Nye gener skal få fart på fjellreven
Innavlen blant fjellrevene må reduseres for at den sterkt truete arten skal bli i stand til å stå på egne bein i Norge. I vinter settes 29 valper ut på Hardangervidda og i Sylan for å bidra med nye gener i bestandene.

20 fjellrever fra avlsstasjonen på Sæterfjellet i Oppdal er nettopp satt ut på Hardangervidda. Snart får ytterligere 9 et nytt hjem i Sylan på grensa mot Sverige. Felles for disse bestandene er problemer knyttet til innavl. Det kan føre til at størrelsen på valpekullene går ned, og at færre individer overlever. Håpet er at økt genetisk mangfold skal gi flere fødsler.
– Derfor setter vi nå ut fjellrev som ikke er i nær slekt med de som allerede lever der, sier seniorforsker Craig Jackson i Norsk institutt for naturforskning (NINA).
Den effektive bestanden er for lite effektiv
Data fra Hardangervidda viser at antall individer økte jevnt etter at Avlsprogrammet for fjellrev begynte å sette ut valper der i 2014. Da var arten så godt som utryddet fra fjellområdet, mens bestanden nå er estimert til å være rundt 40 voksne individer. Problemet er at det forskerne kaller den effektive bestandsstørrelsen ikke holder tritt med økningen i antall individer.
– Den effektive bestandsstørrelsen er et mål på hvor genetisk robust en bestand er. Den påvirkes blant annet av hvor stor andel av voksne fjellrever som bidrar til å få unger, og dermed fører genene sine videre, forklarer genetiker Øystein Flagstad i NINA.
I 2018 begynte den effektive bestanden å stagnere. I dag er den estimert til å bestå av om lag ti fjellrever.
Tenker mer langsiktig
I begynnelsen handlet avlsprogrammet mest om å reetablere flere delbestander av fjellrev. Selv om langt de fleste delbestandene i Norge vokser, ser vi samtidig høy risiko for innavl.
– Målet er at fjellreven skal kunne stå på egne bein etter hvert, uten at vi trenger å avle fram og sette ut rev. For å lykkes, må vi gi fjellrevreven et best mulig utgangspunkt gjennom å bygge bestander med høy genetisk variasjon og sikre at hver bestand har flere ubeslektede stamfedre og -mødre sier Flagstad.
Siden starten i 2005 er 494 valper fra avlsprogrammet for fjellrev satt ut i den norske fjellheimen. Det inkluderer de ni som snart er på plass i Sylan. Ved årtusenskiftet var det kun mellom 40 og 60 voksne fjellrever igjen i hele Fennoskandia (Norge, Sverige og Finland). I dag er det omtrent ti ganger så mange.
Nøye utvalgte områder
Områdene hvor valpene settes ut er nøye utvalgt. Tidligere prioriterte forskerne og forvaltningen områder hvor det var få eller ingen fjellrever fra før. Nå er de mer opptatt av å styrke allerede eksisterende bestander.
– Både Hardangervidda og Sylan er i utgangspunktet relativt store kjernebestander av fjellrev, men trenger at flere individer bidrar til reproduksjonen. Valpene som ble født i avlsstasjonen i fjor sommer har gener som vil øke mangfoldet i disse områdene, forklarer Jackson.
Avlsprogrammet for fjellrev henter avlsdyr fra ulike fjellområder i Norge. Det sikrer at den gjenværende genetiske variasjonen i den fennoskandiske fjellrevbestanden bevares og er representert i revene som settes ut fra avlsprogrammet. Nye avlsdyr blir fanget inn fra det fri når det er behov for det.
Like store som foreldrene
I januar-februar er valpene i avlsstasjonen på Sæterfjellet omtrent 8 måneder gamle. På dette tidspunktet er de like store som foreldrene og i stand til å klare seg på egenhånd. Da blir de fanget inn.
– Alle valpene får en helsesjekk og parasittbehandling. Deretter blir de transportert til fjellområdet der de skal slippes fri. Fjellrevene blir satt ut ved kjente fjellrevhi som vi vet har blitt brukt av fjellrev tidligere, forteller NINA-forsker Kristine Ulvund.
Avlsprogrammet er en helt sentral del av arbeidet med å bevare fjellreven. I kombinasjon med støttefôring, har vi klart å reetablere flere og større delbestander fra sør til nord i Norge og til og med bidratt til reetablering av en fjellrevbestand i Finland. Prosjektet finansieres av Miljødirektoratet og driftes av NINA.
Nøkkelord
Kontakter
Craig R. JacksonForskerNINA terrestrisk økologi
Tel:+47 467 89 030craig.jackson@nina.noØystein FlagstadSeniorforskerRovdata
Tel:+47 917 18 309oystein.flagstad@nina.noBilder




Lenker
Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Villaksens gener bør fryses for framtida14.4.2025 07:40:00 CEST | Pressemelding
Genbanker blir viktigere enn noen gang for å bevare mangfoldet i villaksens gener. Å fryse ned melke er den mest effektive metoden, slår ekspertgruppe fast.
Mer hogst truer naturmangfoldet - også om det skjer med lukket hogst11.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Redusert omfang av flatehogst kan være bra for naturmangfoldet, men alternativene kan også føre til at naturskog som ellers hadde fått stå urørt vil hogges, viser ny rapport.
Nå vet vi mer om hvor mye tamrein bjørnen spiser3.4.2025 07:45:00 CEST | Pressemelding
Ny forskning gir bedre oversikt over hvor mye tamrein en bjørn faktisk spiser, og hvilke bjørner som gjør skade. Kunnskapen gjør det mulig å beregne erstatningen for drepte tamrein mer presist.
Antall bjørner i Norge fortsetter å øke2.4.2025 11:31:54 CEST | Pressemelding
I fjor ble det påvist 191 brunbjørner i Norge. Dette er det høyeste antallet påvist siden den landsdekkende DNA-overvåkingen startet i 2009. Estimatet på antall binner med årsunger øker også, men bestanden er under den nasjonale bestandsmålsettingen på 13 årlige bjørnekull.
Irske havørner på egne vinger26.3.2025 13:34:08 CET | Pressemelding
Siden 2007 har nøyaktig 200 norske havørnunger fått et nytt hjem i Irland. Til sommeren sendes siste ungekull over til den grønne øya, det markerer slutten på gjeninnføringen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom