Innovasjon Norge støtter nytt pilotprosjekt for norsk lokalmat
Prosjektet skal øke offentlige innkjøp av norsk lokalmat.

Pilotprosjektet er en del av av landbruks- og matminister Geir Pollestads oppskrift for mer lokalmat og lokal drikke, som ble lagt frem forrige uke. Målet er å styrke mindre produsenters evne til å levere til det offentlige gjennom etablerte matnettverk, noe som vil kunne posisjonere dem med tanke på offentlige anbud.
- Vi skal øke omsetningen av lokalmat til 25 milliarder i 2030. Da må offentlig sektor bidra mer enn de gjør i dag, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad
- Det er for lite lokalmat i offentlige kantiner, og det er for lite bevissthet rundt betydningen av å handle lokalt. Lokalmat og drikke skaper næringsutvikling, lokale arbeidsplasser, beredskap, levende bygder og bærekraft, mener han.
Mat og Drikke fra Innlandet SA
Mat og drikke fra Innlandet SA er et samvirke mellom 10 aktører innen landbruk, reiseliv og mat. Formålet til samvirket er å styrke bruken av mat fra Innlandet og rekruttering til matfagene. Aktørene som er med er; Visit Øst-Norge, Visit Jotunheimen, Visit Røros og Østerdalen, Destinasjon Trysil, Hanen Innlandet, Innlandet Bondelag, Oppland Bonde- og Småbrukarlag, Hedmark Bonde- og Småbrukarlag, Gudbrandsdalsmat og Rørosmat.
Hovedmålet til prosjektet er at Rørosmat og Gudbrandsdalsmat skal etablere en kunderelasjon med det offentlige og øke omsetningen til sine produkter.
- Dette er et spennende prosjekt. Lokale matprodukter i det offentlige er en forutsetning for å lykkes med ambisjonene som er satt for norsk lokalmat, sier Silje Lesjø, som er direktør for landbruk og Bionova i Innovasjon Norge.
- Gjennom dette prosjektet vil vi kunne lære mye om hvordan lokalmatprodusenter kan bedre sin posisjon med tanke på å øke samarbeidet med og andelen salg til det offentlige, mener Lesjø.
Det nye pilotprosjektet skal øke kunnskapen rundt bruk av lokale råvarer på kjøkkenet, og består blant annet av samlinger mellom politikere, innkjøpere, bestillere og leverandører. Deltakerne skal få opplæring om hvorfor lokalmat er viktig både når det gjelder helse, næringsutvikling og beredskap, og man skal sette leverandører og kommunene i kontakt med hverandre og lære dem om hvilke muligheter som finnes.
Nøkkelord
Kontakter
Herman RingstadKommunikasjonsrådgiver
Tel:480 40 535herman.ringstad@innovasjonnorge.noFølg pressemeldinger fra Innovasjon Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Innovasjon Norge
«Skyssen» vinn landbrukspris!10.12.2025 13:50:16 CET | Pressemelding
Oldedalen Skyss AS kåra til fylkesvinnar av Bedriftsutviklingsprisen i landbruket 2025 i Vestland.
Innovasjon Norge får ansvar for næringslivsbesøk til Norge26.11.2025 11:13:58 CET | Pressemelding
Innovasjon Norge har fått ansvaret for innkommende næringslivsdelegasjoner til Norge, og lager et system der utenlandske miljøer kan søke om hjelp til besøk til Norge. Målet er å bidra til økt eksport, investeringer og verdiskapende samarbeid mellom norske og utenlandske aktører.
Innovasjon Norge fordeler 19 millioner til innovasjonsmiljøer25.11.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
I alt får 13 ulike miljøer opp mot tre millioner kroner i tilskudd fra Innovasjon Norge til å utvikle og levere innovasjonstjenester til oppstartsbedrifter. Målet er å styrke miljøene og aktørene som bidrar til å utvikle entreprenørskap og innovasjon i Norge.
Ingar Valvik ny regiondirektør Innovasjon Noreg Vestland21.11.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Av over 70 søkarar til stillinga, trakk Ingar Valvik det lengste strået.
Rekordhøy verdiskaping i norsk reiseliv i 202420.11.2025 10:24:22 CET | Pressemelding
Norske reiselivsbedrifter skapte verdier for 120,6 milliarder kroner i 2024. Det er en økning på 3,9 milliarder kroner, tilsvarende 3,3 prosent, sammenlignet med 2023, viser nye tall fra EY utarbeidet på oppdrag fra Innovasjon Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom