tre som følge av å bli klemt eller fanget og tre på grunn av sammenstøt eller påkjørsel.
Antallet fallulykker var to i 2024. Det er en nedgang fra tidligere år. Gjennomsnittet for de fem foregående årene er fire fallulykker.
I 2024 omkom to personer på jobb av å ha blitt påført en voldsskade. Én var ansatt innen varehandel, og én i politi- og påtalemyndighet, under offentlig administrasjon og forsvar.
Arbeidsskadedødsfall i syv næringer
Arbeidsskadedødsfallene i det landbaserte arbeidslivet i 2024 skjedde i syv ulike næringer. Dette refererer til næringen hvor den omkomnes arbeidsgiver er registrert.
-
Jordbruk, skogbruk og fiske: 4
-
Industri: 4
-
Varehandel, reparasjon av motorvogner: 4
-
Transport og lagring: 4
-
Bygge- og anleggsvirksomhet: 2
-
Kulturell virksomhet, underholdning og fritidsaktiviteter: 1
-
Offentlig administrasjon og forsvar, og trygdeordninger underlagt offentlig forvaltning: 1
Én bransje med betydelig nedgang i dødsfall
I bygge- og anleggsbransjen er det en betydelig nedgang i antall arbeidsskadedødsfall.
– Næringen bygge- og anleggsvirksomhet skiller seg positivt ut med kun to arbeidsskadedødsfall i 2024, sier Kvernmo. I femårsperioden 2019–2023 har antallet variert mellom seks og ni arbeidsskadedødsfall per år.
Begge ulykkene i bygge- og anleggsvirksomhet var fallulykker ved byggearbeid. Én av de omkomne var utenlandsk statsborger. I tillegg var det ett arbeidsskadedødsfall i forbindelse med arbeid på en dumper på et anleggsområde, i næringen industri.
Liten nedgang innen transport og lagring
I 2024 var det flest arbeidsskadedødsfall i næringene jordbruk, skogbruk og fiske, industri, varehandel, reparasjon av motorvogner og transport og lagring.
I næringen jordbruk, skogbruk og fiske var det fire arbeidsskadedødsfall i 2024. Tre av dødsfallene var innen jordbruk, mens ett var en dykkerulykke innen havbruk.
– I transport og lagring har det vært en liten nedgang i antall arbeidsskadedødsfall, med fire dødsfall i 2024. Til sammenligning ble det registrert seks eller sju arbeidsskadedødsfall årlig i perioden 2020–2023, sier Kvernmo.
Tre av ulykkene i transport og lagring var trafikkulykker, mens én person omkom i en togulykke.
Fortsatt økning i næringen varehandel, reparasjon av motorvogner
I næringen varehandel, reparasjon av motorvogner var det fire arbeidsskadedødsfall i 2024. Det var ingen arbeidsskadedødsfall i næringen i perioden 2020–2022, mens det i 2023 omkom tre personer i næringen.
I 2024 omkom én person da han kjørte utenfor en kaikant forbindelse med snørydding, én person som følge av kullosforgiftning, én veltet ned fra en bilhenger med en minitraktor og én person ble utsatt for vold ved arbeidsplassen.
Fire arbeidsskadedødsfall i industri
Med fire arbeidsskadedødsfall ligger industrinæringen over gjennomsnittet for de fem foregående årene. Gjennomsnittet er tre arbeidsskadedødsfall per år, mens de årlige variasjonene i næringen har vært på mellom ett og seks arbeidsskadedødsfall. I 2024 skjedde ulykkene ved at en arbeidstaker ble påkjørt av en hjullaster, én arbeidstaker kom i klem i forbindelse med vedlikehold av en dumper og to omkom i trafikkulykker. Én av de omkomne var utenlandsk statsborger.
Arbeidsskadedødsfall i nesten alle landets fylker
I 2024 ble det registrert arbeidsskadedødsfall i 12 av dagens 15 fylker. To personer omkom på jobb i utlandet. Trøndelag peker seg ut med fire arbeidsskadedødsfall i 2024. I de øvrige fylkene var det ett arbeidsskadedødsfall i hvert fylke, med unntak av Agder, Innlandet og Buskerud, hvor det var to.
Ingen omkom i arbeidsulykker i Oslo, Telemark, Vestland eller Svalbard i 2024.
De eldste arbeidstakerne er mest utsatt
11 av de 20 som omkom på jobb i 2024 var 55 år eller eldre. Dette er omtrent like mange som i tidligere år. Nedgangen i antall arbeidsskadedødsfall ser vi derfor ikke igjen i denne aldersgruppen.
Aldersgruppen over 55 år utgjør 55 prosent av de omkomne, mens antall arbeidstakere over 55 år utgjør i overkant av 20 prosent av alle sysselsatte i Norge. Dette viser at gruppen er overrepresentert når det gjelder arbeidsskadedødsfall.
Antall arbeidsskadedødsfall i aldersgruppene mellom 25 og 54 år har derimot gått ned. Til sammen åtte av de omkomne i 2024 var i denne aldersgruppen, mot 13 i 2023.
Én av de omkomne var i aldergruppen 15 til 19 år. Det var ingen arbeidsskadedødsfall i aldersgruppen 20 til 24 år i 2024.
To utenlandske arbeidstakere omkom på jobb
I 2024 omkom to utenlandske arbeidstakere. Én av de omkomne var ansatt innen bygge- og anleggsvirksomhet, mens én var ansatt innen industri.
Antallet utenlandske som omkommer på jobb i Norge varierer veldig fra år til år, men i 2024 var antallet noe lavere enn tidligere år. I femårsperioden før, har antallet variert mellom to og ti omkomne per år, med et gjennomsnitt på fem omkomne per år.
For mer informasjon om arbeidsskadedødsfall i det landbaserte arbeidslivet, se statistikksidene på arbeidstilynet.no.
Varsle om arbeidsrelaterte dødsulykker
Ikke alle arbeidsskadedødsfall blir meldt til Arbeidstilsynet. Arbeidstilsynet bruker media og ulykkesmeldinger og -rapporter fra Statens vegvesen for å avdekke mulig arbeidsrelaterte dødsfall, særlig innen jord- og skogbruk, og trafikkulykker. På denne måten finner vi årlig noen arbeidsskadedødsfall som ikke ble meldt til oss.
Informasjon om arbeidsskadedødsfall bruker vi til statistikk og analyser, blant annet for ulykkesforebyggende arbeid. Vi oppfordrer til å melde fra til oss dersom det skjer dødsfall og alvorlige ulykker i forbindelse med arbeid. Les mer om hvordan man varsler om en arbeidsulykke.
Kontakter
Heidi I. MehliKommunikasjonsrådgiver
Tel:95907443heidi.mehli@arbeidstilsynet.noBilder
Om Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet er en statlig etat, underlagt Arbeids- og sosialdepartementet. Etatens hovedoppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav.
Følg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Påminnelse fra Arbeidstilsynet: Husk å strø på arbeidsplassen!10.1.2025 09:00:04 CET | Pressemelding
Det kan være krevende å jobbe ute når det er glatt. Arbeidstilsynet minner om at arbeidsgiver har ansvar for å redusere risikoen for at arbeidstakere skal skli eller falle på arbeid.
Flere ukrainske flyktninger er i jobb, men språk kan være en utfordring16.12.2024 09:53:35 CET | Pressemelding
88 000 ukrainske flyktninger har hittil kommet til Norge. Flere og flere er nå i jobb. Arbeidstilsynets erfaringer viser at de jobber hos seriøse arbeidsgivere, men at språk kan være en utfordring.
Tilsyn på Svalbard: Flere feil og mangler i innkvartering10.12.2024 07:43:31 CET | Pressemelding
Arbeidstilsynet avdekket en rekke feil og mangler under tilsyn på Svalbard i forrige uke uken. -Særlig fant vi mangler knyttet til sikkerhet i innkvartering, sier seksjonsleder.
Kan feriedagene mine overføres til neste år?27.11.2024 11:10:58 CET | Pressemelding
Rekker du ikke bruke opp feriedagene dine før vi går inn i 2025? Se hva loven sier om overføring av ferie.
Påminnelse til bemanningsforetak: Husk årlig melding til Arbeidstilsynet21.11.2024 10:25:15 CET | Pressemelding
Driver du et bemanningsforetak som er godkjent av Arbeidstilsynet? Husk at tiden snart kan være inne for å sende inn årlig melding.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom