Tusenvis skrev under mot vannkraft i verna vassdrag
Flere tusen sier nei til utbygging av verna vassdrag i en underskriftskampanje Naturvernforbundet har levert til politikere i Stortingets energi- og miljøkomité. Den viser at det er stor folkelig motstand mot slik utbygging. I morgen kommer saken til behandling.
– Å åpne for utbygging i verna vassdrag er respektløst, kunnskapsløst og historieløst. Vi trenger mer fri natur – ikke mindre! Dette er siste skanse mot fullstendig nedbygging av vår unike vassdragsnatur, sier Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen.
4862 personer har skrevet under på Naturvernforbundets underskriftskampanje “Vern vassdragene!” som ble overlevert til Une Bastholm, Lars Haltbrekken, Ola Elvestuen og Sofie Marhaug den dagen Stortinget skulle behandle stortingsmeldinga Norsk handlingsplan for naturmangfold. I morgen avleverer Stortingets energi- og miljøkomité sin innstilling i saken.
Før jul ble det også sendt et brev til stortinget fra hele 11 miljøorganisasjoner med over 1 million medlemskap om å si nei til utbygging i verna vassdrag.
Hvorfor kommer saken opp nå?
I stortingsmeldingen Førebudd på flaum og skred, som skal behandles i Stortinget den 11. februar, åpnes det opp for utbygging av verna vassdrag dersom dette gir vesentlig flomdemping og verneverdiene ikke vil bli påvirka nevneverdig.
Dersom Stortinget vedtar stortingsmeldingen slik den er formulert i dag, vil det bety en alvorlig svekkelse for de verna vassdragene. Dette bør få alle alarmer til å gå hos de som vil – og har ansvar for å – ta vare på vår fantastiske elvenatur.
Umulig å bygge uten å forringe verneverdiene
Ved kraftutbygging i verna vassdrag vil tapet av natur være stort. Dersom et kraftverk skulle hatt flomdempende effekt, vil det kreve store kraftanlegg og magasiner. I tillegg kommer arealinngrep fra veier, trafoer og linjenett. Begrepet «skånsom utbygging» brukes for å grønnvaske kraftutbygging, men tåkelegger de negative konsekvensene for naturmangfoldet.
– Det er ikke mulig å bygge vannkraftverk i flomdempingens navn uten å påvirke verneverdiene nevneverdig, fortsetter Gulowsen.
– Derfor er dette er en helt unødvendig omkamp der naturen nok en gang blir taperen. Vi mener at andre flomdempende tiltak må prioriteres, og at politikerne bør velge natur og brusende elver framfor fortsatt bit for bit utbygging.
Nøkkelord
Kontakter
Truls GulowsenLederNaturvernforbundet
Tel:90107904tg@naturvernforbundet.noLenker
Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet
Norgespris - tapt mulighet for energisparing31.1.2025 12:48:19 CET | Pressemelding
På sin første dag som ettpartiregjering lanserte Støre og Aasland en ny strømordning, med 40 øre/kWh i den såkalte Norgesprisen. – Skuffende korttenkt, og en tapt mulighet for energisparing, sier Pernille Bonnevie Hansen, nestleder Naturvernforbundet.
Krever opphevelse av Viken Park-vedtak24.1.2025 10:21:42 CET | Pressemelding
I en klage til Fredrikstad kommune krever Naturvernforbundet i Østfold at vedtaket om næringsområdet Viken Park oppheves. Det er gjort flere saksbehandlingsfeil i saken, skriver organisasjonen i klagen som ble sendt 23. januar.
Klimakuttene går for sakte: Nå må politikerne handle ut ifra kunnskapen de får22.1.2025 13:57:22 CET | Pressemelding
En ny rapport fra miljødirektoratet viser at det nå haster å komme i gang med reelle tiltak for å kutte klimautslippene - særlig på hjemmebane.
Krever utvidelse av nasjonalparken i Øvre Pasvik16.1.2025 07:09:00 CET | Pressemelding
– Vi må verne det som er igjen av urskog og verdifulle naturskoger i Øvre Pasvik. Disse sjeldne skogene utsettes fortsatt for inngrep, blant annet hogges eldgamle furuer til flis til bruk som brensel, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.
Fortsetter aggressiv olje- og gasspolitikk14.1.2025 14:05:00 CET | Pressemelding
I dag har regjeringen kunngjort at de tilbyr 53 nye utvinningstillatelser, eller letelisenser, til oljeselskapene på norsk sokkel.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom