Kontroll av barneprodukter hos TEMU: Fant farlige og forbudte miljøgifter
8 av de 13 produktene som Miljødirektoratet kjøpte inn fra TEMU for kontroll, inneholdt flere helse- og miljøfarlige stoffer. Produktene er forbudt å selge i Norge.
I alt 13 produkter som sandaler, smykker og rangler til barn ble kjøpt inn og sendt til analyse i laboratorium for å sjekke om de inneholdt miljøgifter som er strengt regulert i Norge og Europa. Vi sjekket også om de var riktig merket.
Flere giftige stoffer i samme produkt
I undersøkelsen fant vi at flere av produktene inneholdt flere ulike miljøgifter. Et armbånd inneholdt både kadmium, bly, klorparafiner og ftalater over tillatt grenseverdi.
-Regjeringen er opptatt av at varene vi kjøper på nett skal være trygge og bærekraftige. Det er alvorlig at produktene på TEMU i denne kontrollen inneholder farlige og forbudte miljøgifter, og spesielt når disse er laget for barn. Jeg oppfordrer folk til å handle andre steder enn på TEMU, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Miljødirektoratet valgte å kontrollere produkter som består av plastmateriale og metall da slike materialer potensielt inneholder de mest farlige miljøgiftene. Stoffene som ftalater og kortkjedede klorparafiner brukes i plastmateriale (PVC ), og kadmium og bly i metaller brukes ofte i smykker.
-Disse miljøgiftene har lenge vært strengt regulert fordi de er skadelige for helse og miljø. Når de er over grenseverdier, er produktene forbudt å selge både i Norge og Europa, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
Kadmium i smykker til barn
Av produktene vi kontrollerte, var det ett smykke som inneholdt 88 % kadmium.
Kadmium er både akutt og kronisk giftig for mennesker, og flere kadmiumforbindelser er kreftfremkallende. Når kadmium først er tatt opp i kroppen, tar det svært lang tid før det skilles ut. Små mengder kan skade leveren, lungene, nyrene og skjelettet.
Stoffet mistenkes i tillegg å kunne skade forplantningsevnen og kunne gi fosterskader. I miljøet påvirker kadmium både planter og dyr siden planten tar opp tungmetallet, og dyr spiser planter, som igjen kan føre til helseskader hos dyr.
Kadmium alvorlig for barn
Kadmium kan sette barns helse i akutt fare. Barn har en tendens til å putte ting i munnen, og smykker som inneholder kadmium kan dermed føre til høy risiko for opptak av dette giftige metallet i kroppene til barn.
Stoffer som gjør plast mykt
I plastsandaler til barn og et fotballarmbånd fant vi miljøgiftene ftalater og klorparafiner som var langt over tillatte grenseverdier. Disse stoffene kan påvirke hormonsystemet og reproduksjonsevnen hos både mennesker og dyr. De er også vist kreftfremkallende i forsøk.
Felles for begge miljøgiftene er at de ikke brytes ned, og de hoper seg opp i næringskjeden. I tillegg er klorparafiner giftig for vannlevende organismer og kan føre til skader på lever og nyrer hos dyr.
Produkter manglet påkrevd merking
Leker skal være CE-merket for å lovlig kunne selges i EU. CE-merking betyr at et produkt samsvarer med de forskrifter og lovkrav som stilles til produktet. Flere av produktene manglet CE-merking og annen påkrevd merking. Vi ser ofte mangelfull merking på produkter fra nettbutikker og plattformer som opererer utenfor Europa.
Hva gjør Miljødirektoratet?
Miljødirektoratet har kontaktet TEMU der vi opplyser om funnene og ber dem stanse salget av produktene. TEMU har etter vår henvendelse svart og fjernet produktene fra deres nettside.
Miljødirektoratet vil fortsette å gjennomføre kontrollaksjoner, både av utenlandske og norske nettbutikker. Hovedfokuset vil være å kontrollere produkter som har risiko for å inneholde miljøgifter.
Råd til forbrukere
Resultatene fra kontrollen med produkter fra TEMU samsvarer med tidligere funn fra kontroller av andre nettbutikker som opererer fra land utenfor Europa, slik som f.eks. SHEIN, Fruugo og Wish.
-Selv om produktene er produsert i land med svakere miljøkrav og reguleringer enn i Europa, må de følge vårt regelverk og være lovlige å selge her. Men forbrukere bør være klar over at det kan innebære en større risiko å kjøpe varer fra nettbutikker som opererer utenfor Europa. Våre kontroller avdekker nok bare toppen av isfjellet, sier Ellen Hambro.
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Lenker
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Andre språk
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Havnivåstigning: Noreg er dårleg førebudd3.2.2025 09:19:28 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet etterlyser at éi statleg styresmakt får ansvaret for arbeidet med å tilpasse samfunnet til eit stigande havnivå.
Havnivåstigning: Norge er dårlig forberedt3.2.2025 09:19:05 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet etterlyser at én statlig myndighet får ansvaret for arbeidet med å tilpasse samfunnet til et stigende havnivå.
Foreslår tidenes mest begrensede laksefiske31.1.2025 16:36:31 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår stopp i sjølaksefisket i Finnmark fra i år, og å begrense fisket ytterligere i tre fjorder og 42 elver over hele landet.
Foreslår det mest avgrensa laksefisket i historia31.1.2025 16:36:31 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår stopp i sjølaksefisket i Finnmark frå i år, og å avgrense fisket ytterlegare i tre fjordar og 42 elvar over heile landet.
Gaupejakta starter: Vil ha færre skadeskytinger31.1.2025 13:23:24 CET | Pressemelding
Med kurstilbud fra Norges jeger- og fiskerforbund (NJFF) til jegere og kontroll av skuddplasser håper Miljødirektoratet å gjøre noe med den høye andelen skadeskytinger i gaupejakta.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom