Drop-in-bryllup i 59 kirker på valentinsdagen
Rekordmange kirker inviterer par til å gifte seg på drop-in på valentinsdagen. Seremonien for alle som ønsker seg enkel og personlig, men samtidig høytidelig feiring av kjærligheten.

Hvert år er det mange kirker som åpner dørene for drop-in-bryllup på valentinsdagen, 14. februar. I fjor ble 49 par gift på alle hjerters dag.
I år er det flere muligheter enn noen gang, fra Vadsø i nord til Mandal i sør.
Et drop-in-bryllup i Den norske kirke er helt enkelt, men like stort som et tradisjonelt bryllup. I et vakkert kirkerom gir paret hverandre sitt løfte om å elske og ære hverandre. Etter å ha giftet seg i drop-in-bryllup, er det flere par som beskriver vielsen som nær, personlig og høytidelig.
– Menighetene legger til rette for at mennesker skal få feire kjærligheten på en måte som oppleves personlig og høytidelig for alle par, sier Harald Hegstad som er leder i Kirkerådet i Den norske kirke.
Bryllupsseremonien består av vakker musikk, tekstlesning fra Bibelen, en kort tale fra presten, ekteskapsløfter, forbønn og velsignelse.
Så langt er det 59 kirker som inviterer på valentinsdagen. Se oversikt over alle kirkene lenger nede i saken.
Gratis å gifte seg der man bor
Når en kirke inviterer til drop-in-bryllup, kreves ingen påmelding. Flere menigheter forteller at mange par tar kontakt med kirken for å holde av tid likevel. Par som vurderer å benytte anledningen, oppfordres derfor til å ta kontakt med kirken for å sikre seg ønsket tidspunkt.
– Så lenge prøvingsattest er med, er det lov å stille i joggesko om de vil, forteller Hegstad.
Han forklarer til at det alltid er gratis å gifte seg i kirken der en bor, dersom minst en i paret er medlem i Den norske kirke. Det er også alltid mulig å be om en helt enkel seremoni, når som helst i året.
– Et bryllup kan gjennomføres på en hverdag eller i helg, på kontoret eller i kirken. Det må ikke nødvendigvis koste veldig mye penger og kreve årevis med planlegging. I et kirkebryllup får du si ja til din kjære – og å få Guds velsignelse over ekteskapet, fortsetter Hegstad.
Kan rekke å få godkjent papir
Alle som skal gifte seg trenger en prøvingsattest. Den er gyldig i fire måneder og viser at man oppfyller kravene for å inngå ekteskapet.
– Nesten halvparten av søknadene vi får inn digitalt blir behandlet automatisk og disse får svar umiddelbart, sier Roar Sellevoll som er avdelingsdirektør for Folkeregisteret.
– Dette vil ofte gjelde der hvor begge er norske statsborgere og ikke har vært gift tidligere, forklarer Sellevoll.
Trykk her for å lese mer om hvorfor noen søknader tar lenger tid å få godkjent.
Disse kirkene arrangerer drop-in-bryllup på valentinsdagen i år:
Agder: Fjære (Grimstad), Mandal, Oddernes (Kristiansand)
Akershus: Gjerdrum, Greverud, Jessheim, Nannestad, Nes, Ås, Asker, Helgerud, Høvik, Jevnaker, Eiksmarka, Eidsvoll
Buskerud: Ål, Norderhov (Ringerike), Holmen (Sigdal), Skjønne, Nore, Tunhovd, Ulvdal
Finnmark: Vadsø
Innlandet: Stange, Gran (Hadeland), Åmot (Rena)
Møre og Romsdal: Ulstein, Kirkelandet (Kristiansund)
Nordland: Gildeskål, Hunstad (Bodø), Rønvik (Bodø)
Oslo: Bøler, Paulus, Sørkedalen, Ullern, Gamle Aker
Rogaland: Egersund, Høle, Høyland, Riska, Forsand, Tasta, Sandnes, Time, Julebygda
Trøndelag: Heimdal
Vestland: Birkeland (Bergen), Erdal, Nedstryn, Tysnes, Årdal, Farnes
Østfold: Asak (Halden), Askim, Fredrikstad domkirke, Gamle Glemmen (Fredrikstad), Jeløy (Moss), Rygge, Skjeberg
Nøkkelord
Kontakter
Anders Emil KaldholPressekontakt og rådgiver, avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:98801428ak547@kirken.noBilder

Om oss
65 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.
Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 75.000 er frivillige medarbeidere.
Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene og statsbudsjettet.
Mer himmel på jord
Følg pressemeldinger fra Den norske kirke
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Den norske kirke
Historiske Samiske kirkedager åpnet27.6.2025 18:10:58 CEST | Pressemelding
I Alta er Samiske kirkedager nå i gang. Tilreisende fra tre nordiske land, men først og fremst fra Sápmi, er på plass i Nordlyskatedralen og Alta for å bli inspirert, begeistret, provosert, oppløftet og kanskje litt klokere.
Ny strategi skaper forventninger24.6.2025 09:41:00 CEST | Pressemelding
– Et livssynsåpent samfunn handler ikke om at Den norske kirke skal gjøre mindre, men at flere kan bidra med mer, sier Harald Hegstad om regjeringens nye strategi for det livssynsåpne samfunn.
Sikrer Svalbard-kirken: – Et viktig løft for nærvær og beredskap i nord17.6.2025 15:15:56 CEST | Pressemelding
Den norske kirke har fått gjennomslag i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett. AP, SV og SP er enige om å bevilge 1,5 millioner kroner ekstra til kirkens arbeid på Svalbard for å sikre beredskap og tilbud på hele øygruppen.
Lægdene, Norbye og Skoglund videre som bispekandidater13.6.2025 10:30:00 CEST | Pressemelding
Etter en rådgivende avstemming blant seks kandidater, er det nå tre kandidater til å bli biskop i landets nordligste bispedømme. Ny biskop tilsettes av Kirkerådet 18. september.
Klokkeringing og festgudstjenester – slik markeres pinse i kirken6.6.2025 14:06:09 CEST | Pressemelding
Det er pinse i helgen, til minne om da disiplene til Jesus fikk Den hellige Ånd. – Du ser den ikke, men du ser hva den gjør, forklarer biskop Ragnhild Jepsen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom