Alfalfaspirer smittekilde i historisk stort utbrudd av Salmonella
I november ble økologiske alfalfaspirer trukket fra markedet etter mistanke om innhold av Salmonella. Mistanken om at produktet var smittekilden til et nasjonalt sykdomsutbrudd, har blitt kontinuerlig styrket gjennom utbruddsetterforskningen.
Ifølge Folkehelseinstituttet har 230 personer blitt påvist smittet i utbruddet.
– Dette er et av de største salmonellautbruddene knyttet til en matvare vi har hatt i Norge, hvertfall siden 1980-tallet, da sjokolade gjorde over 300 personer syke, sier Lindis Folkvord, seksjonssjef for biologisk mattrygghet i Mattilsynet.
Alfalfaspirene ble trukket fra markedet i slutten av november, og det har ikke blitt bekreftet nye pasienter siden midten av desember. Det er ikke uvanlig at det blir bekreftet nye pasienter etter at et produkt blir trukket fra markedet.
– Det er ikke alle forbrukere som umiddelbart får med seg at et produkt de har hjemme, skal kastes. I tillegg tar det noe tid før man blir syk og tatt prøver av, og før endelig svar på analysene foreligger, sier Folkvord.
Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet har fortsatt utbruddsetterforskningen, for å avdekke om det var andre varepartier eller produkter som også førte til sykdomstilfeller.
Nedgangen i antall smittede personer etter at de økologiske alfalfaspirene ble trukket fra markedet, har styrket mistanken mot de konkrete spirene.
Omfattende utbruddsetterforskning
Mistanken om smittekilden har blitt kontinuerlig styrket gjennom utbruddsetterforskningen. Mattilsynet har intervjuet pasienter, innhentet kjøpsinformasjon og sett på varenes distribusjonsmønster.
– Vi har tatt prøver av pakker med spirer, både hos virksomheten, på lager, hos kantine og hos privatpersoner som har blitt syke. I tillegg har det blitt tatt prøver i produksjonslokalene, sier Folkvord i Mattilsynet.
Prøvene har blitt analysert av Veterinærinstituttet, som har gjort flere salmonellafunn. Flere av funnene i spirer, samsvarer med bakterier som er funnet hos pasienter som har blitt syke. Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet har gjennom påvisningene styrket sammenhengen mellom sykdom og positive salmonellafunn i spirer.
Det er i hovedsak to typer Salmonella som er årsak til utbruddet. Les mer om dette hos Folkehelseinstituttet: Et av Norges største salmonellautbrudd er på retur (fhi.no)
Frøene som ble brukt i spireproduksjonen, kom fra en italiensk leverandør. Den norske spireprodusenten har satt i verk flere tiltak, og har blitt fulgt opp av Mattilsynet gjennom utbruddsetterforskningen.
Sykdomsfremkallende bakterier i spirer
Frø til spireproduksjon importeres fra utlandet og kan være forurenset med Salmonella. Disse bakteriene kan være til stede i større eller mindre mengder, spredt i partiet, og er derfor vanskelige å avdekke ved prøvetaking. Norske virksomheter skal likevel sikre at det er god hygienisk kvalitet på spirene.
Salmonella dør ved varmebehandling, men spirer spises oftest rå. Det finnes ca. 2500 varianter av Salmonella, og mange av disse kan gjøre deg syk.
Spireprosessen gir gode vekstvilkår for bakterier. Jo flere salmonellabakterier det er i et produkt, jo større er risikoen for å bli syk. Sårbare grupper som barn, gravide og immunsupprimerte har i tillegg større risiko for sykdom, og bør unngå å spise spirer.
Internasjonal oppfølging
Frøene som ble brukt til disse spirene, kom fra en stor leverandør i Italia, som også leverer til mange andre europeiske land. I fjor høst hadde Sverige et stort utbrudd knyttet til alfalfaspirer fra denne leverandøren. Norske myndigheter samarbeider nå med europeiske folkehelsemyndigheter (ECDC) og matmyndigheter (EFSA), for å se om det er en sammenheng med andre land hvor spirer er mistenkt kilde til sykdomsutbrudd eller hvor det er gjort funn av Salmonella i spirer. EFSA og ECDC sammenstiller og følger opp funn av Salmonella i alfalfaspirer.
Om oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom