– Dette betyr millioner til norsk TV- og filmproduksjon
Virke har i over ti år kjempet for at internasjonale strømmegiganter rettmessig skal gis ansvar for å investere i norske filmer og serier. Nå har Stortinget endelig fått på plass en ordning som gir den norske filmbransjen like konkurransevilkår som andre land i Europa, og mer norsk kvalitetsinnhold til publikum.

Onsdag ble det klart at det på Stortinget er bred tverrpolitisk enighet om å innføre en medfinansieringsordning som vil gi sårt tiltrengte midler til norske TV- og filmproduksjoner.
Dette betyr mer penger i produksjonskassa for de som produserer norsk innhold, i form av direkte investeringer fra strømmegiganter som Netflix, Disney eller Prime.
– Virke har i mer enn ti år jobbet for at Norge skal ha en rettferdig modell. Store strømmeaktører som tjener penger på det norske markedet, ved å ha norske seere som abonnenter, skal nå endelig få en rolle i kretsløpet og bidra tilbake igjen til at det blir laget nye norske filmer og serier, sier leder for Produsentforeningen i Virke, Åse Kringstad.
Større forutsigbarhet
Hun jubler for at ordningen nå endelig kommer på plass, og kaller det et av de viktigste filmpolitiske grepene i nyere tid.
Virke Produsentforeningen representerer alle de største produksjonsmiljøene i Norge.
Medfinansieringsordningen betyr i praksis at internasjonale strømmeaktører, som Netflix, Amazon og Apple+, skal investere direkte et beløp som tilsvarer 4 prosent av omsetningen deres i det norske markedet, inn i norske filmer, serier og dokumentarer.
– For bransjen vil dette bety mer penger, forutsigbarhet og muligheter. Det er penger som kan dyttes rett inn i norske TV- og filmproduksjoner, som vil gi rom for flere produksjoner, flere arbeidsplasser – som igjen vil sikre at norske forbrukere får se kvalitetsproduksjoner på norsk, sier Kringstad.
Strømmeselskapene skal kunne satse på større norske produksjoner, og investere høyere årlig beløp enn det som følger av forpliktelsen. Da kan investeringene sees over en 2-3-årsperiode.
Bedre forhandlingskort
Norge er det 17. landet i Europa som innfører en slik type ordning. På høy tid, mener Virke – som lenge har kjempet for at bransjen skal få like konkurransevilkår som produksjonsmiljøene i andre konkurrende land. Der har strømmetjenestene allerede måttet finansiere nytt nasjonalt innhold i en årrekke.
– Land som Danmark har allerede en slik ordning. Når Netflix skal investere i enten norsk eller dansk innhold, vil de jo først og fremst måtte velge å investere i land hvor de har lovforpliktelser å oppfylle. Og dermed har de norske produsentene hatt dårligere forhandlingskort enn de danske.
– Nå er konkurransevilkårene bedret, slik at de norske produksjonene stiller likt som prosjektene i Danmark, og alle de store landene i Europa. Det vil forhåpentligvis gi mer innhold på norsk og laget av norske produksjonsselskaper for alle som liker TV og film, sier Kringstad.
Nøkkelord
Kontakter
Kaja KirkerudSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:+47 402 43 840kaja.kirkerud@virke.noOm oss
Virke er handels - og tjenestenæringenes hovedorganisasjon. Våre 25 000 medlemsvirksomheter er ledende på alt fra å vaske gulv til å arrangere konserter, pleie eldre og ta vare på de yngste, selge mat, malerkoster, madrasser, og alt det andre vi har behov for. Handels- og tjenestenæringene gir hverdagen innhold.
Følg pressemeldinger fra Virke
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Virke
Gullruten 2025: Dette er de nominerte til Årets deltaker25.4.2025 08:10:00 CEST | Pressemelding
Fredag ble de ti nominerte til Årets deltaker offentliggjort hos God morgen Norge på TV 2. Vinneren er det publikum som skal bestemme.
Enighet i forhandlingene med LO og YS23.4.2025 19:50:44 CEST | Pressemelding
Onsdag 23. april ble LO og YS enige med Hovedorganisasjonen Virke i årets lønnsoppgjør.
Dette er de nominerte til Gullruten 202510.4.2025 14:28:34 CEST | Pressemelding
Torsdag 10. april ble de nominerte og den nye programlederen til Gullruten 2025 presentert.
Sen påske og høye råvarepriser påvirker matprisveksten10.4.2025 08:18:42 CEST | Pressemelding
Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer gikk ned med 0,7 prosent fra februar til mars, mens årsprisveksten ble påvirket av sen påske og endte på 8,7 prosent. Det viser den siste konsumprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Her er de nominerte til Gullrutens Fagpris 20254.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Gullrutens Fagpris er bransjeprisen for de ulike fagfunksjonene bak kamera. Fagprisen deles ut på Ambassaden i Oslo mandag 28. april 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom