Foreslår tidenes mest begrensede laksefiske
Miljødirektoratet foreslår stopp i sjølaksefisket i Finnmark fra i år, og å begrense fisket ytterligere i tre fjorder og 42 elver over hele landet.

– Fordi det de siste årene har kommet historisk få laks inn til norskekysten ser vi oss nødt til å foreslå store begrensinger i årets laksefiske, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.
Miljødirektoratet har sendt ut forslag til endringer i laksefisket i sjø og elv (se tre vedlegg til pressemeldingen). Forslaget omfatter innstramninger for totalt ni sjøområder og 42 elver. Seks av de ni sjøområdene ligger i Finnmark. Fristen for å gi innspill til forslaget er 14. mars 2025, og endringene skal tre i kraft fra årets fiskesesong.
Viktige lakseelver berørt
Mange viktige lakseelver får innført strenge restriksjoner på laksefisket, dersom Miljødirektoratets nye forslag til fiskebestemmelser blir vedtatt. Blant disse er Numedalslågen, Mandalselva og Suldalslågen i sør, de store lakseelvene i Trøndelag og noen elver i Finnmark. Det er også flere elver i Vestland og Møre og Romsdal som får strengere begrensninger enn i dag.
– Laksebestandene i mange av elvene der vi foreslår strengere begrensninger i fisket, er avhengige av at mye stor hunnlaks ikke blir fisket opp og får deltatt i gytingen. Stor hunnlaks legger grunnlaget for mange lakseunger, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Kritisk for laksen i Tana
Miljødirektoratet foreslår også at det ikke lenger blir noe laksefiske i sjø i Finnmark, hvor den kritiske situasjonen for laksen i den store Tanaelva er årsaken.
– Tanaelva er en av verdens viktigste lakseelver. Fordi laks fra Tanavassdraget fiskes i sjølaksefisket i hele Finnmark, er tilstanden til laksebestandene i Tanavassdraget i stor grad styrende for hvilket laksefiske som kan tillates i sjøen i hele Finnmark, sier Ellen Hambro.
Tre rekorddårlige år siden 2021
Det mest omfattende sjølaksefisket vi har i Norge er i Namsfjorden i Trøndelag. Her foreslår Miljødirektoratet å utsette fiskestarten med fem dager, til 15. juni. Den ukentlige fisketiden foreslår direktoratet å redusere med en fjerdedel sammenlignet med i dag, i perioden fra 15. juni til 1. juli. I tillegg er det foreslått noen mindre innstramninger i sjølaksefisket i Nordfjord i Vestland og i Kvænangen i Troms.
– Den gangen de gjeldende bestemmelsene for laksefisket ble innført var det langt mer laks som kom tilbake til kysten fra havet enn det er nå. Det er derfor behov for å redusere fisket. De tre dårligste lakseårene historisk sett har vært i perioden etter 2021, sier Hambro.
Har tidligere varslet føre var-strategi
Miljødirektoratet har tidligere varslet at det er behov for strengere reguleringer, og en føre-var-strategi for laksefisket. Dette innebærer et mer avgrenset fiske i starten av sesongen, med mulighet for å åpne for mer fiske senere dersom innsiget av laks viser seg å være godt nok.
– Gjennom å foreslå en mer forsiktig start på laksefisket, ønsker vi blant annet å redusere risikoen for at vi akutt må stenge fisket i mange elver tidlig i sesongen, slik vi så oss nødt til i fjor. Vi håper at dette kan bedre forutsigbarheten både for de som leier ut fiskerettigheter og for de som kjøper rettighetene til å fiske, sier Hambro.
Her er de 42 elvene hvor Miljødirektoratet foreslår innstramninger i laksefisket:
- Agder: I Tovdalselva, Otra, Mandalselva og Lygna foreslås justerte fisketider og/eller kvoter.
- Akershus: I Åroselva foreslås døgnkvote og forbud mot å avlive laks større enn 80 cm.
- Finnmark: Forslag om redusert fisketid i Børselv, Bergebyelva, Vestre Jakobselv og Komagelva.
- Møre og Romsdal: Korsbrekkelva, Eira, Osenvassdraget, Surna og Raumavassdraget: Forslag om justerte fisketider og/eller kvoter. Forslag om kun sjøørretfiske i Rauma. Tafjordelva foreslås ikke åpnet for fiske.
- Rogaland: Suldalslågen, Vikedalselva: Forslag om utsatt fiskestart og justerte kvoter. Storelva i Sauda foreslås ikke åpnet for fiske.
- Trøndelag: Orkla, Gaula, Nidelva, Stjørdalselva, Verdalselva, Steinkjervassdraget og Namsenvassdraget: Forslag om justerte fisketider og/eller kvoter.
- Vestfold: Numedalslågen: Forslag om justerte fisketider og/eller kvoter.
- Vestland: Oselva, Modalselva, Haugsdalselva, Vikja, Nærøydalselvi, Songdalselva, Daleelva (Høyanger), Gaula (Sunnfjord), Nausta, Åelva/Ommedalselva, Hopselva, Gloppen, Strynelva, Eidselva og Hjalma: Forslag om justerte fisketider og/eller kvoter.
- Østfold: Glomma: Forslag om justerte kvoter.
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa
Tel:40 10 38 00presse@miljodir.noRoald Lund FleinerSenior kommunikasjonsrådgiver, Miljødirektoratet
Tel:91302938roald.fleiner@miljodir.noDokumenter
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Andre språk
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
SNO har felt en bjørn i Jarfjord2.7.2025 12:48:11 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet vil nå samle mer informasjon og vurdere kunnskapen som foreligger, og deretter gjøre en helhetlig vurdering av situasjonen.
Følg pukkellaks-fangsten fra dag til dag1.7.2025 14:57:26 CEST | Pressemelding
I sommer ventes storinvasjon av pukkellaks til norske elver. Du kan følge fangsten av den uønskede fremmedarten på Miljødirektoratets nettside.
Følg pukkellaks-fangsten frå dag til dag1.7.2025 14:57:26 CEST | Pressemelding
I sommar er storinvasjon venta av pukkellaks til norske elvar. Du kan følgje fangsten av den uønskte framandarten på Miljødirektoratets nettside.
Forbereder bjørnefelling i Jarfjord1.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet besluttet i forrige uke å iverksette felling av bjørnen som angrep en person i Jarfjord 23. juni. DNA-prøver viser nå mulig kjent individ og det jobbes videre med å identifisere riktig bjørn. Se oppdatert informasjon om status i saken under.
Fortsatt økt bruk av biodrivstoff i 202427.6.2025 10:44:24 CEST | Pressemelding
Mens salget av fossilt drivstoff faller, øker omsetningen av biodrivstoff. Det har aldri blitt brukt mer biodrivstoff i transportsektoren enn i 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom