Mattilsynet

Alfalfaspirer smittekilde i historisk stort utbrudd av Salmonella

Del

I november ble økologiske alfalfaspirer trukket fra markedet etter mistanke om innhold av Salmonella. Mistanken om at produktet var smittekilden til et nasjonalt sykdomsutbrudd, har blitt kontinuerlig styrket gjennom utbruddsetterforskningen.

Ifølge Folkehelseinstituttet har 230 personer blitt påvist smittet i utbruddet.  

– Dette er et av de største salmonellautbruddene knyttet til en matvare vi har hatt i Norge, hvertfall siden 1980-tallet, da sjokolade gjorde over 300 personer syke, sier Lindis Folkvord, seksjonssjef for biologisk mattrygghet i Mattilsynet. 

Alfalfaspirene ble trukket fra markedet i slutten av november, og det har ikke blitt bekreftet nye pasienter siden midten av desember. Det er ikke uvanlig at det blir bekreftet nye pasienter etter at et produkt blir trukket fra markedet. 

– Det er ikke alle forbrukere som umiddelbart får med seg at et produkt de har hjemme, skal kastes. I tillegg tar det noe tid før man blir syk og tatt prøver av, og før endelig svar på analysene foreligger, sier Folkvord. 

Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet har fortsatt utbruddsetterforskningen, for å avdekke om det var andre varepartier eller produkter som også førte til sykdomstilfeller. 

Nedgangen i antall smittede personer etter at de økologiske alfalfaspirene ble trukket fra markedet, har styrket mistanken mot de konkrete spirene.

Omfattende utbruddsetterforskning 

Mistanken om smittekilden har blitt kontinuerlig styrket gjennom utbruddsetterforskningen. Mattilsynet har intervjuet pasienter, innhentet kjøpsinformasjon og sett på varenes distribusjonsmønster. 

– Vi har tatt prøver av pakker med spirer, både hos virksomheten, på lager, hos kantine og hos privatpersoner som har blitt syke. I tillegg har det blitt tatt prøver i produksjonslokalene, sier Folkvord i Mattilsynet. 

Prøvene har blitt analysert av Veterinærinstituttet, som har gjort flere salmonellafunn. Flere av funnene i spirer, samsvarer med bakterier som er funnet hos pasienter som har blitt syke. Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet har gjennom påvisningene styrket sammenhengen mellom sykdom og positive salmonellafunn i spirer.  

Det er i hovedsak to typer Salmonella som er årsak til utbruddet. Les mer om dette hos Folkehelseinstituttet: Et av Norges største salmonellautbrudd er på retur (fhi.no)

Frøene som ble brukt i spireproduksjonen, kom fra en italiensk leverandør. Den norske spireprodusenten har satt i verk flere tiltak, og har blitt fulgt opp av Mattilsynet gjennom utbruddsetterforskningen.

Sykdomsfremkallende bakterier i spirer 

Frø til spireproduksjon importeres fra utlandet og kan være forurenset med Salmonella. Disse bakteriene kan være til stede i større eller mindre mengder, spredt i partiet, og er derfor vanskelige å avdekke ved prøvetaking. Norske virksomheter skal likevel sikre at det er god hygienisk kvalitet på spirene.  

Salmonella dør ved varmebehandling, men spirer spises oftest rå. Det finnes ca. 2500 varianter av Salmonella, og mange av disse kan gjøre deg syk.  

Spireprosessen gir gode vekstvilkår for bakterier. Jo flere salmonellabakterier det er i et produkt, jo større er risikoen for å bli syk. Sårbare grupper som barn, gravide og immunsupprimerte har i tillegg større risiko for sykdom, og bør unngå å spise spirer.

Internasjonal oppfølging 

Frøene som ble brukt til disse spirene, kom fra en stor leverandør i Italia, som også leverer til mange andre europeiske land. I fjor høst hadde Sverige et stort utbrudd knyttet til alfalfaspirer fra denne leverandøren. Norske myndigheter samarbeider nå med europeiske folkehelsemyndigheter (ECDC) og matmyndigheter (EFSA), for å se om det er en sammenheng med andre land hvor spirer er mistenkt kilde til sykdomsutbrudd eller hvor det er gjort funn av Salmonella i spirer. EFSA og ECDC sammenstiller og følger opp funn av Salmonella i alfalfaspirer.

Om oss

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye