Nofima og Campus Ås får millioner til kommersialisering av forskning
Forskningsrådet har bevilget over 15 millioner kroner til Campus Ås for å styrke kommersialiseringsarbeidet av forskningsresultater. Nofima får 3,54 millioner kroner av potten som skal bidra til økt verdiskaping fra offentlig finansiert forskning.

For første gang er hele Campus Ås samlet i én felles søknad, der NIBIO, NMBU, Nofima og Veterinærinstituttet går sammen om å styrke innovasjonsarbeidet. Totalt vil over 30 millioner kroner investeres i satsingen når institusjonenes egenandeler regnes med.
– Dette er en milepæl for forskningssamarbeidet på Campus Ås. Med disse midlene kan vi nå systematisk fange opp lovende forskningsresultater og omsette dem til konkrete verdier for samfunnet. Nofima har allerede flere spennende prosjekter som er aktuelle, sier administrerende direktør Bente Torstensen i Nofima.
Nofima skal gjennom et tett samarbeid teknologioverføringskontorene Ard Innovation, Valide og Norinnova jobbe frem kommersialiserbare løsninger av gode ideer..
– Dette er en unik mulighet til å styrke innovasjonsarbeidet vårt. Som ansvarlig for kommersialiseringsarbeidet i Nofima ser jeg stort potensial i å samarbeide tettere med de andre forskningsmiljøene på Campus Ås. Sammen står vi sterkere i arbeidet med å skape nye, bærekraftige løsninger for matproduksjon, sier Bård Thomas Østvang, divisjonsdirektør for Sjømat i Nofima.
Midlene skal brukes i 2025 og 2026, og målet er å identifisere og utvikle forskningsresultater som kan gi grunnlag for nye bedrifter, produkter og tjenester.
– Regjeringen har styrket støtten til teknologioverføringsarbeidet ved forskningsorganisasjonene, slik at lovende forskingsresultater kan bli utviklet og gi grunnlag for nye næringer, omstilling og vekst i næringslivet, sier næringsminister Cecilie Myrseth fra Arbeiderpartiet.
Nøkkelord
Kontakter
Bente E. TorstensenAdministrerende direktør
Tel:+47 913 28 341bente.torstensen@nofima.noBård Thomas ØstvangNofima
Tel:+47 95261478bard.thomas.ostvang@nofima.noNofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Handbooks on crowding salmon have been launched5.11.2025 11:07:33 CET | Press release
Nofima and the Institute of Marine Research have released two handbooks focused on measuring and monitoring the welfare of salmon during crowding—one tailored for tanks and the other for marine net pens.
Håndbøker om trenging av laks er lansert5.11.2025 10:19:14 CET | Pressemelding
Nofima og Havforskningsinstituttet har laget to håndbøker om måling og overvåkning av laksens velferd under trenging. De har laget en for kar og en for merder.
Torsk i garn: Jo kortere tid, jo bedre kvalitet – og dyrevelferd4.11.2025 10:09:40 CET | Pressemelding
«Alle» vet jo at fisk som står lenge i garnet får dårligere kvalitet enn fisk som hales etter kort tid. Men hvor lenge kan den stå før det begynner å gå ut over både dyrevelferd og kvalitet
Fra frykt til tillit: Åpenhet kan gjøre mat prosessert med høyteknologi til det neste store30.10.2025 09:28:15 CET | Pressemelding
Forbrukere ønsker bærekraftig, sunn og praktisk mat. Men vi frykter det vi ikke forstår oss på. Mat prosessert med høyteknologi, for eksempel.
Smaken av gresskar30.10.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Gresskar blir stadig mer populært på norske middagsbord, og utvalget vokser for hvert år. Nå har Nofimas smaksdommere bedømt syv utvalgte matgresskar – slik at det skal bli enklere å velge den beste sorten til suppen, gryten eller paien.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom