Ny norsk studie viser sammenheng mellom hørselstap og kognitiv svekkelse
Forskere ved Aldring og Helse har i samarbeid med internasjonale kolleger tidligere vist at det er en sammenheng mellom redusert hørsel og demens. Nå har de funnet en tydelig sammenheng med redusert kognitiv funksjon, også hos personer uten demens.
Studien, som publiseres i det anerkjente tidsskriftet Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association i dag, er basert på HUNT-data fra mer enn 6500 deltakere, viser at personer med dårligere hørsel har høyere risiko for kognitiv svekkelse.
– Hørselstap er en viktig, modifiserbar risikofaktor for kognitiv nedgang, sier førsteforfatter og geriater Christian Myrstad.
– Studien vår understreker behovet for tidlig oppfølging og behandling av hørselstap som en del av forebygging mot kognitiv svekkelse hos både de med og uten demens.
Studien viser også hvordan hørselstap kan påvirke spesifikke kognitive områder, som hukommelse og problemløsning. Med en oppfølgingstid av studiedeltakerne på over 20 år gir forskningen en unik innsikt i hvordan hørsel påvirker hjernens helse gjennom livet.
Forskerne håper funnene vil bidra til økt bevissthet om hørselstap som en del av folkehelsearbeidet.
Sammendrag
Bakgrunn
Demens er en progressiv nevrokognitiv lidelse med økende prevalens globalt. Modifiserbare risikofaktorer representerer muligheter i forebyggingsarbeidet. Hørselstap er foreslått som en betydelig risiko for kognitiv svikt og demens, men om vi definerer høy kvalitet som hørsel målt med audiometri og minst fem års oppfølgingstid er det få høykvalitetsstudier som er utført.
Metode
Analysene inkluderer data om hørselstap fra HUNT2 (1995–1997), og kognitiv svikt målt med The Montral Cognitive Assessment scale (MoCA) som utfallsvariabel i HUNT4 70+ (2017–2019). Vi gjennomførte statistiske analyser ved bruk av regresjonsmodeller for å estimere relative risikoer med justering for konfunderende variable og demografiske forhold.
Resultat
Vi fant et dose-respons-forhold mellom hørselstap og redusert kognitiv funksjon, målt med MoCA, med en reduksjon på 0,25 poeng per 10 dB, med sterkest sammenheng hos personer under 85 år. Hos personer 85+ var sammenhengen svakere, sannsynligvis på grunn av konkurrerende risikoer som død.
Konklusjon
Redusert hørsel predikerer dårligere prestasjon på MoCA, men effekten er liten. Sammenhengen besto også etter korrigering for oppgaver i MoCA hvor resultatet er avhengig av at man hører godt. Lang oppfølgingstid er viktig for å unngå revers kausalitet og korrigering for konfunderende faktorer er nødvendig for å unngå en kunstig høy sammenheng.
Referanse
Myrstad C, Engdahl BL, Costafreda SG, Krokstad S, Livingston G, Selbæk G. Hearing and cognitive scores measured with the Montreal Cognitive Assessment Scale in The HUNT Study, Norway. Alzheimer’s Dement. 2024;e14514. https://doi.org/10.1002/alz.14514
Kontakter
Petter HveemRedaktør, web/sosiale medier
Tel:+47 908 28 361petter.hveem@aldringoghelse.noGeir SelbækForskningssjef
Tel:+47-958 83 535geir.selbaek@aldringoghelse.noBilder
Følg pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonalt senter for aldring og helse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Trond-Viggo Torgersen og Anna Helle-Valle bygger broer mellom generasjoner med podkasten Generasjon23.1.2025 08:15:39 CET | Pressemelding
Trond-Viggo Torgersen og datteren Anna Helle-Valle inviterer i podkasten Generasjon unge folk til studio. Blant gjestene er kjendiser som politikeren Simen Velle, influenser Ellen Aabøl og skuespiller Amalie Stuve. Temaer for de ulike samtalene favner vidt; fra kunst, politikk og kjønnsforskjeller til nye og gamle fenomener, som vlogging og apper.
Ny studie: Psykiske lidelser kan øke risikoen for demens senere i livet5.12.2024 14:42:32 CET | Pressemelding
En studie basert på data fra Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT) er nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Alzheimer’s & Dementia; Diagnosis, Assessment and Disease Monitoring. Studien strekker seg over tre tiår og kaster nytt lys over sammenhengen mellom depresjon, angst og demens.
Alzheimer-medisin godkjent i Storbritannina, men det offentlige vil ikke betale22.8.2024 13:39:52 CEST | Pressemelding
Legemiddeltilsynet i Storbritannia godkjente torsdag Alzheimer-medisinen lecanemab (Leqembi) til bruk for pasienter i et tidlig stadium av sykdommen.
Lancet-kommisjon med nye funn om demens: Ved å følge 13 anbefalinger, så kan nesten halvparten av alle demenstilfeller forhindres eller utsettes1.8.2024 09:02:00 CEST | Pressemelding
– Vi kan forebygge eller forsinke nesten halvparten av demenstilfellene ved å håndtere 14 risikofaktorer fra barndommen av og gjennom livet. Dette inkluderer to nye risikofaktorer, høyt kolesterol og synstap, sier forskningssjef Geir Selbæk i Nasjonalt senter for Aldring og helse.
En ny europeisk studie avdekker viktig kunnskap om demens hos personer med Downs syndrom25.3.2024 10:17:50 CET | Pressemelding
Personer med Downs syndrom har økt risiko for tidlig demens, men en stor, ny europeisk studie tyder på at demensutvikling kan utsettes ved oppfølging og behandling av problemer knyttet til søvn og psykisk helse gjennom livet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom