Nofima og Campus Ås får millioner til kommersialisering av forskning
Forskningsrådet har bevilget over 15 millioner kroner til Campus Ås for å styrke kommersialiseringsarbeidet av forskningsresultater. Nofima får 3,54 millioner kroner av potten som skal bidra til økt verdiskaping fra offentlig finansiert forskning.

For første gang er hele Campus Ås samlet i én felles søknad, der NIBIO, NMBU, Nofima og Veterinærinstituttet går sammen om å styrke innovasjonsarbeidet. Totalt vil over 30 millioner kroner investeres i satsingen når institusjonenes egenandeler regnes med.
– Dette er en milepæl for forskningssamarbeidet på Campus Ås. Med disse midlene kan vi nå systematisk fange opp lovende forskningsresultater og omsette dem til konkrete verdier for samfunnet. Nofima har allerede flere spennende prosjekter som er aktuelle, sier administrerende direktør Bente Torstensen i Nofima.
Nofima skal gjennom et tett samarbeid teknologioverføringskontorene Ard Innovation, Valide og Norinnova jobbe frem kommersialiserbare løsninger av gode ideer..
– Dette er en unik mulighet til å styrke innovasjonsarbeidet vårt. Som ansvarlig for kommersialiseringsarbeidet i Nofima ser jeg stort potensial i å samarbeide tettere med de andre forskningsmiljøene på Campus Ås. Sammen står vi sterkere i arbeidet med å skape nye, bærekraftige løsninger for matproduksjon, sier Bård Thomas Østvang, divisjonsdirektør for Sjømat i Nofima.
Midlene skal brukes i 2025 og 2026, og målet er å identifisere og utvikle forskningsresultater som kan gi grunnlag for nye bedrifter, produkter og tjenester.
– Regjeringen har styrket støtten til teknologioverføringsarbeidet ved forskningsorganisasjonene, slik at lovende forskingsresultater kan bli utviklet og gi grunnlag for nye næringer, omstilling og vekst i næringslivet, sier næringsminister Cecilie Myrseth fra Arbeiderpartiet.
Nøkkelord
Kontakter
Bente E. TorstensenAdministrerende direktør
Tel:+47 913 28 341bente.torstensen@nofima.noBård Thomas ØstvangNofima
Tel:+47 95261478bard.thomas.ostvang@nofima.noNofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
Has documented cause of kidney stones in rainbow trout26.6.2025 12:39:57 CEST | Press release
Scientists at Nofima have investigated the impact of carbon dioxide in water on the development of kidney stones in farmed rainbow trout. The research shows a clear connection.
Har dokumentert at CO2 er en årsak til nyrestein hos oppdrettsørret26.6.2025 12:26:14 CEST | Pressemelding
Forskere ved Nofima har sjekket hva karbondioksid i vannet har å si for utvikling av nyrestein hos regnbueørret i oppdrett. Det er en soleklar sammenheng, viser forskningen.
New head of Nofima’s Fish Health Department19.6.2025 14:03:57 CEST | Press release
Kjetil Fyrand has moved from Pharmaq to Nofima and now leads the Fish Health Department.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom