Dramatisk for sivile i Øst-Kongo
Tusenvis er tvunget på flukt etter at kampene mellom myndighetsstyrker og opprørsgrupper i DR Kongo har eskalert de siste dagene. – En glemt humanitær krise som stadig blir verre, sier CARE Norge.

Siden starten av januar har opprørsgruppen M23 trappet opp sine angrep og tatt kontroll over stadig flere områder i Øst-Kongo. Denne uken toppet det seg da gruppen tok byen Saké og nærmet seg Goma.
Flere flyktningeleire har havnet i kryssilden mellom myndighetene og M23.
– CARE har prosjekter i flere av de rammede flyktningeleirene. De humanitære konsekvensene er enorme. Flere tusen mennesker har blitt tvunget til å flykte på nytt, og oppholder seg hos familie, i kirker eller i skur. Vi er spesielt bekymret for sårbare kvinner og barn, som nå mangler alt av ressurser for å brødfø seg selv og familien. Det er en katastrofal situasjon for dem, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Også CAREs arbeid i landet har blitt påvirket.
– Internett har vært nede siden torsdag. Det gjør kommunikasjon vanskelig. Men vi har et kriseteam på plass slik at vi fortløpende kan vurdere vår respons, og de fleste av våre ansatte jobber nå hjemmefra, sier Georgsen.
Flere enn 178.000 mennesker skal ha blitt drevet på flukt de siste ukene. Til sammen er mer enn 400.000 mennesker drevet på flukt i Den demokratiske republikken Kongo, ifølge FN.
– Situasjonen i DR Kongo er en av verdens mest alvorlige og underrapporterte humanitære kriser. Når kampene trappes opp, gjør det en allerede kritisk situasjon enda verre. Vi følger situasjonen tett, og håpet er at ikke mer konflikt avler mer nød og lidelse enn vi allerede ser i landet, sier Georgsen.
Nøkkelord
Kontakter
Hilde Sofie PettersenLeder for kommunikasjon og samfunnCARE Norge
Tel:47370190hildesofie.pettersen@care.noIrene Thoresen RønoldSenior PR-rådgiverCARE Norge
Tel:48354814irene.ronold@care.noBilder

Om CARE Norge
CARE ble grunnlagt i 1945 og er nå en av verdens største hjelpeorganisasjoner, med prosjekter i 102 land. CARE Norge jobber med langsiktig utviklingsbistand og nødhjelp i 11 av disse landene, med jenter og kvinners rettigheter i fokus. CAREs bistand nådde mer enn 100 millioner mennesker i 2021.
Følg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
CARE skalerer opp jordskjelvrespons i Myanmar11.4.2025 15:24:47 CEST | Pressemelding
– Lidelsene er enorme, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
CARE og Norad med ny avtale for kvinners rettigheter globalt8.4.2025 10:39:37 CEST | Pressemelding
Over de neste fem årene skal 500 millioner kroner brukes til å fremme likestilling i land som Afghanistan, Burundi, Mali, Myanmar og Niger. – Kvinners rettigheter møter tilbakeslag verden over. Derfor er denne avtalen spesielt viktig nå, sier Kaj-Martin Georgsen.
Nødhjelp deles ut mens dødstallene stiger i Myanmar4.4.2025 13:11:05 CEST | Pressemelding
De katastrofale følgene av jordskjelvet blir tydeligere for hver time som går, forteller CARE i Myanmar.
Jordskjelvet i Myanmar: Etterlater kvinner i stor fare2.4.2025 15:56:14 CEST | Pressemelding
Når folk søker tilflukt på gata, øker risikoen for at jenter og kvinner utsettes for vold og overgrep betydelig.
Jordskjelvet i Myanmar: Vanskelig hjelpearbeid31.3.2025 15:05:59 CEST | Pressemelding
Mangel på drivstoff og strøm hindrer hjelpearbeidet. – Gjør det vanskelig å få på plass god nok kommunikasjon til å sikre en effektiv hjelpeinnsats, sier Kaj-Martin Georgsen i CARE Norge
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom