Hafslund

Karbonfangst i Oslo realiseres!

Del

Hafslund Celsio har besluttet å gjenoppta karbonfangstprosjektet på Klemetsrud i Oslo. Sammen med Aker Solutions og SLB Capturi skal de bygge et av verdens første fullskala karbonfangstanlegg på avfallsforbrenning. Anlegget er i drift innen tredje kvartal 2029.

Fremtidige karbonfangst og avfallsforbrenningsanlegg på Klemetsrud
Fremtidige karbonfangst og avfallsforbrenningsanlegg på Klemetsrud Hafslund Celsio AS

– Dette er en enorm milepæl. Jeg er svært stolt over at vi nå er klare til å gjenoppta realiseringen av et av Norges største og viktigste klima- og industriprosjekter, som også er kritisk for å sikre langsiktig konkurransekraft for avfallsforbrenning og fjernvarme i Oslo, sier Martin S. Lundby, administrerende direktør i Hafslund Celsio.
– Beslutningen markerer at den norske stat, Oslo kommune og Hafslund Celsios eiere – Hafslund, Infranode og HitecVision – er klare til å starte byggingen av karbonfangstanlegget og en CO2-terminal på Oslo havn, fortsetter Lundby.

– Karbonfangst på Klemetsrud vil kutte nesten 20 prosent av byens gjenværende fossile utslipp når anlegget etter planen startes i 2029 og er det suverent viktigste enkelttiltaket for at Oslo skal nå sine ambisiøse klimamål. Oslo er stor nok til en satsing som andre norske byer ikke kan, samtidig er vi er små nok til å teste ut helt nye løsninger større byer i resten av verden kan få nytte av, sier Eirik Lae Solberg, byrådsleder i Oslo.

Karbonfangstanlegget som lanseres i dag, vil fange 350 000 tonn CO2 årlig, hvor om lag 50 % innebærer permanent karbonfjerning fra atmosfæren og 50 % er redusert utslipp av fossilt CO2. Som en del av det nasjonale Langskip-prosjektet vil den fangede CO2-en bli transportert og permanent lagret av Northern Lights JV, under havbunnen på sokkelen i Nordsjøen. Dette vil bidra til å redusere utslippet fra forbrenningsprosessen i tråd med Oslo kommunes klimastrategi for 2030.

Partnerskap

Hafslund Celsio har inngått en avtale med Aker Solutions AS og SLB Capturi Norway AS, som har opprettet et partnerskap og vil i fellesskap stå som leverandør av prosjektet.
– Vi er veldig fornøyde med å ha med oss Aker Solutions og SLB Capturi for å realisere dette store industriprosjektet. Det gir trygghet og styrke å samarbeide med sterke partnere med erfaring fra karbonfangst og –lagringssektoren i statens Langskip-prosjekt, og som kommer med tung erfaring og kompetanse opparbeidet gjennom store industriprosesser i inn- og utland. Sammen skal vi bygge et fangstanlegg som er i drift innen tredje kvartal 2029, avslutter Lundby.

–  I dag markerer vi en betydelig milepæl for Aker Solutions og CCS-industrien i Norge. Vi er stolte av å være en del av dette viktige prosjektet og ser frem til å bidra med effektiv prosjektgjennomføring, basert på tre tiår med erfaring i CCS-markedet. Prosjektet er et viktig testament for betydningen av offentlig og privat samarbeid for å bygge en industriell verdikjede for karbonfangst og -lagring. Prosjektet vil også betydelig bidra til å redusere utslipp og skape verdier både for industrien og for samfunnet for øvrig, sier Kjetel Digre, administrerende direktør for Aker Solutions.

– Standardisering og modularisering er avgjørende for å styrke det økonomiske aspektet ved karbonfangstprosjekter, uttalte Egil Fagerland, administrerende direktør i SLB Capturi. –  Vi er svært stolte av vårt samarbeid med Hafslund Celsio og Aker Solutions for å tilpasse vårt Just Catch design til prosjektets tekniske og økonomiske krav for å sikre realisering. Vi ser frem til å levere dette flaggskipprosjektet som en vellykket modell for industrielle avkarboniseringsprosjekter i Norge og over hele verden.

Partnerskapet skal etablere et karbonfangstanlegg på Klemetsrud i Oslo, som vil fange 90 % av all CO2 i røykgassen fra avfallsforbrenningsanlegget. Det vil etableres en lokal logistikkløsning som klargjør den fangede CO₂-en for utslippsfri transport til Oslo Havn, der det skal bygges en CO2-terminal. Derfra vil Northern Lights hente og transportere CO2 til deres terminal på Øygaarden utenfor Bergen, og videre til permanent lagring under havbunnen i Nordsjøen. På sikt vil terminalen på Oslo Havn også kunne tilby mellomlager og utskipingstjenester av CO2 fra andre karbonfangstprosjekter på Østlandet, og dermed være utløsende for flere etterfølgende CCUS-prosjekter.

Langskip og finansiering

– Jeg er glad for at dette klimaprosjektet kommer i gang igjen. CO2-fangst er nødvendig for å kutte utslippene fra denne type anlegg. Et vellykket prosjekt på Klemetsrud vil ha stor demonstrasjonsverdi for CO-fangst fra avfallsforbrenning nasjonalt og internasjonalt, sier energiminister Terje Aasland i forbindelse med signeringen av statsstøtteavtalen.

– Vi er stolte over tilliten Regjeringen og Stortinget, Oslo kommune og øvrige myndigheter har vist til dette industriprosjektet. Som en del av den norske stats demonstrasjonsprosjekt Langskip står den norske stat, Oslo kommune og Hafslund Celsio sammen om å realisere et av verdens første fullskala karbonfangstanlegg for avfallsforbrenning. Av Europas 500 avfallsforbrenningsanlegg er det mer enn 60 CCUS-prosjekter som følger med på utviklingen av pionerprosjekt i Oslo.
– Vi vil demonstrere for andre byer i Norge og internasjonalt hvordan fossile CO2-utslipp fra ansvarlig avfallshåndtering reduseres og bidrar til storskala CO22fjerning, samt være med på utviklingen av nye markeder og inntektsstrømmer fra karbonfjerning, sier Lundby.

Styringsrammen (P50) for realiseringen av Hafslund Celsios karbonfangstanlegg er satt til 8,3 milliarder kroner (2024-kroner). Den maksimale kostnadsrammen (P85) er satt til 9,5 milliarder kroner (2024-kroner). Gjennom støtteavtalen bidrar den norske staten med 2,5 milliarder kroner i investeringsstøtte (Capex). I tillegg kommer støtte til drift, transport og lagring over ti år. Oslo kommune investerer direkte 2,6 milliarder kroner gjennom preferanseaksjer i Hafslund Celsio, mens Hafslund Celsio selv investerer 4,3 milliarder kroner. Kostnadsrammen er økt med om lag 2,1 milliarder kroner (2022-kroner) siden prosjektet ble startet i 2022, men prosjektet har redusert kostnadene med om lag 1 milliard kroner siden prosjektet gikk over i en kostnadsreduserende fase i april 2023.

Investeringskostnader 2025

Kostnadsramme

P85

Statsstøtte

NOK 2,5 mrd.

Oslo kommune

NOK 2,6 mrd.

Hafslund Celsio

NOK 4,3 mrd.

Totalt

Nok 9,5 MRD

Statens forventede tilskudd på 4,4 mrd. (2024-kroner) består av investering- og oppstartstilskudd samt støtte til drift, transport og lagring i støtteperioden.

I tillegg til å fjerne fossil CO2, vil anlegget også fange CO2 som frigjøres fra forbrenning av biogent materiale, og dermed permanent fjerne CO2 fra det naturlige karbonkretsløpet. Dette åpner for muligheten til å selge karbonfjerningssertifikater (CDR) i det frivillige karbonfjerningsmarkedet (VCM), som er i sterk vekst. Når anlegget settes i drift, og den fangede CO2-en permanent lagres hos Northern Lights, vil dette bli en betydelig inntektskilde som er viktig for å finansiere selskapets egenandel, og som sikrer at dette er et lønnsomt prosjekt for Hafslund Celsio.  

Endelig investeringsbeslutning

Fredag 24. januar tok styret i Hafslund Celsio den endelige investeringsbeslutningen for realiseringen av karbonfangstprosjektet på Klemetsrud i Oslo. Mandag 27. januar ble statsstøtte avtalen, samt avtalen med SLB Capturi og Aker Solutions signert.

Fakta i saken:

  • 28. juni 2022 tok styret i Hafslund Oslo Celsio en investeringsbeslutning om å realisere karbonfangstprosjektet på Klemetsrud i Oslo.
  • 29. juni 2022 signerte selskapet statsstøtteavtalen og ble en del av Langskip- prosjektet.
  • 26. april 2023 ble karbonfangstprosjektet satt i en kostnadsreduserende fase på grunn av kraftig økning i kostnadsestimatene.
  • Bystyret i Oslo kommune besluttet sin andel av finansieringen i bystyret 23. oktober 2024.
  • 18. desember 2024. Stortinget vedtok regjeringens forslag til en justert statsstøtteavtale.
  • 24. januar 2024 tok styret i Hafslund Celsio den endelige investeringsbeslutningen om å etablere et karbonfangstprosjekt på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo.
  • 27. januar 2025 signerer selskapet avtale med Aker Solutions AS og SLB Capturi Norway AS i et partnerskap (Joint Venture) for å gjennomføre prosjektet.  
  • Karbonfangstanlegget vil fjerne 350 000 tonn CO2 årlig. Dette vil bli permanent lagret hos Northern Lights. Gjennom Langskip-prosjektet er Hafslund Celsio sikret lagringskapasitet i 10 år.
  • Anlegget vil være i drift innen tredje kvartal 2029.


For ytterligere spørsmål kontakt:

Hafslund Celsio

Truls E. A. Jemtland
Leder kommunikasjon, Hafslund Celsio

Tel: +47 920 29 480
truls.jemtland@celsio.no   

SLB Capturi

Hanne Rolén
Head of Communication and Sustainability
SLB Capturi
Tel: +47 990 02 571
hrolen@capturi.slb.com   


Aker Solutions

Mari Djupvik Bråthen
Media contact, New Energies
Tel: +47 95705437
mari.djupvik.brathen@akersolutions.com

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fremtidige karbonfangst og avfallsforbrenningsanlegg på Klemetsrud
Fremtidige karbonfangst og avfallsforbrenningsanlegg på Klemetsrud
Hafslund Celsio AS
Last ned bilde
Adm dir Hafslund Celsio
Martin Sleire Lundby
Hafslund
Last ned bilde
CEO Aker Solution
Kjetel Digre
Aker Solution
Last ned bilde
CEO SLB Capturi
Egil Fagerland
SLB Capturi
Last ned bilde

Lenker

Om Hafslund

Vi jobber "For en verden i balanse, med fornybart"

I Hafslund går vi på jobb hver dag for å sikre at Norge har tilgang på ren, fornybar energi – og dette er noe vi har gjort i hele 130 år. Hvert år produserer vi 21 TWh vannkraft fra våre anlegg, eller sagt med andre ord, vi forsyner over 2,6 millioner innbyggere med strøm. I tillegg leverer vi 1,9 TWh fjernvarme til 400 000 mennesker og bedrifter i Oslo og har en million nettkunder gjennom eierskapet i Elvia.

Andre språk

Følg pressemeldinger fra Hafslund

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Hafslund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Hafslund

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye